След Великден често остава изобилие от сварени яйца, които никой не иска да хвърля. Вместо да ги оставите да се развалят или да ги забравите в хладилника, можете да ги използвате по много вкусни начини. В тази статия ще ви предложим три идеи за това как да се възползвате от останалите яйца, за да приготвите нещо вкусно и интересно за цялото семейство.
1. Яйца на скара с авокадо и бекон

Тази рецепта е идеална за бързо и питателно ястие. Яйцата на скара с авокадо и бекон ще ви осигурят не само вкус, но и нужните хранителни вещества, за да започнете деня си с усмивка.
Необходими продукти:
Останали сварени яйца
1 авокадо
2-3 резена бекон
Сол и пипер на вкус
Пресен кориандър или магданоз (по желание)
Начин на приготвяне:
Запържете бекона в тиган до хрупкавост, след което го нарежете на малки парченца. Разрежете авокадото на две и отстранете костилката. Извадете месото и го нарежете на кубчета. Нарежете сварените яйца на половинки и ги подредете в чиния. Поставете върху всяка половинка яйце малко от нарязаното авокадо и парче бекон. Подправете със сол и пипер на вкус и, ако желаете, поръсете с пресен кориандър или магданоз.
2. Яйчена салата с майонеза и кисели краставички

Яйчената салата е класика, когато става въпрос за използване на сварени яйца. Тя е бърза и лесна за приготвяне и може да бъде използвана като основно ястие или гарнитура.
Необходими продукти:
6-8 сварени яйца
2-3 кисели краставички
2 с.л. майонеза
1 с.л. горчица
Сол и пипер на вкус
Пресен копър (по желание)
Начин на приготвяне:
Нарежете сварените яйца на малки кубчета. Нарежете киселите краставички на ситно. В голяма купа смесете яйцата, краставичките, майонезата и горчицата. Разбъркайте добре. Подправете със сол и пипер на вкус. Ако обичате, можете да добавите малко пресен копър за свежест и аромат. Сервирайте върху хляб или с пресни зеленчуци.
3. Яйца по шотландски (Scotch eggs)

Ако искате нещо малко по-сложно и впечатляващо, яйцата по шотландски са идеално решение. Това ястие съчетава сварени яйца с месо и хрупкава панировка, създавайки невероятен вкус и текстура.
Необходими продукти:
6 сварени яйца
400 г смляно месо (свинско или смесено)
1/2 ч.ч. панировка
1 яйце за овалване
Сол и пипер на вкус
Олио за пържене
Начин на приготвяне:
Обелете сварените яйца. Подправете смляното месо със сол и пипер и го омесете добре. Вземете малко от месото и го увийте около всяко яйце, така че да го покрие напълно. Оваляйте обвито яйце в панировка, след което го потопете в разбито яйце и отново го оваляйте в панировката. Загрейте олиото в тиган и изпържете яйцата до златисто, около 4-5 минути. Отцедете ги върху кухненска хартия и сервирайте с горчица или сос по избор.
Прочети още
Виж всички
5 храни, които ни помагат да се справим със стреса 25 Април 2025

За баланс и лекота - диета след Великден 24 Април 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Няма въведени кометари.