С настъпването на есента дните стават по-къси, въздухът – по-хладен, а домът – все по-привлекателно място за уют и топлина. Няма нищо по-утешително в студената вечер от купичка ароматна, домашно приготвена супа. Топлата супа не само сгрява тялото, но и носи усещане за спокойствие и домашен комфорт.
В тази статия сме събрали пет от най-вкусните и лесни за приготвяне супи, които ще превърнат всяка есенна вечер в истинско кулинарно удоволствие:
Крем супа от тиква с джинджифил - Невероятно ароматна, кремообразна и есенно оранжева — истинска прегръдка в купа.
Необходими продукти:
500 г тиква (обелена и нарязана)
1 морков
1 малка глава лук
1 ч.л. настърган джинджифил
1 с.л. зехтин или масло
800 мл зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
Задуши лука и моркова в мазнината, добави тиквата и джинджифила. Залей с бульона и вари до омекване. Пасирай до гладка консистенция и овкуси. По желание добави малко сметана или тиквени семки отгоре.
Френска лучена супа - Богата, карамелена и с онзи хрупкав тост с разтопено сирене, който прави вечерта пълна.
Необходими продукти:
4 големи глави лук, нарязани на тънки шайби
2 с.л. масло
1 с.л. брашно
1 л говежди или зеленчуков бульон
100 мл бяло вино (по желание)
Сол, черен пипер, мащерка
Хляб и настърган кашкавал/груер
Начин на приготвяне:
Запържи лука на слаб огън до златисто-карамелен. Добави брашното, разбъркай и налей бульона (и виното). Вари 15 минути. Подай с препечен хляб, поръсен със сирене, запечен до разтапяне.
Картофена крем супа с праз и бекон - Супер сгряваща, питателна и ароматна — идеална за уикенд вечер.
Необходими продукти:
2 стръка праз
3-4 картофа
1 л зеленчуков бульон
100 мл сметана
50 г хрупкав бекон (или крутони за вегетариански вариант)
Масло, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Запържи праза в масло до омекване. Добави нарязаните картофи и бульона. Вари до готовност, после пасирай и овкуси. Разреди със сметана и сервирай с бекон или крутони отгоре.
Гъбена супа с мащерка и сметана - Земен аромат, кремообразна текстура и вкус, който просто крещи „есен“.
Необходими продукти:
400 г пресни гъби (печурки или микс горски)
1 малка глава лук
1 с.л. масло
1 л зеленчуков бульон
100 мл сметана
Мащерка, сол, пипер
Начин на приготвяне:
Запържи лука и гъбите до златисто. Добави бульона и вари 15 минути. Пасирай частично (или напълно за крем супа), добави сметаната и овкуси с мащерка.
Леща с моркови и пушен пипер - Сгряваща, засищаща и пълна с аромат — класика, която ухае на домашен уют и готви лесно дори в делник.
Необходими продукти:
1 ч.ч. червена или кафява леща
1 глава лук
2 моркова
1 чушка
2 скилидки чесън
1 ч.л. пушен червен пипер
1 л зеленчуков бульон
Сол, черен пипер, щипка кимион
Зехтин или олио
Начин на приготвяне:
Задуши лука, чесъна, морковите и чушката в малко мазнина. Добави подправките и разбъркай, за да се разгърнат ароматите. Сложи лещата, залей с бульона и вари около 25–30 минути, докато омекне. По желание пасирай частично за по-гъста консистенция.
Прочети още
Виж всички
7 зимни плода, които ще ви помогнат в борбата с килограмите 13 Декември 2025
5 български суперхрани, които всички трябва да имаме у дома 11 Декември 2025
Помело - подценяваният цар на цитрусите 11 Декември 2025
3 вкусни и лесни рецепти за зимна запеканка с карфиол 11 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Археолози: Римската окупация е донесла нови болести в Британия 13 Декември 2025
Андрей Бабиш отхвърли варианта Чехия да гарантира заем за Украйна 13 Декември 2025
Шефът на Бундесбанк се е прицелил в председателския пост на ЕЦБ 13 Декември 2025
Няма въведени кометари.