Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три рецепти за печени картофи на фурна, които ще превърнат това семпло зеленчуково удоволствие в нещо специално.

1. Хрупкави картофки с розмарин и зехтин

Необходими продукти:

4–5 средни картофа (с обелката, добре измити)

2 с.л. зехтин extra virgin

1 ч.л. морска сол

Прясно смлян черен пипер

1 ч.л. сушен розмарин (или няколко стръкчета пресен)

1 скилидка чесън (счукан, по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежи картофите на лодки или кръгчета – не твърде тънки. Подсуши ги добре и ги сложи в купа. Добави зехтина, подправките и чесъна. Разбъркай добре. Подреди върху хартия за печене в тава. Печи в предварително загрята фурна на 200°C около 35–40 минути, като обръщаш веднъж. Сервирай с кисело мляко с копър или с леко пикантен хумус.

2. Печени картофи със зеленчуци и таханов дресинг

Необходими продукти:

3–4 картофа, нарязани на кубчета

1 тиквичка

1 червена чушка

1 морков

1 червен лук

2 с.л. зехтин

Сол, черен пипер, кимион

За дресинга:

2 с.л. тахан

Сокът от 1/2 лимон

1 скилидка чесън (счукан)

Малко вода (до желаната консистенция)

Щипка сол

Начин на приготвяне:

Нарежи всички зеленчуци на приблизително еднакви по размер парчета. Разбъркай с подправките и зехтина, и изсипи в тава с хартия за печене. Печи на 190°C около 40 минути, като разбъркваш по средата. Смеси съставките за дресинга до получаване на кремообразна консистенция. Полей готовите зеленчуци с дресинга непосредствено преди сервиране.

3. Сладки картофи с пушен пипер и авокадо дип

Необходими продукти:

2–3 сладки картофа

1 с.л. зехтин

1 ч.л. пушен червен пипер

Сол, мащерка

За дипа:

1 добре узряло авокадо

Сокът от 1/2 лайм или лимон

Щипка сол и черен пипер

1 ч.л. зехтин

Начин на приготвяне:

Нарежи сладките картофи на резанчета. Объркай ги с подправките и зехтина. Подреди в тава и печи на 200°C около 25–30 минути, докато станат златисти и хрупкави. Намачкай авокадото с останалите съставки до получаване на крем. Сервирай картофките топли, с авокадо дипа за топване.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички