Познато ли ви е как някои храни просто ви карат да се чувствате по-добре? Като купа спагети, шепа череши, блокче тъмен шоколад? Не си го въобразявате: според проучвания определени храни наистина подобряват настроението. Тези „щастливи“ храни повишават производството на серотонин, носейки добрите вибрации. Ето как работи - и какво да ядете, когато искате да подобрите настроението си здравословно.

Ролята на серотонина

Серотонинът е хормон и невротрансмитер - химичен посредник, който предава сигнали между нервните клетки в тялото. Серотонинът има положително влияние върху сърдечно-съдовата система и стомашно-чревния тракт, играейки важна роля в регулирането на настроението, съня и апетита.

Ниските нива на серотонин са свързани с депресия, тревожност и нарушения на съня. Възприятието за болка и сексуалното поведение също се влияят от серотонина. С други думи, правилното количество серотонин е от съществено значение за правилното чувство и действие.

Ето един забавен факт: повече от 90% от серотонина се произвежда в червата. Докато много храни естествено съдържат серотонин (например домати и сливи), серотонинът всъщност не може да премине кръвно-мозъчната бариера, така че консумацията на голямо количество храни, богати на серотонин, няма да подобри настроението ви.

Вместо това, производството на серотонин в тялото трябва да се стимулира от друго вещество: аминокиселината триптофан, предшественик на серотонина.

Храна за настроение

Има причина пастата да е „храна за утеха“ за много хора. Комбинацията от триптофан и въглехидрати създава синергия за по-доброто производство на серотонин в мозъка: Въглехидратите предизвикват освобождаване на инсулин, който изчиства конкурентните аминокиселини от кръвния поток, позволявайки на повече триптофан да навлезе в мозъка. В допълнение към въглехидратите, минералите магнезий и калий в зърнените храни също помагат за облекчаване на стреса в тялото.

Според проучванията, въглехидратите могат също да понижат нивата на кортизол. Както може би знаете, прекомерният стрес води до излишък на кортизол в кръвта, което след това води до високо кръвно налягане, което ни прави податливи на инфекции и проблеми със съня или концентрацията. В същото време, хормонът на стреса кортизол инхибира производството на серотонин.

Най-добрите храни, съдържащи серотонин

Освен богатите на въглехидрати пълнозърнести храни, други хранителни източници на триптофан, повишаващ серотонина, включват ядки и бобови растения като боб и грах, както и животински продукти като сирене, яйца и риба. Ето още 11 храни, които са особено богати на триптофан:

Храните, които повишават хормона на щастието и повдигат настроението

Условия за щастие

Имайки предвид всичко това, е важно да се отбележи, че консумацията на много триптофан не гарантира автоматично прилив на серотонин в мозъка. Образуването на серотонин зависи и от други вещества, а именно магнезий и витамини B3, B6 и D. И, както бе споменато в случая с въглехидратите по-горе, консумацията на твърде много протеини може да има контрапродуктивен ефект, тъй като протеините всъщност могат да забавят усвояването на триптофан.

Въпреки това, няма нужда да се обърквате. Както при всичко, свързано с уелнес, всичко е въпрос на баланс. Така че следващия път, когато се почувствате потиснати, направете резервация в любимия си италиански ресторант и не се чувствайте виновни, че поръчвате качо е пепе с допълнително пармезан и парче торта с тъмен шоколад - спокойно може да си позволявате подобни удоволствия от време на време! 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички