С настъпването на есента нещо магично се случва с ароматите около нас – топли подправки, канела, карамел и, разбира се, тиква! Нищо не създава по-добро настроение през прохладните дни от класическото тиквено лате – кремообразна напитка с деликатен вкус на тиква и любимите есенни подправки. Приготвянето му у дома е лесно и ще ви донесе уют и топлина в чаша.

Необходими продукти (за 2 чаши)

250 мл прясно мляко (може и растително – бадемово, овесено или соево)

150 мл силно еспресо или сварено силно кафе

3 с.л. тиквено пюре (консервирано или домашно приготвено)

1-2 с.л. кафява захар или мед (според вкуса)

1/2 ч.л. канела на прах

1/4 ч.л. индийско орехче

1/4 ч.л. джинджифил на прах (по желание)

Малко карамелен или шоколадов сироп за украса (по желание)

Начин на приготвяне:

Загрейте млякото. В малка касерола загрейте млякото на среден огън, без да го оставяте да заври. Можете да използвате и парна фурна за мляко, ако имате кафе машина с такава функция. Смесете подправките и тиквата. Добавете тиквеното пюре, канелата, индийското орехче и джинджифира към топлото мляко. Разбъркайте добре с тел или миксер, докато се получи кремообразна смес. Подсладете напитката. Добавете кафявата захар или мед и отново разбъркайте, докато се разтопи напълно. Комбинирайте с кафето. В чаша изсипете свареното еспресо и внимателно добавете тиквената млечна смес. Можете да използвате лъжица, за да създадете красив слой на напитката. Украсете по желание - поръсете малко канела или индийско орехче отгоре и добавете карамелен или шоколадов сироп за още по-празничен вид.

Съвети за перфектно тиквено лате

- Използвайте прясна или домашно приготвена тиква за най-наситен вкус.

- Ако обичате по-кремообразни напитки, добавете малко сметана или разбито мляко отгоре.

- Можете да експериментирате с подправките – малко карамфил или анасон придават интересен аромат.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички