Кой ли не си е мечтал за някое вкусно ястие, което хапват любимите му персонажи в сериала или филма, който върви по телевизора. Признаваме, че киното и телевизията имат способността да карат храната да изглежда супер вкусна и апетитна. Магията на киното! Или не само.
Е, едва ли ви се иска да пробвате трагичната торта със сметана и телешко на Рейчъл от “Приятели”, но някои от рецептите са наистина сполучливи и в реалния живот. Искали сте да опитате пицата, която Джулия Робъртс хапва в “Яж, моли се и обичай”? Ябълковият пай от “Когато Хари срещна Сали”? Или пък горещия шоколад от съблазнителния филм “Шоколад”?
Ако сте любители на хубавите филми и добрата храна, но специално за вас сме подбрали 5 рецепти от любими филми, които трябва да опитате!
Неаполитанска пица (“Яж, моли се и обичай”)
Няма как да не изпробваме рецептата за прословутата неаполитанска пица, спечелила сърцето на героинята на Джулия Робъртс в обичания филм “Яж, моли се и обичай”. Актрисата признава, че не съжалява за нито една калория, докато е снимала сцените с хапването на вкусната пица.
И така, за тестото ни трябват: 500 г брашно, 0,5 ч.л. сол, 25 г мая, 1 чаша вода и 1 ч.л. зехтин. За плънката ни трябват: 350 г домати, 250 г моцарела, 1 с.л. л. зехтин, няколко листенца босилек и сол на вкус.
Разтворете маята във вода, пресейте брашното. Смесете всички съставки и омесете гладко еластично тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да почине за 30 минути (това количество тесто стига за 2 пици). Обелете доматите, нарежете на ситно и оставете да къкри за 10 минути, като добавите зехтина и сол. Втасалото тесто разделете на 2 части, разточете всяка на кръг, намажете с получения доматен сос, отгоре сложете нарязаната на кубчета моцарела и листенца босилек. Печете пицата в предварително загрята фурна на 210°C за 10-15 минути. Пицата е готова!
Рататуй (“Рататуй")
Традиционно Рататуй е френско провансалско ястие от задушени зеленчуци. Едноименият филм обаче обръща представата за ястието, като го представя по един по-изискван и впечатляващ начин и то сготвено от едно мишле. Именно Реми (мишката във филма) създава вариант на Рататуй, който връща претенциозния кулинарен критик Его в детството. Ето рецептата за ястието, което е толкова красиво и вкусно, колкото и във филма.
Необходими продукти:
2 патладжана
4 тиквички
2 домата
2 глави лук
3 скилидки чесън
2 чушки
2 с.л. зехтин
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. риган
1 ч.л. босилек
1/4 ч.л. копър
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 200 градуса. Тава се намазва със зехтин и се оставя на страна.
Всички зеленчуци се нарязват на кръгчета. Патладжанът се посолява и се оставя да се отцеди от горчивия сок за поне 30 минути, след което се изплаква.
Всички зеленчуци се слагат в купа и се поръсват с подправките - босилек, риган, мащерка и копър. Поливат се със зехтин и редувайки се нареждат в тавата, като се оформя като спирала.
Ястието се покрива плътно с фолио и се пече около един час. След това фолиото се маха и може да се запече за още няколко минути, докато зеленчуците придобият апетитна коричка.
Спагети с кюфтенца (“Лейди и скитника”)
Още една анимация попада в тази селекция. Анимационните филми имат способността да представят храната наистина супер апетитно! Кой не си спомня класическата сцена в „Лейди и Скитника“, когато двете кучета споделят чиния със спагети и кюфтета под лунната светлина… Изживейте и вие тази романтика с нашата рецепта и не забравяйте да запазите последното кюфте за вашия любим.
Необходими продукти:
400 г спагети
За кюфтетата:
200 г телешка кайма
200 г свинска кайма
1 скилидка чесън
1/2 ч.ч. сирене Пармезан
2 яйца
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 филия бял хляб
3 с.л. магданоз
Зехтин
Сол
Черен пипер
За доматения сос:
800 г домати от консерва
1/4 ч.ч. зехтин
1/2 глава червен лук
3 скилидки чесън
2 с.л. доматено пюре
Риган
Босилек
Червен пипер
Черен пипер
Сол
Начин на приготвяне: Двата вида кайма се смесват и се добавят чесън, сирене пармезан, магданоз, яйцата, сол и черен пипер. Хлябът се накисва в прясно мляко за 5 минути, след това се отцежда и също се слага към каймата. Омесва се много добре и се оформят кюфтенца. Нареждат се върху хартия за печене и се оставят в хладилника за един час.
