Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция?
Какво представлява глутенът?
Глутенът е протеин, който се съдържа основно в пшеницата, ечемика и ръжта. Той е отговорен за еластичната текстура на тестото и помага на хляба да запази формата си, като същевременно му придава лекота и мекота. Съдържа важни аминокиселини, които са полезни за организма, но за определени хора той може да бъде проблем.
За кого е наистина вреден глутенът?
Цьолиакия - това е автоимунно заболяване, при което приемът на глутен предизвиква сериозно възпаление в тънките черва. Около 1% от населението на света страда от това заболяване, при което глутенът буквално уврежда чревната лигавица, възпрепятствайки абсорбирането на хранителни вещества. За хора с цьолиакия е задължително напълно да изключат глутена от храненето си.
Непоносимост към глутен - има хора, които изпитват симптоми, подобни на тези при цьолиакия, като подуване на корема, газове, болки в стомаха и хронична умора, но не страдат от автоимунното заболяване. Те се класифицират като чувствителни към глутен и също трябва да избягват консумацията му.
Алергия към пшеница - някои хора имат алергия конкретно към пшеница, което не е точно същото като непоносимостта към глутен. При тях консумацията на пшенични продукти може да предизвика различни алергични реакции, включително обриви, подуване и проблеми с дишането.

Безглутеново хранене
Безглутеновата диета придоби огромна популярност като „здравословна алтернатива“ дори и сред хора, които нямат проблеми с глутена. Мнозина вярват, че премахването му от диетата може да доведе до по-добро храносмилане, загуба на тегло и увеличаване на енергията. В действителност обаче тези твърдения не са подкрепени с достатъчно научни доказателства за хората, които нямат глутенова непоносимост или цьолиакия.
Има ли ползи от консумацията на глутен?
За повечето хора глутенът не е вреден, а напротив – полезен. Зърнените храни, които го съдържат, са богати на фибри, витамини от група В, желязо и други важни хранителни вещества. Те помагат за поддържане на здравословен метаболизъм, подхранват чревната микрофлора и понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Пълнозърнестите продукти също помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като осигуряват дълготрайна енергия.

Рискове при безглутеновата диета
Безглутеновата диета може да доведе до хранителни дефицити, особено ако не е добре планирана. Премахването на глутенсъдържащите храни намалява консумацията на важни фибри и витамини, които се съдържат в пълнозърнестите продукти. Освен това, безглутеновите продукти често са по-калорични и богати на захари и мазнини, за да се компенсира липсата на глутен, което може да доведе до качване на килограми.
Какво трябва да знаем преди да изключим глутена?
Изключването на глутен от диетата трябва да е обмислено решение и не бива да се предприема само поради модерна в момента диета. Ако нямате здравословни проблеми, свързани с глутена, е добре да продължите да консумирате пълнозърнести храни и да се възползвате от хранителните им ползи. Ако все пак изпитвате симптоми на дискомфорт след консумацията на глутен, препоръчително е да се консултирате със специалист, който може да ви насочи към правилния начин на хранене и да изключи възможността за цьолиакия или непоносимост към глутен.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Цитат на деня 14 Юни 2025
Свързани статии

Една нация под властта на протеина
11 Юни 2025Сигурно и ти си забелязал колко често напоследък се говори за протеин — като че ли всеки трети пост в социалните мрежи е за него, а по магазините изведнъж има хиляди продукти, които се рекламират като „високопротеинови“. Но какво всъщност е толкова важно
Прочети
Сладки, вкусни и много здравословни: 6 ползи от черешите
06 Юни 2025С настъпването на лятото пазарите се изпълват с един от най-обичаните сезонни плодове – черешите. Освен че са изключително вкусни, сочни и ароматни, тези малки червени съкровища предлагат изненадващо много ползи за здравето. Богати на витамини, антиоксида
Прочети
Патладжанът – лилавото злато на лятото: Ползи за здравето и вдъхновение за кухнята
02 Юни 2025Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновени
Прочети
4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома
01 Юни 2025Планирате уютна филмова вечер у дома с приятели, семейството или сами? Тогава освен добър филм, имате нужда и от вкусна храна, която да допълни преживяването. Забравете за сложните рецепти и дългото готвене – тук ще ви предложим няколко лесни и бързи идеи
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Червената леща – защо е толкова полезна и как да я готвим?
25 Май 2025Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с полз
Прочети
Няма въведени кометари.