Домашната лютеница е една от най-любимите традиционни български храни, носеща със себе си аромата и вкуса на детството. Едва ли има човек, който да не я обича, макар напоследък да е изместена от куп други "по-модерни" храни.

Въпреки че процесът на приготвяне може да изглежда сложен и трудоемък, с малко търпение и правилното ръководство всеки може да се справи и да приготви вкусна лютеница.

А най-хубавото е, че цялата тази загуба на време вече може да бъде избегната. Защото съвременната домакиня цени времето си, служи си с всички уреди на технологичния прогрес като фурна, блендер и т.н. и е измислила рецептата за мързелива лютеница на фурна. Гениална, много лесна и много вкусна! Модерната мързелива лютеница е тук!

Показваме ви този бърз, лесен и мнооого вкусен начин да си приготвита лютеница у дома:

Необходими продукти:

Необходими съставки:

Домати - 3 кг

Чушки - 4 кг

Патладжани - 2 кг

Моркови - 1 кг

Чесън - 1 глава

Олио  1/2 чаена чаша

Захар - 3 супени лъжици

Сол - 2 супени лъжици

Черен пипер - 1 чаена лъжица

Начин на приготвяне:

1. Първата стъпка от рецептата за мързелива лютенца на фурна е подгготовката на зеленчуците. Почистете всички зеленчуци и ги нарежете на кубчета с приблизително еднакви размери. Обелете и почистете чесъна. В този момент имате два варианта за действие: Ако разполагате с кухненски робот, то смелете всички зеленчуци и ги изсипете в голяма и дълбока тава, ако пък нямате под ръка робот, то изсипете всички зеленчуци както са нарязани на кубчета в тавата. След като сместа е в тавата, добавете захарта и солта, и разбъркайте.

2. Загрейте фурната на 200 градуса и сложете лютеницата. След като тя заври, намалете фурната на 170 градуса и оставете да ври, като периодично разбърквате. Варите докато лютеницата получи желаната от вас гъстота, за което трябва да са необходими около 4 часа. Тогава добавяте олиото и черния пипер, разбърквате добре и оставяте във фурната за около 20-тина минути.

3. След като лютеницата е сварена идва моментът, в който трябва да я пасирате с блендер или кухненски робот. Ако предварително сте смляли зеленчуците, то не необходимо да пюрирате отново. Пробвайте как е на вкус и ако е необходимо, овкусете според вашите предпочитания. Пълните готовата лютеница на фурна в бурканчета, които стерилизирате, като заварите за около 10 минути.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички