Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция?
Какво представлява глутенът?
Глутенът е протеин, който се съдържа основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Той е отговорен за еластичната текстура на тестото и помага на хляба да запази формата си, като същевременно му придава лекота и мекота. Съдържа важни аминокиселини, които са полезни за организма, но за определени хора той може да бъде проблем.
За кого е наистина вреден глутенът?
Цьолиакия - това е автоимунно заболяване, при което приемът на глутен предизвиква сериозно възпаление в тънките черва. Около 1% от населението на света страда от това заболяване, при което глутенът буквално уврежда чревната лигавица, възпрепятствайки абсорбирането на хранителни вещества. За хора с цьолиакия е задължително напълно да изключат глутена от храненето си.
Непоносимост към глутен - има хора, които изпитват симптоми, подобни на тези при цьолиакия, като подуване на корема, газове, болки в стомаха и хронична умора, но не страдат от автоимунното заболяване. Те се класифицират като чувствителни към глутен и също трябва да избягват консумацията му.
Алергия към пшеница - някои хора имат алергия конкретно към пшеница, което не е точно същото като непоносимостта към глутен. При тях консумацията на пшенични продукти може да предизвика различни алергични реакции, включително обриви, подуване и проблеми с дишането.
Безглутеново хранене
Безглутеновата диета придоби огромна популярност като „здравословна алтернатива“ дори и сред хора, които нямат проблеми с глутена. Мнозина вярват, че премахването му от диетата може да доведе до по-добро храносмилане, загуба на тегло и увеличаване на енергията. В действителност обаче тези твърдения не са подкрепени с достатъчно научни доказателства за хората, които нямат глутенова непоносимост или цьолиакия.
Има ли ползи от консумацията на глутен?
За повечето хора глутенът не е вреден, а напротив – полезен. Зърнените храни, които го съдържат, са богати на фибри, витамини от група В, желязо и други важни хранителни вещества. Те помагат за поддържане на здравословен метаболизъм, подхранват чревната микрофлора и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Пълнозърнестите продукти също помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като осигуряват дълготрайна енергия.
Рискове при безглутеновата диета
Безглутеновата диета може да доведе до хранителни дефицити, особено ако не е добре планирана. Премахването на глутенсъдържащите храни намалява консумацията на важни фибри и витамини, които се съдържат в пълнозърнестите продукти. Освен това, безглутеновите продукти често са по-калорични и богати на захари и мазнини, за да се компенсира липсата на глутен, което може да доведе до качване на килограми.
Какво трябва да знаем преди да изключим глутена?
Изключването на глутен от диетата трябва да е обмислено решение и не бива да се предприема само поради модерна в момента диета. Ако нямате здравословни проблеми, свързани с глутена, е добре да продължите да консумирате пълнозърнести храни и да се възползвате от хранителните им ползи. Ако все пак изпитвате симптоми на дискомфорт след консумацията на глутен, препоръчително е да се консултирате със специалист, който може да ви насочи към правилния начин на хранене и да изключи възможността за цьолиакия или непоносимост към глутен.
Прочети още
Виж всичкиЗимни супергерои: 8 полезни свойства на мандарините 20 Ноември 2024
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 19 Ноември 2024
Пухкаво вълшебство: 3 ароматни рецепти за канелени рулца 15 Ноември 2024
3 любими уютни брънч места в София 14 Ноември 2024
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиЦитат на деня 22 Ноември 2024
Статуквото срещу иновацията – уроци за „мениджъра на промяната“ 22 Ноември 2024
На днешната дата, 22 ноември. Рождениците днес 22 Ноември 2024
Свързани статии
Зимни супергерои: 8 полезни свойства на мандарините
20 Ноември 2024Мандарините! Малките, слънчеви топчета, които пристигат в зимния сезон с ярки оранжеви цветове и неповторим аромат. Те са като малки дарове от тропическите земи, които ни напомнят, че зимата може да бъде свежа и пълна с прекрасни вкусове. ...
ПрочетиВкусен ноември - зеленчуците, които задължително да хапваме този месец
04 Ноември 2024С настъпването на ноември идва и моментът да обновим менюто си с пресни, сезонни зеленчуци, които ще ни помогнат да се заредим с енергия, витамини и антиоксиданти. Зимата наближава, но природата все още ни предлага изобилие от свежи и полезни продукти. Зе
ПрочетиЗелена магия: 6 страхотни ползи от пиенето на матча
24 Октомври 2024Матчата не е просто поредната instagrammable напитка. Да, фотогенична е. Зелена е. И изглежда супер здравословно. Истината е, че наистина е полезна и трябва да обмислите да я включите в менюто си с напитки. ...
ПрочетиЗдравословни ползи от кестените - вълшебниците на природата
22 Октомври 2024Кестените са изключително полезни, вкусни и подходящи за студения сезон. Тогава имунната система е доста отслабена, а кестените, благодарение на минерали и витамини, които съдържат, са добър избор за преодоляване на умората, за засилване на паметта, за ле
ПрочетиЕсенна диета с тиква
04 Октомври 2024Дали има храна, която да ни напомня повече за есента от тиквата? Оказва се, че есенният зеленчук е не само вкусен и ароматен, но и идеален за отслабване. Това твърди Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по ди
ПрочетиИзненадващите ползи от фастинга
30 Септември 2024Фастингът може да бъде проследен от древни времена, когато въздържането от консумация на храна в продължение на няколко дни е била основна част от много религиозни и културни практики. В много части на света все още се пости по тези причини. Но ...
ПрочетиНе изхвърляйте банановите кори - ето 4 неща, които можете да направите с тях
30 Септември 2024Бананите са сред любимите плодове на малки и големи. Те съдържат основни хранителни вещества и са много полезни за храносмилането, сърцето и бъбреците. Те са добър източник на редица витамини и минерали, особено на калий, витамин В6 и витамин С. ...
Прочети
Няма въведени кометари.