През това време се приготвя сосът. В тенджера на среден огън се задушават нарязаните лук и чесън. Добавя се доматеното пюре и след минута се слагат пасираните домати от консерва и подправките – босилек, риган, червен пипер, черен пипер и сол. Сосът се оставя да къкри на ниска температура за около 25 до 30 минути или докато се сгъсти.
Докато сосът се сгъстява, в дълбок тиган на средна температура се изпържват кюфтенцата., докато покафенеят добре от всички страни - около 6-7 минути.
Готовите кюфтенца се прехвърлят в соса и се оставят да къкрят, докато са напълно готови - около 10 минути.
През това време във вряща подсолена вода се сваряват спагетите според инструкциите на опаковката. Сварените спагети се отцеждат и се разпределят на порции. Отгоре се слага от доматения сос с кюфтенцата.
Ябълков пай (“Когато Хари срещна Сали”)
Главната героиня във филма определено е жена, която знае какво иска, а в случая – ябълков пай, но не как да е: „Искам салатата на главния готвач, моля, с олио и оцет отстрани и ябълков пай. Но бих искал паят да е загрят и не искам сладолед отгоре. Искам го отстрани. И бих искала ягода вместо ванилия, ако имате. Ако не, тогава без сладолед - само бита сметана, но само ако е истинска. Ако е от кутия, тогава нищо.“… Е, нашият ябълков пай, не е толкова претенциозен, но е вкусен, както с бита сметана, така и със или без сладолед... Опитайте го!
Необходими продукти:
За тестото:
400 г брашно
250 г масло
100 мл. вода
1/4 ч.л. сол
За плънката:
80 г масло
1.5 кг ябълки
1 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
100 г захар
1/2 ч.ч. кафява захар
5 г ванилия
За намазване:
1 яйце
Начин на приготвяне:
Брашното се пресява заедно със солта. Добавя се студеното масло и се претрива с пръсти, докато тестото стане на едри трохи. Налива се водата и се разбърква. Тестото се оформя на топка и се завива с прозрачно фолио. Оставя се в хладилника за 1 час.
В малка тенджера на среден огън се разтопява маслото, докато стане златисто кафяво на цвят. Ябълките се обелват и се нарязват на парченца. Заливат се с разтопеното масло и лимонов сок и се разбъркват.
В друга купа се смесват брашно, сол, кафява и бяла захар и ванилия. Сместа се разбърква и се добавя към ябълките.
Тестото се изважда от хладилника и се разделя на 2 части. Едната се разточва на кръг, малко по-голям от формата и се слага в нея. Ябълковата плънка се разпределя върху кората за пая. Останалото тесто се разточва, нарязва се на ивици и се нареждат кръстосани върху пая. Краищата на пая леко се прищипват, за да се събере тестото.
Намазва се с разбитото яйце и се поръсва с малко кафява захар. Покрива се с алуминиево фолио. Първо се пече на 200 градуса за 15 минути на най-ниската решетка на фурната. След това фурната се намаля на 190 градуса и паят се пече около един час. Накрая фолиото се маха и паят се запича за 20 минути, докато придобие златист загар.
Горещ шоколад (“Шоколад”)
Каквато и рецепта от този филм да бяхме избрали, нямаше да сбъркаме, защото главният продукт е шоколадът. Във филма „Шоколад“ Виан (Жулиет Бинош) отваря магазин за шоколад във провинциална Франция, което не се нрави много на консервативните жители. В крайна сметка тя успява да ги спечели със своите рецепти, включително и с тази за горещ шоколад.
Необходими продукти:
1 литър бадемово мляко
170 г черен шоколад
1/2 чл канела
кардамон
кайенски пипер
едра морска сол
Начин на приготвяне:
В малка тенджера или касерола на средна температура се загрява ядковото мляко (може да се използва и прясно мляко). Добавя се шоколадът и се бърка, докато леко започне да се разтапя.
Слагат се подправките на вкус – канела, кардамон, кейенски пипер и мъничко едра сол.
Сместа се бърка, докато започна да излиза пара. Приготвеният горещ шоколад се нали в чаши и може да се поръси по желание с още канела.
Няма въведени кометари.