Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция?
Какво представлява глутенът?
Глутенът е протеин, който се съдържа основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Той е отговорен за еластичната текстура на тестото и помага на хляба да запази формата си, като същевременно му придава лекота и мекота. Съдържа важни аминокиселини, които са полезни за организма, но за определени хора той може да бъде проблем.
За кого е наистина вреден глутенът?
Цьолиакия - това е автоимунно заболяване, при което приемът на глутен предизвиква сериозно възпаление в тънките черва. Около 1% от населението на света страда от това заболяване, при което глутенът буквално уврежда чревната лигавица, възпрепятствайки абсорбирането на хранителни вещества. За хора с цьолиакия е задължително напълно да изключат глутена от храненето си.
Непоносимост към глутен - има хора, които изпитват симптоми, подобни на тези при цьолиакия, като подуване на корема, газове, болки в стомаха и хронична умора, но не страдат от автоимунното заболяване. Те се класифицират като чувствителни към глутен и също трябва да избягват консумацията му.
Алергия към пшеница - някои хора имат алергия конкретно към пшеница, което не е точно същото като непоносимостта към глутен. При тях консумацията на пшенични продукти може да предизвика различни алергични реакции, включително обриви, подуване и проблеми с дишането.

Безглутеново хранене
Безглутеновата диета придоби огромна популярност като „здравословна алтернатива“ дори и сред хора, които нямат проблеми с глутена. Мнозина вярват, че премахването му от диетата може да доведе до по-добро храносмилане, загуба на тегло и увеличаване на енергията. В действителност обаче тези твърдения не са подкрепени с достатъчно научни доказателства за хората, които нямат глутенова непоносимост или цьолиакия.
Има ли ползи от консумацията на глутен?
За повечето хора глутенът не е вреден, а напротив – полезен. Зърнените храни, които го съдържат, са богати на фибри, витамини от група В, желязо и други важни хранителни вещества. Те помагат за поддържане на здравословен метаболизъм, подхранват чревната микрофлора и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Пълнозърнестите продукти също помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като осигуряват дълготрайна енергия.

Рискове при безглутеновата диета
Безглутеновата диета може да доведе до хранителни дефицити, особено ако не е добре планирана. Премахването на глутенсъдържащите храни намалява консумацията на важни фибри и витамини, които се съдържат в пълнозърнестите продукти. Освен това, безглутеновите продукти често са по-калорични и богати на захари и мазнини, за да се компенсира липсата на глутен, което може да доведе до качване на килограми.
Какво трябва да знаем преди да изключим глутена?
Изключването на глутен от диетата трябва да е обмислено решение и не бива да се предприема само поради модерна в момента диета. Ако нямате здравословни проблеми, свързани с глутена, е добре да продължите да консумирате пълнозърнести храни и да се възползвате от хранителните им ползи. Ако все пак изпитвате симптоми на дискомфорт след консумацията на глутен, препоръчително е да се консултирате със специалист, който може да ви насочи към правилния начин на хранене и да изключи възможността за цьолиакия или непоносимост към глутен.
Прочети още
Виж всички

Под 20 минути: Три светкавично бързи рецепти за вечеря 16 Септември 2025

Какво е японска вода и защо е толкова полезна? 12 Септември 2025

Как да направим пухкава и плътна заливка за мусака? 11 Септември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Имате лош шеф? Ето как да се справите 18 Септември 2025

Цитат на деня 18 Септември 2025

На днешната дата, 18 септември. Рождениците днес 18 Септември 2025

Творба на Банкси е открадната от галерия за 36 секунди 17 Септември 2025
Свързани статии

Вълшебната орхидея и защо трябва да я има във всеки дом
14 Септември 2025Орхидеята – това нежно цвете, което съчетава елегантност, магия и изисканост, е много повече от просто растение. Смятана за символ на любовта, красотата и изтънчеността, орхидеята има място във всеки дом. Независимо дали сте почитатели на флоралната естет
Прочети
Как да съхраним максимално полезните вещества в плодовете и зеленчуците
10 Септември 2025Плодовете и зеленчуците са източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето и имунната система. Но знаете ли, че начинът, по който ги съхраняваме и приготвяме, може да повлияе значително на количеството полезни вещества в тях? Ето...
Прочети
Яжте по шепа грозде на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви
09 Септември 2025Малките лъскави зърна грозде неслучайно са почитани още от древни времена – от трапезите на фараоните в Египет до легендите за бог Дионис. Днес те са достъпни за всеки от нас, но често ги възприемаме просто като вкусен плод или част от десерт. Истината е,
Прочети
Как да си направим шипкова вода и за какво е полезна?
08 Септември 2025Шипката е известна със своите изключителни здравословни свойства. Богата на витамин C, антиоксиданти и минерали, тя може да се превърне в ценна напитка за всеки ден. Шипковата вода е леко кисела, ароматна и освежаваща, като същевременно поддържа имунната
Прочети
Лош герой ли е кофеинът? Или защо не е задължително кафето да е вредно за здравето
04 Септември 2025Повечето хора започват сутринта си с чаша кафе. Или по-точно, чаша кофеин. Някои хора дори изпиват втора или трета чаша, след като часовникът удари обяд, за да им даде сили за останалата част от деня. Но между глътките може би се чудите: вреден ли е кофеи
Прочети
Тези храни крадат години от живота ти и вероятно ги ядеш всеки ден
28 Август 2025Мислиш си, че ежедневното ти меню е безобидно? Грешиш. Някои от храните, които консумираш всеки ден, могат да работят срещу теб, ускорявайки стареенето на организма и съкращавайки годините ти без дори да го осъзнаеш. Учените предупреждават: това не са пра
Прочети
Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият?
26 Август 2025В последните години социалните мрежи буквално бълват снимки на блестящи, цветни напитки с мистериозното име „лунно мляко“. От инфлуенсъри до холивудски звезди – всички говорят за него и за невероятния релаксиращ ефект, който уж има. Но какво всъщност е лу
Прочети
Няма въведени кометари.