Варен, на фурна или в уред за варене на ориз - не съществува един единствен начин за приготвяне на перфектен ориз. Приготвянето на ориза е въпрос на съотношението вода-ориз и зависи от използвания метод – варене, печене или в специален уред за варене на ориз. Много важна стъпка при приготвянето на ориз е измиването му под течаща студена вода, за да бъде отстранено нишестето от него.
Варен ориз
Започнете като отмерите 1 ч.ч. бял ориз, количеството е достатъчно за 4 порции. Пресипете ориза в цедка и го измийте под студена течаща вода, докато водата, която изтича отдолу, стане прозрачна. Измиването на ориза ще спомогне за това оризът да не стане прекалено лепкав.
Поставете добре отцедения ориз в тенджера със среден размер с двойно дъно и капак. Добавете 1 ¾ ч.ч. течност – вода или бульон. Ако не използвате бульон, добавете ½ ч.л. сол и разбъркайте.
Захлупете тенджерата и оставете ориза да заври на умерен огън. Веднага щом заври, намалете силата на огъня и варете 18 минути.
Дръпнете съда от котлона и оставете ориза захлупен за 5 минути.
С помощта на вилица разрохкайте сварения ориз, колкото да излезе парата. Това е важно да се направи, тъй като благодарение на парата оризът продължава да се готви и процесът трябва да бъде спрян, за да не се развари прекалено ориза.
Съвет: Не открехвайте капака по време на варене на ориза. Ако оризът се свари преди да сте готови да сервирате и се притеснявате да не стане на каша, отстранете капака и поставете сгъната чиста кухненска кърпа върху съда, след това поставете друг капак. Кърпата ще попие излишната влага и ще предотврати разкашкването на ориза.

На фурна
Предварително загрейте фурната на 180 градуса. Измийте 1 ч.ч. дългозърнест ориз под студена течаща вода до прозрачност на изтичащата вода.
Прехвърлете ориза в огнеупорен съд с капак и добавете 2 ч.ч. течност – вода или бульон.
Добавете 1 с.л. масло, сол и черен пипер. Поставете капака и пъхнете съда във фурната за 45-60 минути.
По средата на печенето, извадете съда и разбъркайте ориза. Захлупете и върнете отново във фурната.
Щом оризът е готов, извадете съда и го оставете захлупен за 5 минути. Отсранете капака и разрохкайте ориза с помощта на вилица.

В уред за варене на ориз
Измийте 1 ч.ч. ориз под студена течаща вода, докато водата, която изтича стане прозрачна.
В уреда за варене на ориза сипете добре изцедения ориз и 1 ч.ч. вода. Добавете и ½ ч.л. сол.
Включете уреда и задайте точното време за приготвяне според упътванията.
След като уредът се изключи, оставете ориза да постои 10-15 минути.
След това го извадете и го разрохкайте с помощта на вилица.
Съвет: Разучете добре уреда за варене на ориз преди да го използвате. Проверете отново инструкциите за употреба, за да сте сигурни, че използвате уреда правилно.

Възможни проблеми:
Как да направя ориза по-малко лепкав или кашест: Измийте ориза преди готвене, за да отстраните нишестето. Ако забравите да направите това, варете ориза в съд без капак или го пресипете в плоска тавичка, постлана с хартия за печене и го разстелете на един слой. Сложете го в слабо загрята фурна, за да изсъхне.
Оризът е недосварен: Добавете ¼ ч.ч. вода и гответе с капак на много тих огън за още 5 минути.
Горният слой на ориза е изгорял: Ако оризът е напълно черен отгоре и вкусът на изгоряло е преминал и в долните слоеве, трябва да го изхвърлите. Но, ако той е само леко препечен отгоре, добавете малко гореща вода, колкото да омекнат зърната.
Прочети още
Виж всички



Как да почистите вкъщи само за 15 минути 04 Май 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Няма въведени кометари.