Мъфините са неустоимо удоволствие – меки, ароматни и перфектни за всякакви поводи. Но за да постигнеш онзи съвършен баланс между пухкавост и влажност, трябва да знаеш няколко малки, но важни тайни. Ето 5 златни правила, които ще направят твоите мъфини перфектни всеки път!
1. Не прекалявай с бъркането
Едно от най-честите грешки е прекомерното разбъркване на тестото. След като добавиш сухите съставки към мокрите, разбъркай само колкото да се смесят. Ако бъркаш твърде много, ще активираш глутена и мъфините ще станат твърди и жилави, вместо меки и въздушни. Остави малки бучици в тестото – те ще изчезнат при печенето!

2. Използвай правилната температура
Температурата е ключът към идеалната текстура. Загрей фурната предварително на 190-200°C. Ако искаш мъфините да станат високи с красив купол, можеш да печеш първите 5 минути на 220°C, след което да намалиш на 180°C. Това ще помогне на тестото да се надигне бързо и да остане пухкаво.
3. Внимавай с количеството тесто
Не препълвай формичките – запълни ги до ¾ от обема им. Ако сложиш твърде много тесто, мъфините ще прелеят и няма да се изпекат равномерно. Ако сложиш твърде малко, няма да станат достатъчно пухкави.

4. Не отваряй фурната твърде рано
Изкушаващо е да надникнеш вътре, но ако отвориш фурната в първите 10-15 минути, студеният въздух ще попречи на мъфините да се надигнат добре. Изчакай поне 15 минути преди да провериш състоянието им.
5. Остави ги да изстинат
Когато извадиш мъфините от фурната, изчакай ги 5 минути във формите, след което ги прехвърли върху решетка, за да се охладят напълно. Ако ги оставиш прекалено дълго във формите, дъното може да се навлажни и мъфините да станат глетави.
Прочети още
Виж всички
Kак да си направим домашна гранола 05 Април 2025

3 трика за моментално самочувствие 25 Март 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Как да прекараш уикенда сама и да му се насладиш на макс
26 Април 2025Няма нищо по-ценно от времето, което прекарваме със себе си. Уикендите сами не трябва да се възприемат като знак за самота – напротив! Те са възможност за презареждане, грижа за себе си и… малко бягство от шума на света. ...
Прочети
La pasta perfetta! Как да готвим паста като италианци
25 Април 2025Съветите за приготвяне на паста, които някога са били смятани за открития, са се превърнали във втора природа за много любители готвачи. Почти всеки с телевизор сега знае, че трябва да осоли добре водата за готвене и да запази част от нея за соса.
Прочети
Тайните съставки на идеалния великденски козунак
17 Април 2025Великден без козунак е като пролет без слънце – просто не е същото! Този златист, ухаещ на ванилия и портокал хляб не е просто десерт – той е традиция, символ и любов обвита тесто. Но какво отличава обикновения козунак от онзи, идеалния – на конци, л...
Прочети
Вкусните тайни на българските пърленки: Традиция, аромат и хрупкаво съвършенство
14 Април 2025Когато говорим за българската кухня, сред скарата, баницата и шопската салата, има едно съкровище, което винаги предизвиква апетит и усмивка – пърленката. Гореща, уханна, пухкава отвътре и леко хрупкава отвън, тя е не просто хляб, а магия, която съчетава
Прочети
10 тайни за красота, които гримьорите не искат да знаеш – №7 е направо шокираща!
11 Април 2025Мислиш си, че знаеш всички трикове от света на красотата? Помисли пак! Ето 10 тайни, които гримьорите пазят за себе си… поне досега. Приготви се за изненади – №7 наистина ще те остави без думи! ...
Прочети
Как да комбинирате дрехи като истинска модна икона? 5 златни правила
05 Април 2025Модата не е просто дрехи – тя е начин на себеизразяване, увереност и неподправен стил. Истинските модни икони не просто следват тенденциите, а ги създават, като умело съчетават класически елементи с актуални акценти. Ако искате гардеробът ви да излъчва ел
Прочети
5 съвета как да мислите по-позитивно
27 Март 2025Положителното мислене е не само усмивка и добро настроение, но и самочувствие, щастливи промени и способност за бързо справяне с възникващите проблеми.
Прочети
Няма въведени кометари.