Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън.

Защо колагенът е важен?

Колагенът е основният протеин в кожата, който я прави еластична, стегната и гладка. С годините производството му намалява, което води до появата на бръчки и загуба на тонус. За да подпомогнете кожата си, може да включите в менюто си храни богати на колаген или пък да си приготвите костен бульон у дома.

Какво представлява костният бульон?

Костният бульон се прави от варени кости на животни (пилешки, говежди, рибни), които отделят колаген, минерали и аминокиселини по време на дългото готвене. Този течен златен еликсир е богат на желатин, който в организма се превръща в колаген.

Рецепта за домашен костен бульон

Необходими продукти:

1 кг пилешки или говежди кости (може и комбинация)

2 моркова

2 стръка целина

1 глава лук

2-3 скилидки чесън

2 супени лъжици ябълков оцет (помага за извличането на минералите)

Сол и черен пипер на вкус

Вода – достатъчно, за да покрие продуктите

Начин на приготвяне:

Измийте костите и ги сложете в голяма тенджера. Добавете нарязаните зеленчуци и ябълковия оцет. Залейте с вода и оставете да заври. Намалете огъня и оставете бульона да къкри бавно поне 6-8 часа (може и до 24 часа за максимално извличане на колаген). Прецедете и овкусете със сол и пипер. Оставете да изстине и съхранявайте в хладилник или замразете на порции.

Как да консумирате костен бульон?

Пийте по една чаша на ден, особено сутрин или като топла напитка преди лягане. Можете да го добавяте и в супи, сосове или ястия, за да увеличите приема на колаген.

Ползи за кожата и здравето

- Подобрява еластичността и хидратацията на кожата

- Намалява бръчките и фините линии

- Подпомага възстановяването на ставите и костите

- Подсилва имунната система

Малък бонус: Съвети за още по-добър ефект

Комбинирайте костния бульон с храни богати на витамин C (портокали, ягоди, чушки), тъй като витаминът помага на организма да синтезира колаген. Избягвайте прекомерната употреба на захар и вредни мазнини, които разрушават колагена.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички