Днес е Никулден – денят, в който масата на всяко българско семейство традиционно се изпълва с вкусна риба. Рибата и по-специално шаранът, е символ на този празник, а на 6-ти декември дори онези, които рядко готвят морски дарове, търсят интересни рецепти, с които да зарадват близките си.

Но нека си признаем – не всички сме фенове на традиционния пълнен шаран. Понякога ни се иска нещо различно, леко и дори изненадващо на вкус. Голям плюс е, че рибата е не само вкусна, но и изключително полезна – богата на Омега-3 мастни киселини, витамини и минерали.

Независимо дали планирате голямо семейно събиране или просто искате да отпразнувате Никулден с приятели (и чаша вино), тези три рецепти с риба ще ви помогнат да блеснете в кухнята. Готови ли сте? Хващайте тигана и да започваме!

Филе от сьомга с мед и горчица на фурна 

Ако търсите рецепта, която е едновременно лесна и изискана, тази сьомга с мед и горчица е точно за вас! Комбинацията от сладко и пикантно ще накара всички на масата да поискат допълнително.

Съставки:

4 филета от сьомга

2 с.л. мед

1 с.л. дижонска горчица

1 с.л. зехтин

1 скилидка чесън, накълцана

Сок от ½ лимон

Сол и черен пипер на вкус

Пресен копър за гарниране

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200°C. В купа смесете меда, горчицата, зехтина, чесъна и лимоновия сок. Подправете филетата със сол и черен пипер, след което ги намажете със сместа. Подредете филетата в тава, покрита с хартия за печене, и печете около 15-20 минути. Гарнирайте с пресен копър и поднесете с гарнитура по ваш избор – например печени картофи или свежа салата.

Рибно къри с кокосово мляко 

Ако сте готови да излезете от традиционните рецепти и да внесете малко екзотика на трапезата, опитайте това ароматно рибно къри. Леко пикантно, с нежна текстура и наситен вкус, то ще ви отведе на кулинарно пътешествие до далечни страни.

Съставки:

500 г филе от бяла риба (мерлуза, треска или лаврак)

1 консерва кокосово мляко (400 мл)

1 глава лук, нарязана на ситно

2 скилидки чесън, накълцани

1 с.л. къри паста или 2 с.л. къри на прах

1 ч.л. джинджифил, настърган

Сок от 1 лайм

1 шепа пресен кориандър или магданоз

Сол и черен пипер на вкус

Зехтин за готвене

Начин на приготвяне:

Нарежете рибата на хапки и я подправете със сол и черен пипер. В дълбок тиган загрейте зехтина и задушете лука, чесъна и джинджифила. Добавете къри пастата и гответе 1-2 минути, докато ароматите се разгърнат. Налейте кокосовото мляко и оставете да заври. Добавете рибата и гответе на слаб огън около 10-12 минути, докато рибата се сготви. Поръсете с кориандър и лаймов сок преди сервиране. Поднесете с ориз басмати или арабски питки.

Печена скумрия с билково масло и лимон 

Скумрията е достъпна, вкусна и пълна с полезни мазнини. В тази рецепта ще я приготвим с ароматно билково масло и лимон – класическа, но винаги впечатляваща комбинация.

Съставки:

2 цели скумрии, почистени

50 г масло, омекотено

1 скилидка чесън, пресована

1 ч.л. розмарин или мащерка (може и двете)

Сок и кора от 1 лимон

Сол и черен пипер на вкус

1 шепа магданоз, накълцан

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 180°C. Смесете маслото с чесъна, билките, лимоновата кора и малко сок. Направете няколко прореза по кожата на скумрията и я напълнете с билковото масло. Поставете рибата върху тава, покрита с хартия за печене, и я залейте с останалия лимонов сок. Печете около 25 минути, докато кожата стане златиста и хрупкава. Сервирайте с пресен магданоз и резени лимон.

Хрупкави рибни такос с авокадо и пикантен сос

Ако искате да впечатлите семейството или приятелите си с нещо различно, тези рибни такос са идеалното решение! Хрупкавата риба, кремообразното авокадо и пикантният сос ще създадат експлозия от вкусове, които никой няма да забрави.

Съставки:

400 г филе от треска или хек

1 ч.ч. галета или корнфлейкс, натрошен

1 яйце, разбито

½ ч.ч. брашно

1 ч.л. пушен червен пипер

Сол и черен пипер на вкус

8 малки тортили

1 авокадо, нарязано на филийки

1 лайм, нарязан на резени

1 шепа червено зеле, нарязано на тънки ленти

За пикантния сос:

3 с.л. майонеза

1 с.л. люта чили паста или сос

1 с.л. лимонов сок

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Нарежете рибата на ивици. Подправете с пушен червен пипер, сол и черен пипер. Оваляйте рибата първо в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в галетата или натрошения корнфлейкс. Загрейте малко олио в тиган и запържете рибата до златисто и хрупкаво (около 3-4 минути на страна). В малка купа смесете майонезата, чили соса и лимоновия сок за пикантния сос. Затоплете тортилите на сух тиган за няколко секунди и ги напълнете с хрупкавата риба, резени авокадо, червено зеле и пикантния сос. Завършете с резенче лайм за свежест и сервирайте веднага.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички