Есента е тук, а с нея идват уютните дни и вечери у дома. А какво по-хубаво от топъл дом, в който се носи ухание на нещо току-що изпечено? Сладко, вкусно и с аромат на канела? Есента определено е време за печене на сладкиши, за развихряне в кухнята, докато навън вали, а около вас звучи любимата ви песен.

Така че грабвайте престилките, миксерите и бъркалките, запасете се със захар и канела и запретвайте ръкави, защото имаме няколко неустоимо вкусни и ароматни рецепти за есенни сладкиши, на които никой не може да устои!

Тиквен пай

Необходими продукти за блата:

брашно - 200 г

масло - 100 г студено

вода - 50 мл студена

захар - 1 с.л.

сол - 1 щипка

Необходими продукти за плънката

тиква - около 700 г

кондензирано мляко - 200 г

кафява захар - 30 - 40 г

яйца - 2 бр. големи

брашно - 1 с.л.

джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прах

индийско орехче - 1 щипка

карамфил - 1 щипка

бял пипер - 1 щипка

канела - 1/4 ч.л., може и цяла

сол - 1 щипка

сметана - 250 мл течна, за гарниране

Начин на приготвяне

Разполовете тиквата и почистете от семките, изпечете я за около 40 минути или докато хубаво омекне във фурна, загрята на 200 градуса.

За хрупкав маслен блат пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете маслото на парченца и втрийте с пръсти до получаване на трохи, след това налейте водичката и омесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте със стреч фолио или приберете в чиста торбичка или пликче и оставете в хладилник за 15 минути.

През това време тиквата е поизстинала и можете да я отделите от кората. Към нея чукнете яйцата, сложете кондензираното мляко, кафявата захар, солта и всички вълшебни ароматни подправки.

Пасирайте или смелете в блендер до гладка смес.

Стегнатото тесто разточете на тънка кора с диаметър около 28 см между два пласта хартия за печене. Махнете горната хартия, а тази, която е отдолу заедно с блата, плъзнете във форма за киш 24-26 см диаметър. Притиснете добре с навлажнени връхчета на пръстите, за да полепне блата хубаво по ръбчетата и заеме плътно формата на тавичката. Ако сте ползвали 24 сантиметрова ще ви излиза повече тесто, което най-добре изрежете и си направете от него листенца или други формички, които може да сложите в последствие върху тиквения пай.

Излейте тиквената смес върху блата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете температурата до 180 и продължете печенето още около 30 минути или до тъмнозлатист загар. Ако сте си изрязали листенца, ги сложете върху пая на половината време от печенето, за да е вече стегнал и да се задържат на повърхността.

Охладеният  тиквен сладкиш се поръсва с пудра захар. Може да се хапва с топка сладолед или бита сметана и да се затопли леко преди консумация.

Пухкав сладкиш със сини сливи

Необходими продукти

сини сливи - 500 г почистени

брашно - 200 г

захар - 120 г

масло - 100 г

яйца - 2 бр.

прясно мляко - 50 мл

ванилия - 1 прахче

канела - щипка

лимонова кора

сол - щипка

бакпулвер - 8 г

кафява захар - 2 с.л.

пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне

Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Поръсете с две супени лъжици кафява захар, оставете ги настрана докато приготвите кексовата смес.

В купа сложете омекналото краве масло, поръсете със 120 г захар. Разбийте с миксер до получаване на гладък крем. Добавете едно след друго двете яйца, все така разбивайки с миксера.

В купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол, щипка канела и едно прахче ванилия. Добавете го на порции в масления крем. Излейте прясното мляко, ароматизирайте с настърганата лимонова кора.

Застелете форма 20 см.с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете, а отгоре наредете с фантазия сливите.

Изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.

Готовият сладкиш със сини сливи поръсете с пудра захар!

Лек пай с ябълки и круши

Необходими продукти:

яйца - 3 бр.

захар - 150 г.

брашно - 100 г.

ванилова захар - 8 г

масло - 60 г меко

ябълки - 2 бр.

круши - 2 бр.

пудра захар - за поръсване

Начин на приготвяне:

За начало включете фурната да загрява до 180 градуса. Намазнете и набрашнете тавичка с размери около 27 см диаметър. Почистете, обелете и нарежете на тънки филийки ябълките и крушите (може и да не ги белите, ако нямат наранявания по корите). Подредете ветрилообразно покривайки дъното на тавичката.

Разбийте много добре яйцата със захарта. Важно е те да са на стайна температура. За по-добри резултати препоръчвам да разбивате поставяйки купата на водна баня при тих до умерен огън, като внимавате температурата да не надвишава 40 градуса. Трябва да получите кремообразна смес, почти бяла и много пухкава.

Добавете маслото и ваниловата захар и брашното и разбивайте още 2-3 минути.

Сипете рядката получена смес върху плодовете и пъхнете във вече загрятата фурна. Печете ябълковия пай около 30 минути или до златист загар. Оставете сладкиша-пай да изстине и поръсете с пудра захар.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички