Есента е тук, а с нея идват уютните дни и вечери у дома. А какво по-хубаво от топъл дом, в който се носи ухание на нещо току-що изпечено? Сладко, вкусно и с аромат на канела? Есента определено е време за печене на сладкиши, за развихряне в кухнята, докато навън вали, а около вас звучи любимата ви песен.
Така че грабвайте престилките, миксерите и бъркалките, запасете се със захар и канела и запретвайте ръкави, защото имаме няколко неустоимо вкусни и ароматни рецепти за есенни сладкиши, на които никой не може да устои!
Тиквен пай
Необходими продукти за блата:
брашно - 200 г
масло - 100 г студено
вода - 50 мл студена
захар - 1 с.л.
сол - 1 щипка
Необходими продукти за плънката
тиква - около 700 г
кондензирано мляко - 200 г
кафява захар - 30 - 40 г
яйца - 2 бр. големи
брашно - 1 с.л.
джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прах
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
бял пипер - 1 щипка
канела - 1/4 ч.л., може и цяла
сол - 1 щипка
сметана - 250 мл течна, за гарниране
Начин на приготвяне
Разполовете тиквата и почистете от семките, изпечете я за около 40 минути или докато хубаво омекне във фурна, загрята на 200 градуса.
За хрупкав маслен блат пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете маслото на парченца и втрийте с пръсти до получаване на трохи, след това налейте водичката и омесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте със стреч фолио или приберете в чиста торбичка или пликче и оставете в хладилник за 15 минути.
През това време тиквата е поизстинала и можете да я отделите от кората. Към нея чукнете яйцата, сложете кондензираното мляко, кафявата захар, солта и всички вълшебни ароматни подправки.
Пасирайте или смелете в блендер до гладка смес.
Стегнатото тесто разточете на тънка кора с диаметър около 28 см между два пласта хартия за печене. Махнете горната хартия, а тази, която е отдолу заедно с блата, плъзнете във форма за киш 24-26 см диаметър. Притиснете добре с навлажнени връхчета на пръстите, за да полепне блата хубаво по ръбчетата и заеме плътно формата на тавичката. Ако сте ползвали 24 сантиметрова ще ви излиза повече тесто, което най-добре изрежете и си направете от него листенца или други формички, които може да сложите в последствие върху тиквения пай.
Излейте тиквената смес върху блата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете температурата до 180 и продължете печенето още около 30 минути или до тъмнозлатист загар. Ако сте си изрязали листенца, ги сложете върху пая на половината време от печенето, за да е вече стегнал и да се задържат на повърхността.
Охладеният тиквен сладкиш се поръсва с пудра захар. Може да се хапва с топка сладолед или бита сметана и да се затопли леко преди консумация.
Пухкав сладкиш със сини сливи
Необходими продукти
сини сливи - 500 г почистени
брашно - 200 г
захар - 120 г
масло - 100 г
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 50 мл
ванилия - 1 прахче
канела - щипка
лимонова кора
сол - щипка
бакпулвер - 8 г
кафява захар - 2 с.л.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне
Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Поръсете с две супени лъжици кафява захар, оставете ги настрана докато приготвите кексовата смес.
В купа сложете омекналото краве масло, поръсете със 120 г захар. Разбийте с миксер до получаване на гладък крем. Добавете едно след друго двете яйца, все така разбивайки с миксера.
В купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол, щипка канела и едно прахче ванилия. Добавете го на порции в масления крем. Излейте прясното мляко, ароматизирайте с настърганата лимонова кора.
Застелете форма 20 см.с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете, а отгоре наредете с фантазия сливите.
Изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.
Готовият сладкиш със сини сливи поръсете с пудра захар!
Лек пай с ябълки и круши
Необходими продукти:
яйца - 3 бр.
захар - 150 г.
брашно - 100 г.
ванилова захар - 8 г
масло - 60 г меко
ябълки - 2 бр.
круши - 2 бр.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
За начало включете фурната да загрява до 180 градуса. Намазнете и набрашнете тавичка с размери около 27 см диаметър. Почистете, обелете и нарежете на тънки филийки ябълките и крушите (може и да не ги белите, ако нямат наранявания по корите). Подредете ветрилообразно покривайки дъното на тавичката.
Разбийте много добре яйцата със захарта. Важно е те да са на стайна температура. За по-добри резултати препоръчвам да разбивате поставяйки купата на водна баня при тих до умерен огън, като внимавате температурата да не надвишава 40 градуса. Трябва да получите кремообразна смес, почти бяла и много пухкава.
Добавете маслото и ваниловата захар и брашното и разбивайте още 2-3 минути.
Сипете рядката получена смес върху плодовете и пъхнете във вече загрятата фурна. Печете ябълковия пай около 30 минути или до златист загар. Оставете сладкиша-пай да изстине и поръсете с пудра захар.
Няма въведени кометари.