Мъфините са неустоимо удоволствие – меки, ароматни и перфектни за всякакви поводи. Но за да постигнеш онзи съвършен баланс между пухкавост и влажност, трябва да знаеш няколко малки, но важни тайни. Ето 5 златни правила, които ще направят твоите мъфини перфектни всеки път!

1. Не прекалявай с бъркането

Едно от най-честите грешки е прекомерното разбъркване на тестото. След като добавиш сухите съставки към мокрите, разбъркай само колкото да се смесят. Ако бъркаш твърде много, ще активираш глутена и мъфините ще станат твърди и жилави, вместо меки и въздушни. Остави малки бучици в тестото – те ще изчезнат при печенето!

2. Използвай правилната температура

Температурата е ключът към идеалната текстура. Загрей фурната предварително на 190-200°C. Ако искаш мъфините да станат високи с красив купол, можеш да печеш първите 5 минути на 220°C, след което да намалиш на 180°C. Това ще помогне на тестото да се надигне бързо и да остане пухкаво.

3. Внимавай с количеството тесто

Не препълвай формичките – запълни ги до ¾ от обема им. Ако сложиш твърде много тесто, мъфините ще прелеят и няма да се изпекат равномерно. Ако сложиш твърде малко, няма да станат достатъчно пухкави.

4. Не отваряй фурната твърде рано

Изкушаващо е да надникнеш вътре, но ако отвориш фурната в първите 10-15 минути, студеният въздух ще попречи на мъфините да се надигнат добре. Изчакай поне 15 минути преди да провериш състоянието им.

5. Остави ги да изстинат 

Когато извадиш мъфините от фурната, изчакай ги 5 минути във формите, след което ги прехвърли върху решетка, за да се охладят напълно. Ако ги оставиш прекалено дълго във формите, дъното може да се навлажни и мъфините да станат глетави.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички