Великден е време на възраждане, семейни традиции и... красиви шарени яйца! Ако тази година искаш да избягаш от синтетичните бои и да се върнеш към по-естествения начин на боядисване, то тази статия е точно за теб. Ще ти покажем как с помощта на даровете на природата можеш да създадеш истински малки произведения на изкуството.

Защо да изберем естествени оцветители?

- Без химикали – идеални за хора с алергии и за деца

- Напълно биоразградими и екологични

- Придават на яйцата уникална, ретро визия

- По-забавно и творческо преживяване

С какво да боядисаме яйцата?

Синьо и лилаво – червено зеле. Нарежи половин червено зеле и го вари в 1 литър вода около 30 минути. Добави 2 с.л. оцет. Колкото по-дълго стоят яйцата в боята, толкова по-наситен е цветът – от нежно синьо до дълбоко лилаво.

Кафяво-червеникаво – люспи от лук. Събери люспи от жълт или червен лук. Вари ги 30–40 минути в 1 литър вода. Добави оцет. Класическа и много българска техника!

Жълто – куркума. Смеси 3–4 с.л. куркума в 1 литър вода и добави 2 с.л. оцет. Вари 10 минути. Потопи яйцата и ги остави да поемат яркия златист цвят.

Розово/ червено – червено цвекло. Настържи 2-3 глави червено цвекло, вари ги 30 минути. Добави оцет и накисни яйцата. За по-интензивен цвят – остави ги за няколко часа в боята.

Зелено – спанак или коприва. Вари шепа листа от спанак или коприва 30–40 минути. Прецеди, добави оцет. Цветът ще е по-деликатен, но много нежен.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички