След Великден често остава изобилие от сварени яйца, които никой не иска да хвърля. Вместо да ги оставите да се развалят или да ги забравите в хладилника, можете да ги използвате по много вкусни начини. В тази статия ще ви предложим три идеи за това как да се възползвате от останалите яйца, за да приготвите нещо вкусно и интересно за цялото семейство.

1. Яйца на скара с авокадо и бекон

Тази рецепта е идеална за бързо и питателно ястие. Яйцата на скара с авокадо и бекон ще ви осигурят не само вкус, но и нужните хранителни вещества, за да започнете деня си с усмивка.

Необходими продукти:

Останали сварени яйца

1 авокадо

2-3 резена бекон

Сол и пипер на вкус

Пресен кориандър или магданоз (по желание)

Начин на приготвяне:

Запържете бекона в тиган до хрупкавост, след което го нарежете на малки парченца. Разрежете авокадото на две и отстранете костилката. Извадете месото и го нарежете на кубчета. Нарежете сварените яйца на половинки и ги подредете в чиния. Поставете върху всяка половинка яйце малко от нарязаното авокадо и парче бекон. Подправете със сол и пипер на вкус и, ако желаете, поръсете с пресен кориандър или магданоз. 

2. Яйчена салата с майонеза и кисели краставички

Яйчената салата е класика, когато става въпрос за използване на сварени яйца. Тя е бърза и лесна за приготвяне и може да бъде използвана като основно ястие или гарнитура.

Необходими продукти:

6-8 сварени яйца

2-3 кисели краставички

2 с.л. майонеза

1 с.л. горчица

Сол и пипер на вкус

Пресен копър (по желание)

Начин на приготвяне:

Нарежете сварените яйца на малки кубчета. Нарежете киселите краставички на ситно. В голяма купа смесете яйцата, краставичките, майонезата и горчицата. Разбъркайте добре. Подправете със сол и пипер на вкус. Ако обичате, можете да добавите малко пресен копър за свежест и аромат. Сервирайте върху хляб или с пресни зеленчуци.

3. Яйца по шотландски (Scotch eggs)

Ако искате нещо малко по-сложно и впечатляващо, яйцата по шотландски са идеално решение. Това ястие съчетава сварени яйца с месо и хрупкава панировка, създавайки невероятен вкус и текстура.

Необходими продукти:

6 сварени яйца

400 г смляно месо (свинско или смесено)

1/2 ч.ч. панировка

1 яйце за овалване

Сол и пипер на вкус

Олио за пържене

Начин на приготвяне:

Обелете сварените яйца. Подправете смляното месо със сол и пипер и го омесете добре. Вземете малко от месото и го увийте около всяко яйце, така че да го покрие напълно. Оваляйте обвито яйце в панировка, след което го потопете в разбито яйце и отново го оваляйте в панировката. Загрейте олиото в тиган и изпържете яйцата до златисто, около 4-5 минути. Отцедете ги върху кухненска хартия и сервирайте с горчица или сос по избор.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички