Есента е тук със своето изобилие от прохладни дни, пъстри падащи листа и вкусни сезонни плодове и зеленчуци. Сега е времето да засилим имунитета си, да се подготвим за по-студените дни и то по възможно най-приятния начин - с нещо вкусно и полезно за хапване!

Днес ви предлагаме 4 рецепти за лесни, свежи, полезни и много вкусни есенни салати, които ще ви заредят с енергия и ще ви настроят на есенна вълна.

***

Салата с ябълки, орехи, кейл, киноа и канелен дресинг

Необходими продукти за салатата:

⅔ ч.ч. сушена или 2 ч.ч. сварена киноа (елда)

3 големи шепи къдраво зеле кейл, без стеблата & ситно нарязано (или друг зеленолистен зеленчук по ваш избор)

3 средно големи ябълки, без шупела и едро нарязани (използвайте сладък сорт)

5 стебла селъри, нарязани на кубчета

1 ч.ч. орехи на половинки или едро начупени

Продукти за дресинга с канела:

¼ ч.ч. студено пресован зехтин

¼ ч.ч. ябълков оцет

2 с.л. кленов сироп или мед

½ лимон (сока)

1 ч.л, канела

1 ч.л. сол

½ ч.л. смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Сварете сушената киноа според инструкциите на опаковката. Трябват ви 2 чаени чаши. Сложете я в голяма купа заедно със зелето кейл, орехите, ябълките и нарязаните стебла селъри.

В малък съд запечете орехите на средно силен огън докато покафенеят, около 5 минути. Разбърквайте ги често и внимавайте да не прегорят (ако държите на здравословността на ядките, сложете ги в салатата сурови).

В малка купа разбийте съставките на канеления дресинг и залейте салатата и леко я разбъркайте.

Салата с ябълки и чедър

Необходими родукти:

1 чаша ябълков сайдер или ябълков сок

2 супени лъжици ябълков оцет

1 чаена лъжичка мед

1 чаена лъжичка сол

1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер

2 средни марули, нарязани на едри парчета

2-3 средни ябълки, обелени и тънко нарязани на филийки

1 чаша орехи, печени

200 г сирене Чедър

Начин на приготвяне:

В купичка, смесете заедно ябълковия сок, оцета, меда, чаената лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. В купа за салата, добавете марулята и резенчета ябълка, разбъркайте добре. Полейте салатата с получения сос и отново разбъркайте. Отгоре поръсете есенната салата с орехите и сиренето.

Витаминозна салата с киноа и орехов дресинг

Необходими продукти:

киноа - 200 г

зехтин - 100 мл

авокадо - 2 бр.

аспержи - 200 г бели, от консерва

лук - 120 - 150 г червен или пресен зелен

краставица - 1/2 бр.

орехи - 100 г

оцет - 30 мл, ябълков

лимонов сок - 3 - 4 с.л.

кориандър - сушен, за поръсване

яйца - 2 бр. сварени, по желание

сол - на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете киноата според указанията на пакета, прецедете я и както е в цедката, я облейте със студена вода.

Обелете и нарежете на кубчета авокадото и лука. Изстискайте при тях лимоновия сок и малко сол и разбъркайте.

Краставицата нарежете на много тънки шайби, а ако сте решили да сложите и яйца, направете и тях на кръгчета, а аспержите - на парченца от 1 см.

Пригответе орехов дресинг, като накълцате на ситно или смелите орехите (но не на каша) и ги смесите със зехтина, оцета и солта. Може да добавите и още оцет, ако обичате по-кисело, а ябълковият е много полезен.

За да сглобите салатата, използвайте кръгъл или квадратен ринг. На дъното сложете пласт киноа, малко от дресинга, после пласт авокадо и лук, пласт аспержи, пак дресинг, парченца краставица и яйце (по желание).

Редът на продуктите за салатата с киноа може да изберете и сами, но накрая завършете с киноа и орехов дресинг.

Поднесете витаминозната салата поръсена със сушени листа от кориандър

Салата с круши, маруля и горчица

Необходими продукти:

1 голяма маруля, нарязана на парчета с размер на хапка

1 супена лъжица зехтин или масло

2 зрели круши, почистени и нарязани по дължина

100 мл. ябълков оцет

1 чаена лъжичка горчица

1 чаена лъжичка захар

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В голяма купа, поставете нарязаната маруля.

В незалепващ тиган, разтопете маслото или зехтина. След като се загрее мазнината добавете крушите за 10 до 15 минути или докато не започнат да омекват и да добият приятно златист цвят.

Междувременно, в чашата, разбъркайте оцета, горчицата, захарта, чаена лъжичка сол и чаената лъжичка едро смлян черен пипер. Добавете сместа в тигана с круши, и оставете да се готви за около 1 минута или докато течността започне да се сгъстява.

След като леко се охладят, изсипете крушите и течността от тигана в купата с маруля. 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички