Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапване!
Днес ви предлагаме 4 рецепти за лесни, свежи, полезни и много вкусни есенни салати, които ще ви заредят с енергия и ще ви настроят на есенна вълна.
***
Салата с ябълки, орехи, кейл, киноа и канелен дресинг
Необходими продукти за салатата:
⅔ ч.ч. сушена или 2 ч.ч. сварена киноа (елда)
3 големи шепи къдраво зеле кейл, без стеблата & ситно нарязано (или друг зеленолистен зеленчук по ваш избор)
3 средно големи ябълки, без шупела и едро нарязани (използвайте сладък сорт)
5 стебла селъри, нарязани на кубчета
1 ч.ч. орехи на половинки или едро начупени
Продукти за дресинга с канела:
¼ ч.ч. студено пресован зехтин
¼ ч.ч. ябълков оцет
2 с.л. кленов сироп или мед
½ лимон (сока)
1 ч.л, канела
1 ч.л. сол
½ ч.л. смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Сварете сушената киноа според инструкциите на опаковката. Трябват ви 2 чаени чаши. Сложете я в голяма купа заедно със зелето кейл, орехите, ябълките и нарязаните стебла селъри.
В малък съд запечете орехите на средно силен огън докато покафенеят, около 5 минути. Разбърквайте ги често и внимавайте да не прегорят (ако държите на здравословността на ядките, сложете ги в салатата сурови).
В малка купа разбийте съставките на канеления дресинг и залейте салатата и леко я разбъркайте.
Салата с ябълки и чедър
Необходими родукти:
1 чаша ябълков сайдер или ябълков сок
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка мед
1 чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер
2 средни марули, нарязани на едри парчета
2-3 средни ябълки, обелени и тънко нарязани на филийки
1 чаша орехи, печени
200 г сирене Чедър
Начин на приготвяне:
В купичка, смесете заедно ябълковия сок, оцета, меда, чаената лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. В купа за салата, добавете марулята и резенчета ябълка, разбъркайте добре. Полейте салатата с получения сос и отново разбъркайте. Отгоре поръсете есенната салата с орехите и сиренето.
Витаминозна салата с киноа и орехов дресинг
Необходими продукти:
киноа - 200 г
зехтин - 100 мл
авокадо - 2 бр.
аспержи - 200 г бели, от консерва
лук - 120 - 150 г червен или пресен зелен
краставица - 1/2 бр.
орехи - 100 г
оцет - 30 мл, ябълков
лимонов сок - 3 - 4 с.л.
кориандър - сушен, за поръсване
яйца - 2 бр. сварени, по желание
сол - на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете киноата според указанията на пакета, прецедете я и както е в цедката, я облейте със студена вода.
Обелете и нарежете на кубчета авокадото и лука. Изстискайте при тях лимоновия сок и малко сол и разбъркайте.
Краставицата нарежете на много тънки шайби, а ако сте решили да сложите и яйца, направете и тях на кръгчета, а аспержите - на парченца от 1 см.
Пригответе орехов дресинг, като накълцате на ситно или смелите орехите (но не на каша) и ги смесите със зехтина, оцета и солта. Може да добавите и още оцет, ако обичате по-кисело, а ябълковият е много полезен.
За да сглобите салатата, използвайте кръгъл или квадратен ринг. На дъното сложете пласт киноа, малко от дресинга, после пласт авокадо и лук, пласт аспержи, пак дресинг, парченца краставица и яйце (по желание).
Редът на продуктите за салатата с киноа може да изберете и сами, но накрая завършете с киноа и орехов дресинг.
Поднесете витаминозната салата поръсена със сушени листа от кориандър
Салата с круши, маруля и горчица
Необходими продукти:
1 голяма маруля, нарязана на парчета с размер на хапка
1 супена лъжица зехтин или масло
2 зрели круши, почистени и нарязани по дължина
100 мл. ябълков оцет
1 чаена лъжичка горчица
1 чаена лъжичка захар
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В голяма купа, поставете нарязаната маруля.
В незалепващ тиган, разтопете маслото или зехтина. След като се загрее мазнината добавете крушите за 10 до 15 минути или докато не започнат да омекват и да добият приятно златист цвят.
Междувременно, в чашата, разбъркайте оцета, горчицата, захарта, чаена лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. Добавете сместа в тигана с круши, и оставете да се готви за около 1 минута или докато течността започне да се сгъстява.
След като леко се охладят, изсипете крушите и течността от тигана в купата с маруля.
Няма въведени кометари.