Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън.
Защо колагенът е важен?
Колагенът е основният протеин в кожата, който я прави еластична, стегната и гладка. С годините производството му намалява, което води до появата на бръчки и загуба на тонус. За да подпомогнете кожата си, може да включите в менюто си храни богати на колаген или пък да си приготвите костен бульон у дома.
Какво представлява костният бульон?
Костният бульон се прави от варени кости на животни (пилешки, говежди, рибни), които отделят колаген, минерали и аминокиселини по време на дългото готвене. Този течен златен еликсир е богат на желатин, който в организма се превръща в колаген.

Рецепта за домашен костен бульон
Необходими продукти:
1 кг пилешки или говежди кости (може и комбинация)
2 моркова
2 стръка целина
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
2 супени лъжици ябълков оцет (помага за извличането на минералите)
Сол и черен пипер на вкус
Вода – достатъчно, за да покрие продуктите
Начин на приготвяне:
Измийте костите и ги сложете в голяма тенджера. Добавете нарязаните зеленчуци и ябълковия оцет. Залейте с вода и оставете да заври. Намалете огъня и оставете бульона да къкри бавно поне 6-8 часа (може и до 24 часа за максимално извличане на колаген). Прецедете и овкусете със сол и пипер. Оставете да изстине и съхранявайте в хладилник или замразете на порции.
Как да консумирате костен бульон?
Пийте по една чаша на ден, особено сутрин или като топла напитка преди лягане. Можете да го добавяте и в супи, сосове или ястия, за да увеличите приема на колаген.

Ползи за кожата и здравето
- Подобрява еластичността и хидратацията на кожата
- Намалява бръчките и фините линии
- Подпомага възстановяването на ставите и костите
- Подсилва имунната система
Малък бонус: Съвети за още по-добър ефект
Комбинирайте костния бульон с храни богати на витамин C (портокали, ягоди, чушки), тъй като витаминът помага на организма да синтезира колаген. Избягвайте прекомерната употреба на захар и вредни мазнини, които разрушават колагена.
Прочети още
Виж всички
11 храни за поддържане на енергията и здравето на мозъка 11 Август 2025

6 храни, които сме измивали неправилно до момента 09 Август 2025

Суперхраните, които ще ви заредят с енергия за целия ден 08 Август 2025

Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна 07 Август 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Тайван продължава митническите преговори със САЩ 11 Август 2025


Свързани статии

11 храни за поддържане на енергията и здравето на мозъка
11 Август 2025Невъзможно е да имате добре балансирано хранене, без да включите храни, богати на витамин Б12. Водоразтворимият витамин играе жизненоважна роля в нервната функция, образуването на кръвни клетки, метаболизма, производството на ДНК и много други функции, от
Прочети
5 неочаквани трика с вазелин - от козметика до спешни ситуации
05 Август 2025Ах, вазелинът! Стои си забравен в шкафчето в банята, а всъщност е мини-магия за красота и спешни ситуации. Ето пет неочаквани начина да го използваш и да впечатлиш всяка приятелка с хитрите си трикове: ...
Прочети
Ползите от динята – 6 причини да ѝ се насладите това лято
03 Август 2025Динята безспорно е една от най-любимите летни плодове – сочна, сладка и невероятно освежаваща. Освен че утолява жаждата в горещините, тя носи редица ползи за здравето. ...
Прочети
Истина или лъжа: полезно ли е да мием лицето си със студена вода?
02 Август 2025Ежедневното миене на лицето е грижа за кожата от голямо значение - и за здравето, и за красотата ви. Това премахва замърсяванията като прах и бактерии, оставяйки кожата чиста и освежена.
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Пъпеш или диня: кой плод е по-полезен?
25 Юли 2025Лятото чука на вратата, а с него идва и сезонът на най-освежаващите плодове - сочната диня и сладкият пъпеш. И двата плода са любими на малки и големи, перфектни за горещите дни и идеални за хапване на плажа или вкъщи под сянката. Но кой е по-полезен...
Прочети
Признаци, че страдаме от липса на витамин B12 - какво трябва да знае всяка жена
23 Юли 2025Витамин B12 често остава на заден план, когато говорим за красота и здраве, но той е жизненоважен за женското тяло — особено за жените в активна възраст, бременните или тези, които спазват специални режими като вегетарианство или веганство. Той подпомага
Прочети
Няма въведени кометари.