Днес е Никулден – денят, в който масата на всяко българско семейство традиционно се изпълва с вкусна риба. Рибата и по-специално шаранът, е символ на този празник, а на 6-ти декември дори онези, които рядко готвят морски дарове, търсят интересни рецепти, с които да зарадват близките си.
Но нека си признаем – не всички сме фенове на традиционния пълнен шаран. Понякога ни се иска нещо различно, леко и дори изненадващо на вкус. Голям плюс е, че рибата е не само вкусна, но и изключително полезна – богата на Омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.
Независимо дали планирате голямо семейно събиране или просто искате да отпразнувате Никулден с приятели (и чаша вино), тези три рецепти с риба ще ви помогнат да блеснете в кухнята. Готови ли сте? Хващайте тигана и да започваме!
Филе от сьомга с мед и горчица на фурна
Ако търсите рецепта, която е едновременно лесна и изискана, тази сьомга с мед и горчица е точно за вас! Комбинацията от сладко и пикантно ще накара всички на масата да поискат допълнително.
Съставки:
4 филета от сьомга
2 с.л. мед
1 с.л. дижонска горчица
1 с.л. зехтин
1 скилидка чесън, накълцана
Сок от ½ лимон
Сол и черен пипер на вкус
Пресен копър за гарниране
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 200°C. В купа смесете меда, горчицата, зехтина, чесъна и лимоновия сок. Подправете филетата със сол и черен пипер, след което ги намажете със сместа. Подредете филетата в тава, покрита с хартия за печене, и печете около 15-20 минути. Гарнирайте с пресен копър и поднесете с гарнитура по ваш избор – например печени картофи или свежа салата.
Рибно къри с кокосово мляко
Ако сте готови да излезете от традиционните рецепти и да внесете малко екзотика на трапезата, опитайте това ароматно рибно къри. Леко пикантно, с нежна текстура и наситен вкус, то ще ви отведе на кулинарно пътешествие до далечни страни.
Съставки:
500 г филе от бяла риба (мерлуза, треска или лаврак)
1 консерва кокосово мляко (400 мл)
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, накълцани
1 с.л. къри паста или 2 с.л. къри на прах
1 ч.л. джинджифил, настърган
Сок от 1 лайм
1 шепа пресен кориандър или магданоз
Сол и черен пипер на вкус
Зехтин за готвене
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на хапки и я подправете със сол и черен пипер. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете лука, чесъна и джинджифила. Добавете къри пастата и гответе 1-2 минути, докато ароматите се разгърнат. Налейте кокосовото мляко и оставете да заври. Добавете рибата и гответе на слаб огън около 10-12 минути, докато рибата се сготви. Поръсете с кориандър и лаймов сок преди сервиране. Поднесете с ориз басмати или арабски питки.
Печена скумрия с билково масло и лимон
Скумрията е достъпна, вкусна и пълна с полезни мазнини. В тази рецепта ще я приготвим с ароматно билково масло и лимон – класическа, но винаги впечатляваща комбинация.
Съставки:
2 цели скумрии, почистени
50 г масло, омекотено
1 скилидка чесън, пресована
1 ч.л. розмарин или мащерка (може и двете)
Сок и кора от 1 лимон
Сол и черен пипер на вкус
1 шепа магданоз, накълцан
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 180°C. Смесете маслото с чесъна, билките, лимоновата кора и малко сок. Направете няколко прореза по кожата на скумрията и я напълнете с билковото масло. Поставете рибата върху тава, покрита с хартия за печене, и я залейте с останалия лимонов сок. Печете около 25 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Сервирайте с пресен магданоз и резени лимон.
Хрупкави рибни такос с авокадо и пикантен сос
Ако искате да впечатлите семейството или приятелите си с нещо различно, тези рибни такос са идеалното решение! Хрупкавата риба, кремообразното авокадо и пикантният сос ще създадат експлозия от вкусове, които никой няма да забрави.
Съставки:
400 г филе от треска или хек
1 ч.ч. галета или корнфлейкс, натрошен
1 яйце, разбито
½ ч.ч. брашно
1 ч.л. пушен червен пипер
Сол и черен пипер на вкус
8 малки тортили
1 авокадо, нарязано на филийки
1 лайм, нарязан на резени
1 шепа червено зеле, нарязано на тънки ленти
За пикантния сос:
3 с.л. майонеза
1 с.л. люта чили паста или сос
1 с.л. лимонов сок
Щипка сол
Начин на приготвяне:
Нарежете рибата на ивици. Подправете с пушен червен пипер, сол и черен пипер. Оваляйте рибата първо в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галетата или натрошения корнфлейкс. Загрейте малко олио в тиган и запържете рибата до златисто и хрупкаво (около 3-4 минути на страна). В малка купа смесете майонезата, чили соса и лимоновия сок за пикантния сос. Затоплете тортилите на сух тиган за няколко секунди и ги напълнете с хрупкавата риба, резени авокадо, червено зеле и пикантния сос. Завършете с резенче лайм за свежест и сервирайте веднага.
Няма въведени кометари.