С настъпването на есента дните стават по-къси, въздухът – по-хладен, а домът – все по-привлекателно място за уют и топлина. Няма нищо по-утешително в студената вечер от купичка ароматна, домашно приготвена супа. Топлата супа не само сгрява тялото, но и носи усещане за спокойствие и домашен комфорт.

В тази статия сме събрали пет от най-вкусните и лесни за приготвяне супи, които ще превърнат всяка есенна вечер в истинско кулинарно удоволствие:

Крем супа от тиква с джинджифил - Невероятно ароматна, кремообразна и есенно оранжева — истинска прегръдка в купа.

Необходими продукти:

500 г тиква (обелена и нарязана)

1 морков

1 малка глава лук

1 ч.л. настърган джинджифил

1 с.л. зехтин или масло

800 мл зеленчуков бульон

Сол, черен пипер, щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:
Задуши лука и моркова в мазнината, добави тиквата и джинджифила. Залей с бульона и вари до омекване. Пасирай до гладка консистенция и овкуси. По желание добави малко сметана или тиквени семки отгоре.

Френска лучена супа - Богата, карамелена и с онзи хрупкав тост с разтопено сирене, който прави вечерта пълна.

Необходими продукти:

4 големи глави лук, нарязани на тънки шайби

2 с.л. масло

1 с.л. брашно

1 л говежди или зеленчуков бульон

100 мл бяло вино (по желание)

Сол, черен пипер, мащерка

Хляб и настърган кашкавал/груер

Начин на приготвяне:
Запържи лука на слаб огън до златисто-карамелен. Добави брашното, разбъркай и налей бульона (и виното). Вари 15 минути. Подай с препечен хляб, поръсен със сирене, запечен до разтапяне.

Картофена крем супа с праз и бекон - Супер сгряваща, питателна и ароматна — идеална за уикенд вечер.

Необходими продукти:

2 стръка праз

3-4 картофа

1 л зеленчуков бульон

100 мл сметана

50 г хрупкав бекон (или крутони за вегетариански вариант)

Масло, сол, пипер

Начин на приготвяне:
Запържи праза в масло до омекване. Добави нарязаните картофи и бульона. Вари до готовност, после пасирай и овкуси. Разреди със сметана и сервирай с бекон или крутони отгоре.

Гъбена супа с мащерка и сметана - Земен аромат, кремообразна текстура и вкус, който просто крещи „есен“.

Необходими продукти:

400 г пресни гъби (печурки или микс горски)

1 малка глава лук

1 с.л. масло

1 л зеленчуков бульон

100 мл сметана

Мащерка, сол, пипер

Начин на приготвяне:
Запържи лука и гъбите до златисто. Добави бульона и вари 15 минути. Пасирай частично (или напълно за крем супа), добави сметаната и овкуси с мащерка.

Леща с моркови и пушен пипер - Сгряваща, засищаща и пълна с аромат — класика, която ухае на домашен уют и готви лесно дори в делник.

Необходими продукти:

1 ч.ч. червена или кафява леща

1 глава лук

2 моркова

1 чушка

2 скилидки чесън

1 ч.л. пушен червен пипер

1 л зеленчуков бульон

Сол, черен пипер, щипка кимион

Зехтин или олио

Начин на приготвяне:
Задуши лука, чесъна, морковите и чушката в малко мазнина. Добави подправките и разбъркай, за да се разгърнат ароматите. Сложи лещата, залей с бульона и вари около 25–30 минути, докато омекне. По желание пасирай частично за по-гъста консистенция.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички