Дали има храна, която да ни напомня повече за есента от тиквата? Оказва се, че есенният зеленчук е не само вкусен и ароматен, но и идеален за отслабване. Това твърди Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по диетология.

В средата на септември тиквите започват да узряват и да се появяват по пазарите. Те могат да се превърнат в идеалния продукт за отслабване през есента и началото на зимата, заяви Гинзбург. Според него тиквата е онзи рядък продукт, при когото имаме едновременно вкусна и здравословна диетична храна. 

"Всички сега търсим храна, която да бъде вкусна, засищаща и в същото време нискокалорична. Няма толкова много такива продукти. Обикновено всичко вкусно има и високо съдържание на калории, захар, масленост, а тиквата /особено печената/, е приятно изключение. Тя има малко калории, но създава усещане за ситост благодарение на влакнестата структура. И, разбира се, тиквата е вкусен продукт. С други думи, ако включим повече тиква в диетата си, калорийното съдържание на храната ни ще намалее. Това е важно за здравословното отслабване. За съвременния човек тиквата е добра храна", заявява диетологът.

Тиквата може да се консумира по много различни начини, а един от най-полезните, е тиквената супа. Тиквената крем супа е изключително полезна и диетична храна, често присъстваща е диетите през есента, тъй като тиквата е сезонна храна през студените месеци. Диетата с тиква е идеалният вариант за тези, които искат да отслабнат с няколко килограма и в същото време искат да подобрят здравословното си състояние, тъй като тиквата превъзхожда останалите есенни плодове по съдържание на полезни вещества.

Тиквата съдържа значително количество диетични фибри, които ни дават усещането на ситост и подпомагат здравата функция на червата. Фибрите също така могат да помогнат за контролиране на апетита. Тиквената супа съдържа важни витамини и минерали, като витамин A, витамин C, витамин К, калий и магнезий. 

Съдържащият се в тиквата витамин Е, активно стимулира функциите на половите жлези, а също така подмладява организма, предпазвайки го от преждевременно стареене.

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В - В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини в състава на тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.

Тиквата е изключително полезна при кожни заболявания и за профилактика на зрителни разстройства като кокоша слепота. Присъствието на витамини от група В в тиквата помага при заболявания на нервната система.

Високото съдържание на калий предотвратява сърдечни и съдови заболявания. За да се запазят максималните количества полезни вещества в тиквата тя не трябва да се вари, а да се пече.

Ползата от оранжевото чудо се проявява само при правилно приготвяне на тиквата. Консумирането на печена тиква спомага за изхвърлянето на шлаките и натриевите соли от организма, също така се наблюдава силно изразен разхлабващ и диуретичен ефект.

Ето защо този сезон включете в менюто си много тиква. Тя не само помага за отслабването, но укрепва имунната система и намалява риска от възпаления и е чудесен източник на протеин.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички