“Закуската е най-важното хранене за деня” е правило, което ни се повтаря от най-ранна детска възраст и вероятно има защо. Именно сутрин е моментът, в който трябва да стартираме правилно с нужното количество полезни вещества, които да ни дадат сили за целия ден.

Често обаче в забързаното ежедневие не ни остава никакво време да закусим, преди да излетим през вратата на път за работа. Или пък обратното, хапваме нещо нездравословно и набързо. Не ни разбирайте погрешно - огромни фенове сме на всички видове баници, палачинки и въобще тестени закуски, но те определено не са за всеки ден. Затова ги запазете за глезене през уикенда, а за делничните дни пробвайте нещо здравословно. Веднага ви даваме три идеи с овесени ядки, които са лесни, бързи и здравословни и дори може да ги подготвите от предната вечер, за да не губите време сутрин.

Овесените ядки имат редица ползи за организма. Те съдържат антиоксидантни вещества, които предпазват от сърдечна недостатъчност, укрепват имунната система, стабилизират кръвната захар, понижават холестерола и се отразяват благоприятно върху стомашно-чревния тракт. Разбира се, не е хубаво и да се прекалява с тях - могат да доведат до подуване, така че не забравяйте да заложите на разнообразието в менюто си.

Ето и нашите три изпробвани идеи за закуски с овесени ядки:

В хладилника

Закуските в чаша са сред любимите ни! Вземете стъклена чаша (в нея закуската изглежда по-ефектно), сипете 3 ч.л. чия, 4 ч.л. овесени ядки и 2 ч.л. кокосови стърготини, залейте със 150 мл прясно мляко, разбъркайте хубаво съставките и мушнете чашката да поспи в хладилника. На сутринта ще имате закуска със свеж аромат на кокос, а според предпочитанията може да добавите и горски плодове например или пък да пропуснете стърготините, ако не са по вкуса ви.

На котлона

Овесената каша може да е доста интересна и апетитна, така че не се страхувайте да пробвате нов метод за приготвянето ѝ! Вземете един банан, нарежете го на кръгчета и ги търкулнете в тигана заедно с лъжичка кафява захар за карамелен тен. След минута-две добавете овесените ядки и прясното мляко, както и щипка канела и разбъркайте добре, докато в тигана започне да се заформя каша. Сладостта от карамелизирания банан и дъхът на канела ще придадат съвсем друго настроение на иначе скучноватата овесена каша!

Във фурната

Още една идея, която може да реализирате от предходната вечер, за да не губите време сутрин. Рецептата е на специалиста по здравословно хранене Маги Пашова и е подходяща и за най-малките в семейството. В тава за печене сипете чаша овесени ядки, половин чаша натрошени орехи, един банан, една настъргана ябълка, 1 с.л. чия, щипка канела, 2 с.л. кленов сироп (или сироп от фурми) и сушени плодове (по желание). Заливате всичко с чаша и половина прясно или ядково мляко, разбърквате и печете около 20 минути или докато хване златна коричка. На сутринта може да гарнирате с кисело мляко или пък със заквасена сметана и да си оближете пръстите!

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички