Орехите са истинско природно съкровище – богати на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, витамини и минерали, те са чудесен избор за здравословна закуска или допълнение към салати, десерти и ястия. Но знаете ли, че ако ги накиснете преди консумация, те могат да станат още по-полезни и лесносмилаеми?

Ето защо е добре да накисвате орехите:

1. Премахване на вещества, които затрудняват усвояването

Орехите, както и други ядки, съдържат естествени съединения като фитинова киселина и вещества, които забавят действието на храносмилателните ензими. Те защитават ядката в природата, но могат да затруднят храносмилането при човека и да попречат на усвояването на важни минерали като желязо, цинк, калций и магнезий. Накисването помага тези съединения да се разтворят и неутрализират, което улеснява организма да извлече полезните вещества.

2. По-добро храносмилане

Накиснатите орехи са по-меки и по-лесни за стомаха, особено ако имате чувствителна храносмилателна система. Те са по-малко тежки и по-щадящи за храносмилателния тракт.

3. По-добър вкус и текстура

След накисване орехите стават по-кремообразни и с по-мек вкус, без характерната горчивина, която някои хора не харесват. Те могат да се използват и като основа за растителни млека или кремове.

4. Повишена хранителна стойност

Процесът на накисване „събужда“ ядката – започва процес на покълване, при който се активират ензими и се увеличава биологичната стойност на храната.

Как да накиснете орехи правилно?

- Изберете сурови, небелени орехи (без добавена сол или захар).

- Поставете ги в купа с хладка вода, като съотношението е 1:2 (1 част орехи към 2 части вода).

- Добавете щипка морска сол – тя подпомага процеса на неутрализиране на инхибиторите.

- Оставете ги да се накисват между 6 и 8 часа или за една нощ.

- Изплакнете добре под течаща вода преди консумация.

- Можете да ги изсушите в дехидратор или на ниска температура във фурна, ако искате да ги съхранявате по-дълго.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички