Есента е тук, а с нея идват уютните дни и вечери у дома. А какво по-хубаво от топъл дом, в който се носи ухание на нещо току-що изпечено? Сладко, вкусно и с аромат на канела? Есента определено е време за печене на сладкиши, за развихряне в кухнята, докато навън вали, а около вас звучи любимата ви песен.
Така че грабвайте престилките, миксерите и бъркалките, запасете се със захар и канела и запретвайте ръкави, защото имаме няколко неустоимо вкусни и ароматни рецепти за есенни сладкиши, на които никой не може да устои!
Тиквен пай
Необходими продукти за блата:
брашно - 200 г
масло - 100 г студено
вода - 50 мл студена
захар - 1 с.л.
сол - 1 щипка
Необходими продукти за плънката
тиква - около 700 г
кондензирано мляко - 200 г
кафява захар - 30 - 40 г
яйца - 2 бр. големи
брашно - 1 с.л.
джинджифил - 1 ч.л. прясно настърган или 1 щипка на прах
индийско орехче - 1 щипка
карамфил - 1 щипка
бял пипер - 1 щипка
канела - 1/4 ч.л., може и цяла
сол - 1 щипка
сметана - 250 мл течна, за гарниране
Начин на приготвяне
Разполовете тиквата и почистете от семките, изпечете я за около 40 минути или докато хубаво омекне във фурна, загрята на 200 градуса.
За хрупкав маслен блат пресейте брашното в купа и смесете със солта и захарта. Нарежете маслото на парченца и втрийте с пръсти до получаване на трохи, след това налейте водичката и омесете гладко тесто. Оформете го на топка, завийте със стреч фолио или приберете в чиста торбичка или пликче и оставете в хладилник за 15 минути.
През това време тиквата е поизстинала и можете да я отделите от кората. Към нея чукнете яйцата, сложете кондензираното мляко, кафявата захар, солта и всички вълшебни ароматни подправки.
Пасирайте или смелете в блендер до гладка смес.

Стегнатото тесто разточете на тънка кора с диаметър около 28 см между два пласта хартия за печене. Махнете горната хартия, а тази, която е отдолу заедно с блата, плъзнете във форма за киш 24-26 см диаметър. Притиснете добре с навлажнени връхчета на пръстите, за да полепне блата хубаво по ръбчетата и заеме плътно формата на тавичката. Ако сте ползвали 24 сантиметрова ще ви излиза повече тесто, което най-добре изрежете и си направете от него листенца или други формички, които може да сложите в последствие върху тиквения пай.
Излейте тиквената смес върху блата и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете температурата до 180 и продължете печенето още около 30 минути или до тъмнозлатист загар. Ако сте си изрязали листенца, ги сложете върху пая на половината време от печенето, за да е вече стегнал и да се задържат на повърхността.
Охладеният тиквен сладкиш се поръсва с пудра захар. Може да се хапва с топка сладолед или бита сметана и да се затопли леко преди консумация.
Пухкав сладкиш със сини сливи

Необходими продукти
сини сливи - 500 г почистени
брашно - 200 г
захар - 120 г
масло - 100 г
яйца - 2 бр.
прясно мляко - 50 мл
ванилия - 1 прахче
канела - щипка
лимонова кора
сол - щипка
бакпулвер - 8 г
кафява захар - 2 с.л.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне
Почистете сливите от костилките и ги нарежете на четвъртинки. Поръсете с две супени лъжици кафява захар, оставете ги настрана докато приготвите кексовата смес.
В купа сложете омекналото краве масло, поръсете със 120 г захар. Разбийте с миксер до получаване на гладък крем. Добавете едно след друго двете яйца, все така разбивайки с миксера.
В купа пресейте брашното с бакпулвера, щипка сол, щипка канела и едно прахче ванилия. Добавете го на порции в масления крем. Излейте прясното мляко, ароматизирайте с настърганата лимонова кора.
Застелете форма 20 см.с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Изсипете кексовата смес, подравнете, а отгоре наредете с фантазия сливите.
Изпечете сладкиша на 180 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.
Готовият сладкиш със сини сливи поръсете с пудра захар!
Лек пай с ябълки и круши

Необходими продукти:
яйца - 3 бр.
захар - 150 г.
брашно - 100 г.
ванилова захар - 8 г
масло - 60 г меко
ябълки - 2 бр.
круши - 2 бр.
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
За начало включете фурната да загрява до 180 градуса. Намазнете и набрашнете тавичка с размери около 27 см диаметър. Почистете, обелете и нарежете на тънки филийки ябълките и крушите (може и да не ги белите, ако нямат наранявания по корите). Подредете ветрилообразно покривайки дъното на тавичката.
Разбийте много добре яйцата със захарта. Важно е те да са на стайна температура. За по-добри резултати препоръчвам да разбивате поставяйки купата на водна баня при тих до умерен огън, като внимавате температурата да не надвишава 40 градуса. Трябва да получите кремообразна смес, почти бяла и много пухкава.
Добавете маслото и ваниловата захар и брашното и разбивайте още 2-3 минути.
Сипете рядката получена смес върху плодовете и пъхнете във вече загрятата фурна. Печете ябълковия пай около 30 минути или до златист загар. Оставете сладкиша-пай да изстине и поръсете с пудра захар.
Прочети още
Виж всички

La pasta perfetta! Как да готвим паста като италианци 25 Април 2025

5 храни, които ни помагат да се справим със стреса 25 Април 2025

За баланс и лекота - диета след Великден 24 Април 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 27 Април 2025

Как да различите добрия от лошия стрес 27 Април 2025

Няма въведени кометари.