Мъфините са неустоимо удоволствие – меки, ароматни и перфектни за всякакви поводи. Но за да постигнеш онзи съвършен баланс между пухкавост и влажност, трябва да знаеш няколко малки, но важни тайни. Ето 5 златни правила, които ще направят твоите мъфини перфектни всеки път!
1. Не прекалявай с бъркането
Едно от най-честите грешки е прекомерното разбъркване на тестото. След като добавиш сухите съставки към мокрите, разбъркай само колкото да се смесят. Ако бъркаш твърде много, ще активираш глутена и мъфините ще станат твърди и жилави, вместо меки и въздушни. Остави малки бучици в тестото – те ще изчезнат при печенето!

2. Използвай правилната температура
Температурата е ключът към идеалната текстура. Загрей фурната предварително на 190-200°C. Ако искаш мъфините да станат високи с красив купол, можеш да печеш първите 5 минути на 220°C, след което да намалиш на 180°C. Това ще помогне на тестото да се надигне бързо и да остане пухкаво.
3. Внимавай с количеството тесто
Не препълвай формичките – запълни ги до ¾ от обема им. Ако сложиш твърде много тесто, мъфините ще прелеят и няма да се изпекат равномерно. Ако сложиш твърде малко, няма да станат достатъчно пухкави.

4. Не отваряй фурната твърде рано
Изкушаващо е да надникнеш вътре, но ако отвориш фурната в първите 10-15 минути, студеният въздух ще попречи на мъфините да се надигнат добре. Изчакай поне 15 минути преди да провериш състоянието им.
5. Остави ги да изстинат
Когато извадиш мъфините от фурната, изчакай ги 5 минути във формите, след което ги прехвърли върху решетка, за да се охладят напълно. Ако ги оставиш прекалено дълго във формите, дъното може да се навлажни и мъфините да станат глетави.
Прочети още
Виж всички
Ароматна закуска: Няколко трика за перфектни пържени филийки 13 Септември 2025

Моментален релакс: 5 лесни техники за почивка след дълъг ден 08 Септември 2025

Модерна зимнина: Лютеница на фурна 31 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Кабинетът ще връща българи от чужбина с инициативата „Избирам България“ 17 Септември 2025

Nissan черпи опит от китайските си доставчици в опит да свие разходите 17 Септември 2025

Свързани статии

10 грешки, които туристите правят в Италия (и как да ги избегнете)
16 Септември 2025Италия – страната на виното, пастата, изкуството и безкрайното очарование! Независимо дали се разхождате из римските руини, наслаждавате се на залеза над Тоскана или се изгубвате в малките улички на Венеция, Италия предлага преживявания, които остават за
Прочети
„Новите правила в любовта“ – книгата, която всяка жена заслужава
15 Септември 2025Колко е важно да срещнете правилния за вас човек? А да сте щастлива? Новата книга на Емилия Стоянова „Новите правила в любовта – как да срещнем точния човек“ е за силата на осъзнатия избор на партньор. В нея ще откриете подкрепа на женската самоувереност ...
Прочети
Как да прекараш уикенда сама и да му се насладиш на макс
14 Септември 2025Няма нищо по-ценно от времето, което прекарваме със себе си. Уикендите сами не трябва да се възприемат като знак за самота – напротив! Те са възможност за презареждане, грижа за себе си и… малко бягство от шума на света. ...
Прочети
Как да направим пухкава и плътна заливка за мусака?
11 Септември 2025Мусаката е едно от най-любимите ястие на българите. Заливката за мусака е може би най-важната част от това вкусно ястие. Но за жалост, на нея се обръща по-малко внимание, отколкото трябва. В следващите редове ще ви разкрием как се прави пухкава и плътна з
Прочети
10 тайни за красота, които гримьорите не искат да знаеш – №7 е направо шокираща!
05 Септември 2025Мислиш си, че знаеш всички трикове от света на красотата? Помисли пак! Ето 10 тайни, които гримьорите пазят за себе си… поне досега. Приготви се за изненади – №7 наистина ще те остави без думи! ...
Прочети
Как правилно да нанасяме парфюм: тайните на професионалистите
01 Септември 2025Много хора нанасят парфюма си неправилно – пръскат облак във въздуха и минават през него или търкат китките си една в друга. Това не само намалява трайността на аромата, но и променя неговия характер. За да разберем как да извлечем максимума от любимите с
Прочети
Тайните на перфектния и пухкав домашен кекс
31 Август 2025Кой не обожава аромата на прясно изпечен домашен кекс, който разнася топлината на уютната атмосфера у дома? Перфектният и пухкав кекс е не само вкусен десерт, но и истинско удоволствие за сетивата. Всеки, който е опитвал да го приготви, знае, че не е...
Прочети
Няма въведени кометари.