С идването на есента всичко около нас се променя – въздухът става по-свеж, дърветата се обличат в злато, а у дома започваме да търсим повече уют и топлина. Няма по-добър начин да посрещнем сезона от аромата на прясно изпечен ябълков пай, който се носи из кухнята и събира цялото семейство около масата.
Ябълковият пай не е просто десерт – той е спомен. За детските ваканции, за бабината кухня, за следобедите с чай и разговори. Това е вкус, който носи утеха и създава усещане за дом, дори когато навън е мрачно и ветровито.

Класическа рецепта за домашен ябълков пай
Необходими продукти:
За тестото:
- • 300 г брашно
- • 200 гр студено масло, нарязано на кубчета
- • 1 яйце
- • 2 с.л. захар
- • Щипка сол
- • 1-2 с.л. студена вода (при нужда)
За плънката:
- • 5-6 средно големи ябълки (сорт „грени смит“ или други сладко-кисели)
- • 80-100 гр кафява захар
- • 1 ч.л. канела
- • 1/4 ч.л. индийско орехче
- • 1 с.л. брашно или нишесте (за сгъстяване)
- • 1 с.л. лимонов сок
- • По желание: шепа стафиди или натрошени орехи

Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото: Смесете брашното, захарта и солта. Добавете студеното масло и намачкайте с ръце, докато се получат трохи. Прибавете яйцето и омесете. Ако е нужно, добавете малко студена вода. Оформете тестото на топка, увийте го в стреч фолио и го оставете в хладилник за поне 30 минути.
2. Плънката: Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Смесете ги със захарта, канелата, индийското орехче, лимоновия сок и брашното. Оставете за 10-15 минути да пуснат сок.
3. Сглобяване: Разделете тестото на две части – едната малко по-голяма. Разточете голямата част и покрийте с нея дъното и стените на тава (може и с подвижно дъно) с размери 22–24 см. Изсипете ябълковата плънка. От останалото тесто разточете кора и изрежете ленти за плетена решетка или покрийте изцяло и направете малки разрези отгоре.
4. Печене: Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40–45 минути, докато тестото стане златисто, а плънката балончеста.
5. Сервиране: Оставете пая да се охлади леко и сервирайте с топка ванилов сладолед, сметана или просто с чаша чай.

Малък трик за повече аромат: Добавете 1-2 капки ванилия или щипка кардамон в плънката – ще усетите дълбочина във вкуса, която прекрасно подчертава ябълките.
Времето, прекарано в кухнята с ароматите на ябълки, масло и канела, е нещо, което носи топлина далеч отвъд вкуса. Домашният ябълков пай е напомняне, че простите неща са най-сладки – особено когато са направени с внимание и любов!
Прочети още
Виж всички
С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte 07 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден 06 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете тиква всеки ден 03 Октомври 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички

1858,85 лева е средният осигурителен доход за август 07 Октомври 2025


Свързани статии

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte
07 Октомври 2025С настъпването на есента нещо магично се случва с ароматите около нас – топли подправки, канела, карамел и, разбира се, тиква! Нищо не създава по-добро настроение през прохладните дни от класическото тиквено лате – кремообразна напитка с деликатен вкус на
Прочети
Любов под дъжда: романтични идеи за срещи през есента
07 Октомври 2025Есента е сезон на романтиката – листата падат, дъждът потраква по прозорците, а въздухът носи онзи неповторим аромат на свежест и уют. Макар че студеното време често ни кара да стоим вкъщи, то всъщност дава прекрасни възможности за романтични срещи, които
Прочети
Хюга у дома: как да превърнем хладните есенни дни в топли спомени
07 Октомври 2025Когато дните стават по-кратки, а сутрините носят хладен полъх, започваме да търсим онова специално усещане за уют и топлина, което ни кара да се чувстваме защитени и спокойни у дома. Именно тогава на сцената излиза хюга – датската философия за уюта, която
Прочети
Ухаеш ми на есен, на канела и мечти
04 Октомври 2025Облизвам разсеяно лъжицата с фъстъчено мисля и си мисля. Мисля си за всички онези пропуснати мигове, които сме имали само в главите си. Навън е мрачно и вали, в кухнята е топло и ухае на канела. Пека онзи сладкиш, който толкова харесваш. С тиквата, канела
Прочети
Есен в чаша: 5 напитки, които да приготвиш у дома за повече уют в студените дни
02 Октомври 2025С настъпването на есента всичко около нас се забавя, става по-уютно и приканва към топлина и спокойствие. И какъв по-добър начин да се насладим на есенните вечери у дома от чаша ароматна напитка в ръка?
Прочети
Октомври е уют и тиквени целувки
01 Октомври 2025Здравей, Октомври! Идваш внепзапно, със студен полъх, безмилостен дъжд и малко тъга. Идваш със златни дни, падащи листа и уютни вечери. Тук си, за да ни запознаеш отново с Есента. Тази твоя стара познайница, която ни кара да се прегръщаме по-силно, да тър
Прочети
Как да обичаш себе си в мрачните есенни дни: психолозите препоръчват 7 лесни стъпки
30 Септември 2025Есента е красива, но често идва с по-малко светлина, повече умора и мрачно настроение. Ако усещаш, че ти липсва енергия или че си по-тъжна от обикновено – не си сама. Според психолозите има малки ритуали, които помагат да се погрижиш за себе си и да върне
Прочети
Няма въведени кометари.