Приготвянето на домашен квас е чудесен начин да се насладите на натурален и ароматен хляб, който не съдържа химически добавки. Квасът е източник на естествени дрожди и бактерии, които придават на хляба уникален вкус и текстура. Ако никога не сте правили квас, не се тревожете — с малко търпение и внимание ще постигнете отлични резултати.
Какво ни е необходимо?
► Брашно: Най-добре е да използвате пълнозърнесто брашно (пшенично или ръжено), тъй като то съдържа повече хранителни вещества и микроорганизми, които са необходими за стартирането на кваса.
► Вода: Използвайте филтрирана или преварена вода, тъй като хлорът може да забави или дори спре процеса на ферментация.
► Буркан: Стъклени буркани или съдове с капак са най-подходящи за ферментацията. Най-подходящ е стандартен буркан от компот, с надупчена метална капачка.
Как да го приготвим?
При предприемане на първите стъпки не е нужно да се хаби много материал – достатъчни са три супени лъжици брашно и почти толкова вода. Когато квасът втаса, той (най-малко) удвоява обема си. За целта не трябва да се слага много материал, тъй като след няколко дни количеството квас ще е огромно. За да не мислите непрекъснато за точни количества и пропорции, процедирайте по следния начин: на следващия ден изгребете половината от втасалия квас и отново добавете 3 лъжици брашно с малко вода.
При приготвянето на квас трябва да имате предвид, че когато приготвяте нова доза, трябва да изхвърляте половината количество от стария. Ако не го правите, ще уморите кваса от глад, понеже когато расте, растат и хранителните му нужди. Ключът при приготвянето на продукта е гъстотата. Ако е твърде рядък, процесите в него протичат толкова бързо, че не успявате да ги забележите – втасва, превтасва и загива, без да ви уведоми. Ето защо за предпочитане е по-гъстият квас.
Температурата му трябва да е между 20-25 градуса. Ако стане по-хладно, квасът няма да умре, но жизнените му процеси ще се забавят.

През следващите 4-5 дни ще трябва да храните кваса си два пъти на ден — сутрин и вечер. За всяко хранене изхвърляйте около половината от сместа (за да се избегне прекомерното нарастване на количеството) и добавяйте по още 3 с.л. брашно и малко вода.
През тези дни ще започнете да забелязвате мехурчета и специфичен аромат на ферментация. Това означава, че квасът започва да се развива и да бъде активен. Ако сместа не показва признаци на живот (мехурчета или аромат), може да пробвате да добавите малко захар, за да стимулирате активността на микроорганизмите.
Квасът е готов за употреба, когато е пълен с мехурчета и има леко кисел вкус. Сега, когато квасът е готов, можете да започнете да приготвяте хляба си. За да го направите, ще трябва да смесите активния квас с брашно, вода и сол. Процесът на замесване, втасване и печене може да варира в зависимост от рецептата, която изберете.
Ако не планирате да печете ежедневно, можете да съхранявате кваса в хладилник. Просто го хранете веднъж на седмица, като го изваждате, изхвърляте част от сместа и добавяте ново брашно и вода.

Полезни съвети
► Температурата е ключова: Квасът трябва да бъде на топло място, около 25-30 градуса по Целзий.
► Не се притеснявайте от мириса: Понякога може да се появи кисел или дори малко неприятен аромат, но това е нормално. Ако усетите гнило или мухлясало обаче, изхвърлете кваса и започнете отново.
► Експериментирайте с различни видове брашно: Може да използвате различни видове брашно, като ръжено или пшенично, за да получите различни вкусове и текстури на хляба.
И ако не се получи от първия път - не спирайте да опитвате. Приготвянето на квас може да изглежда сложен процес, но с малко търпение и грижа ще имате натурален и вкусен хляб, който ще радва вашето семейство. Квасът не само че е по-здравословен, но и придава уникален вкус на хляба, който не може да се постигне с търговски дрожди. Ако обичате да експериментирате с готвене, квасът ще ви предостави безброй възможности за създаване на вкусни и оригинални рецепти.
Прочети още
Виж всички
6 храни, които сме измивали неправилно до момента 09 Август 2025

Суперхраните, които ще ви заредят с енергия за целия ден 08 Август 2025

Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна 07 Август 2025

Ползите от динята – 6 причини да ѝ се насладите това лято 03 Август 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Времето: Слънчево с температури до 39 градуса 10 Август 2025

90-секундното правило за справяне със силните емоции 10 Август 2025

Цитат на деня 10 Август 2025
Свързани статии

Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Салатата на Марта Стюарт, която е перфектната гарнитура към всяко лятно ястие
21 Юли 2025Разбира се, няма нищо лошо в стандартните печени картофи, но ако искате да разнообразите, Марта Стюарт току-що сподели рецепта за „перфектната лятна гарнитура“. Тя е освежаваща, пълна с вкус и изисква само четири съставки за приготвяне!
Прочети
Ето как да приготвите любимото лятно ястие на Дуа Липа
04 Юли 2025Няма по-хубаво чувство на тази земя от това да се нахвърлите върху хрупкава прясна риба в летен ден – още по-добре в някоя градина в Италия или Южна Франция.
Прочети
Необичаен, но супер вкусен: летният десерт на Марта Стюарт, за който ви е нужна само една съставка
14 Юни 2025мразените лакомства са ни любими. Сладолед, джелато, ледени близалки, сорбе - всичко е толкова вкусно!
Прочети
Тайната на перфектното тесто за пица
08 Юни 2025Пицата е едно от най-любимите ястия по света, но истинското удоволствие започва още от тестото. Перфектното тесто е основата, която прави всяка пица специална — хрупкаво отвън, но меко и въздушно отвътре. Но каква е тайната? ...
Прочети
Рецепта за сладоледа със зехтин и фурми, по който всички полудяха
06 Юни 2025Днес ще си говорим за десерта на лято 2025! ...
Прочети
Salute! Как да приготвим известния коктейл Негрони на Стенли Тучи
05 Юни 2025Негронито на Стенли Тучи вече е толкова известно, колкото и самият актьор! Едно видео в Instagram от ерата на пандемията, в което той приготвя Негрони, тласна награждавания актьор към статут на истинска кулинарна звезда.
Прочети
Няма въведени кометари.