Яйцата са съществуващ компонент от менюто на повечето хора днес – с изключение на веганите, алергените или тези, които просто не харесват омлети. Това е достъпна и евтина храна, но богата на хранителни стойности – и включва протеини, витамини, минерали, добри мазнини и други.
Но как да изберем да готвим яйцата си? Отговорът на този въпрос ще повлияе на количеството положителни стойности, които усвояваме от яйцето. Има различни и разнообразни степени на готвене, както и възможни комбинации с други здравословни храни.
Готвенето, както знаем, унищожава бактериите и прави яйцата по-безопасни за консумация. Сред най-често срещаните начини за приготвяне на яйца – твърдо сварени, поширани яйца, печени яйца и пържени яйца на очи или на многото варианти за омлети – как да узнаем кой е по-добър и здравословен?

Съдържание на яйцата
Хранителните стойности в яйцето стават по-лесни за смилане след готвене. Например, проучвания показват, че когато протеинът се нагрява, той се усвоява по-добре: човешкото тяло може да използва 91% от протеина във варено яйце, в сравнение с 51% в сурово яйце.
Протеинът в суровото яйце също така нарушава наличието на биотин, който е в изобилие в яйцата. Този витамин (известен също като витамин B7 или витамин H) служи като коензим за разграждането на мазнините и захарта в тялото. Когато яйцето е сурово, протеинът авидин се свързва здраво с биотина и пречи на тялото да го абсорбира. Когато се нагрява обаче, структурата на протеина авидин се променя, така че витаминът всъщност може да се абсорбира по-добре.
Краткото готвене (дори при високи температури) запазва повече от хранителната стойност на яйцето. По този начин яйцата, готвени 40 минути, губят до 61% от витамин D в сравнение с яйцата, пържени или варени за по-кратко време – които губят само 18% от витамина.
Какво се случва с холестерола по време на готвене?
Жълтъкът в яйцето, както знаем, също е богат на холестерол. Едно голямо яйце съдържа 212 мг холестерол.
Въпреки това, когато яйцето се готви при висока температура, холестеролът в него може да се окисли и да се превърне в „оксихолестерол“ (окислен холестерол) – чието наличие в кръвта увеличава риска от сърдечни заболявания. Най-често той идва от пържени храни, а не от яйца.

Как да направите яйцата по-здравословни?
Комбинирайте ги със зеленчуци. Консумацията на яйца е отлична възможност да увеличите дневния си прием на зеленчуци – във фритата, омлет или омлет със зеленчуци. Пържене в масла, подходящи за високи температури: тоест, такива, които не се окисляват лесно и не освобождават свободни радикали, които предпочитаме да избягваме, като кокосово масло, висококачествен зехтин и дори масло.
Като цяло яйцата от свободно отглеждани кокошки и биологични яйца се считат за по-висококачествени от яйцата, получени по конвенционални методи на земеделие, а има и яйца, обогатени с омега-3, които имат други предимства. „Обикновените“ яйца обаче също са богата и здравословна храна, която си струва да включите в диетата си.
Колкото по-дълго се готвят яйцата, толкова по-ниска е хранителната им стойност. Използването на висока температура за дълго време може да увеличи количеството окислен холестерол, особено по време на пържене в тиган.
Прочети още
Виж всички
5 бързи рецепти с презрели банани 15 Август 2025

Никога не белете кората на ябълките – ето защо 14 Август 2025

5 полезни храни, които могат да предизвикат пъпки и акне 13 Август 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Биткойн отстъпва от рекордните нива 18 Август 2025
Свързани статии

Героят, който заслужава повече внимание в чинията ви: 6 начина да включите кефир в менюто си
12 Август 2025С настоящата фиксация върху здравето на червата, богатият на пробиотици кефир се превърна в нещо като феномен в TikTok. Ако вече сте в крак с тенденцията, може би обичате да го смесвате в смути или да го използвате като основа за зърнени храни или плодове
Прочети
Суперхраните, които ще ви заредят с енергия за целия ден
08 Август 2025Всички храни дават енергия на човек, но как те влияят на тялото, може да варира значително. Захарите и рафинираните въглехидрати осигуряват бърз тласък, докато зърнените храни, бобовите растения и пълнозърнестите храни осигуряват по-устойчива енергия, коя
Прочети
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна
07 Август 2025Картофите често са несправедливо подценявани в здравословното хранене – а истината е, че приготвени по правилния начин, те могат да бъдат вкусни, засищащи и напълно съвместими със здравословен начин на живот. Забрави за пърженето – тук ще ти предложим три
Прочети
Пъпешът - витаминозна бомба срещу жегата и стреса
22 Юли 2025Лято е и няма нищо по-освежаващо от резен студен, сочен пъпеш. Освен че е истинска наслада за небцето, този ароматен плод е пълен с витамини и минерали, които носят куп ползи за здравето. Ако досега сте гледали на пъпеша просто като на сладък десерт, е вр
Прочети
5 съвета за здравословен и сияен тен
19 Юли 2025Слънцето е източник на живот и добро настроение, но прекомерното излагане може да навреди на кожата и здравето. Ако искаш да придобиеш красив, равномерен и здравословен тен, важно е да го направиш разумно и грижовно.
Прочети
5 бързи идеи за здравословна закуска без захар
13 Юли 2025За оптимално здраве, Американската сърдечна асоциация (American Heart Association Trusted Source) препоръчва да се консумират не повече от 9 чаени лъжички захар на ден за мъжете и не повече от 6 чаени лъжички за жените. Но повечето от нас приемат (поне) д
Прочети
5 рецепти, които да опитате, когато не ви се готви
12 Юли 2025В някои дни мисълта за готвене просто ви се струва твърде много. Независимо дали нямате много време или енергия, или просто искате да опростите нещата, пълноценното хранене, без да включвате котлона, все още е възможно.
Прочети
Няма въведени кометари.