Познато ли ви е как някои храни просто ви карат да се чувствате по-добре? Като купа спагети, шепа череши, блокче тъмен шоколад? Не си го въобразявате: според проучвания определени храни наистина подобряват настроението. Тези „щастливи“ храни повишават производството на серотонин, носейки добрите вибрации. Ето как работи - и какво да ядете, когато искате да подобрите настроението си здравословно.
Ролята на серотонина
Серотонинът е хормон и невротрансмитер - химичен посредник, който предава сигнали между нервните клетки в тялото. Серотонинът има положително влияние върху сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, играейки важна роля в регулирането на настроението, съня и апетита.
Ниските нива на серотонин са свързани с депресия, тревожност и нарушения на съня. Възприятието за болка и сексуалното поведение също се влияят от серотонина. С други думи, правилното количество серотонин е от съществено значение за правилното чувство и действие.
Ето един забавен факт: повече от 90% от серотонина се произвежда в червата. Докато много храни естествено съдържат серотонин (например домати и сливи), серотонинът всъщност не може да премине кръвно-мозъчната бариера, така че консумацията на голямо количество храни, богати на серотонин, няма да подобри настроението ви.
Вместо това, производството на серотонин в тялото трябва да се стимулира от друго вещество: аминокиселината триптофан, предшественик на серотонина.
Храна за настроение
Има причина пастата да е „храна за утеха“ за много хора. Комбинацията от триптофан и въглехидрати създава синергия за по-доброто производство на серотонин в мозъка: Въглехидратите предизвикват освобождаване на инсулин, който изчиства конкурентните аминокиселини от кръвния поток, позволявайки на повече триптофан да навлезе в мозъка. В допълнение към въглехидратите, минералите магнезий и калий в зърнените храни също помагат за облекчаване на стреса в тялото.
Според проучванията, въглехидратите могат също да понижат нивата на кортизол. Както може би знаете, прекомерният стрес води до излишък на кортизол в кръвта, което след това води до високо кръвно налягане, което ни прави податливи на инфекции и проблеми със съня или концентрацията. В същото време, хормонът на стреса кортизол инхибира производството на серотонин.
Най-добрите храни, съдържащи серотонин
Освен богатите на въглехидрати пълнозърнести храни, други хранителни източници на триптофан, повишаващ серотонина, включват ядки и бобови растения като боб и грах, както и животински продукти като сирене, яйца и риба. Ето още 11 храни, които са особено богати на триптофан:
Храните, които повишават хормона на щастието и повдигат настроението
Условия за щастие
Имайки предвид всичко това, е важно да се отбележи, че консумацията на много триптофан не гарантира автоматично прилив на серотонин в мозъка. Образуването на серотонин зависи и от други вещества, а именно магнезий и витамини B3, B6 и D. И, както бе споменато в случая с въглехидратите по-горе, консумацията на твърде много протеини може да има контрапродуктивен ефект, тъй като протеините всъщност могат да забавят усвояването на триптофан.
Въпреки това, няма нужда да се обърквате. Както при всичко, свързано с уелнес, всичко е въпрос на баланс. Така че следващия път, когато се почувствате потиснати, направете резервация в любимия си италиански ресторант и не се чувствайте виновни, че поръчвате качо е пепе с допълнително пармезан и парче торта с тъмен шоколад - спокойно може да си позволявате подобни удоволствия от време на време!
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците 06 Ноември 2025
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден 05 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Истинската причина вашият екип да се съпротивлява на промяната 08 Ноември 2025
Цитат на деня 08 Ноември 2025
Преживяванията продават 08 Ноември 2025
На днешната дата, 8 ноември. Архангеловден 08 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук
07 Ноември 2025Все по-често чуваме за значението на магнезия. Наред с много други неща, този жизненоважен минерал помага за намаляване на възпаленията, подобряване на съня и дори за възстановяването на ДНК. „Магнезият участва в множество физиологични функции на организм
Прочети
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците
06 Ноември 2025Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете карфиол всеки ден
05 Ноември 2025Ако се опитвате да увеличите консумацията си на зеленчуци, е полезно да заредите кутията си за хрупкави зеленчуци с гъвкави съставки - такива, които могат да се интегрират в голямо разнообразие от ястия. Един чудесен пример за това е карфиолът. Сам по себ
Прочети
Малки, но с голяма сила: 5 причини да хапваш редовно тиквени семки
31 Октомври 2025Тиквените семки – малки, но изключително хранителни – са едно от най-подценяваните природни съкровища. Те не само придават вкус и хрупкавост на ястията, но и осигуряват изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето на цялото тя
Прочети
10 богати на вода храни за борба с дехидратацията
27 Октомври 2025Летните жеги може вече да са останали зад гърба ни, но това не означава, че хидратацията става по-маловажна задача през студените есенни и зимни месеци. В края на краищата, една трета от човешкото тяло е съставено от вода - и макар че можем да оцелеем еди
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
26 Октомври 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Няма въведени кометари.