С настъпването на есента идват и студените вечери, когато няма нищо по-приятно от един топъл, ароматен сандвич. Те са бързи, вкусни и идеални за закуска, обяд или следобедно похапване. Ето четири идеи за есенни сандвичи, които ще стоплят както душата, така и тялото.

1. Крок Мосю (френски класически сандвич) - Крок Мосю е истинска класика — хрупкав, сиренест и кремообразен.

Необходими продукти:

4 филии бял хляб

2 резена шунка

80 г кашкавал

1 с.л. масло

За бешамела: 1 с.л. масло, 1 с.л. брашно, 150 мл прясно мляко, сол, черен пипер, щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

Приготви бешамеловия сос: разтопи маслото, добави брашното и разбърквай, после налей млякото постепенно и готви, докато се сгъсти. Подправи с индийско орехче, сол и пипер. Намажи филиите хляб с част от бешамела, сложи шунката и кашкавала между две филии. Намажи горната филия с още бешамел и поръси с настърган кашкавал. Запечи сандвичите във фурна на около 200 °C за 10–12 минути или завърши с грил за златиста коричка. Сервирай топли, по желание с зелена салата или рукола.

Вегетариански сандвич с гъби, спанак и моцарела  - Гъбите са друг есенен символ – сочни, ароматни и идеални за рецепти за топли сандвичи.

Ще са ви необходими:

1 шепа гъби (печурки или шийтаке)

1 шепа спанак

1 скилидка чесън

Моцарела

пълнозърнест хляб

Приготвяне:

Запържете гъбите и чесъна, добавете спанака и оставете леко да омекне. Подредете всичко между филии с моцарела и запечете. Получава се разкошен веджи сандвич, леко кремообразен пълнеж с аромат на гора и уют. 

Сандвич с печени зеленчуци и песто - Този сандвич е лек, ароматен и същевременно засищащ. Комбинацията от топли, печени зеленчуци с кремообразното песто създава богати вкусове, които са идеални за есенните дни.

Необходими продукти (за 2 сандвича)

4 филии пълнозърнест или ръжен хляб

2–3 с.л. зелено песто (домашно или готово)

1 малка тиквичка, нарязана на тънки ленти

1/2 патладжан, нарязан на тънки филийки

1 червена чушка, нарязана на ленти

1 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Шепа свежа рукола или спанак (по желание)

Начин на приготвяне

Загрей фурната на 200 °C.Нарежи тиквичката, патладжана и чушката на тънки филийки или ленти.Подреди зеленчуците върху тава, покрита с хартия за печене. Полей със зехтин, поръси с малко сол и черен пипер. Печи 15–20 минути, докато зеленчуците омекнат и леко се запекат. Намажи всяка филия хляб с 1 с.л. песто. Ако искаш, можеш леко да запечеш филиите в тиган или тостер, за да станат хрупкави. Подреди печените зеленчуци върху филия с песто. Добави свежи листа рукола или спанак за свежест и леко хрупкаво усещане. Покрий с втора филия хляб, намазана отдолу с песто.Можеш да запечеш сандвича в тиган или фурна за още 3–5 минути, за да се стопли леко и вкусовете да се смесят.

Сладък сандвич с фъстъчено масло - Идеален за следобедна закуска или десерт.

Необходими продукти:

2 филии хляб (бял или пълнозърнест)

2 с.л. фъстъчено масло

1 с.л. мед или кленов сироп

Нарязани банани или ябълки (по желание)

Щипка канела

Начин на приготвяне:

Намажи едната филия с фъстъчено масло и мед. Подреди тънки резени банан или ябълка. Поръси щипка канела за аромат. Покрий с втората филия. Запечи в тиган или тостер за няколко минути, докато хлябът стане хрупкав, а фъстъченото масло леко се разтопи.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички