Някои вечери просто си крещят за пица или паста, но ако и вие като нас искате да се насладите на вкусна вечеря без да се обвинявате след това, че сте прекалили с въглехидратите, не се притеснявайте! Време е да подготвим не само вкусно, но и здравословно меню, което да ви остави с усещането за пълен стомах и празна съвест. Без повече чувство на вина, без отказване от любимите ястия – просто с малко по-различен подход!

Ето три идеи за нисковъглехидратна вечеря, които са толкова вкусни, че няма да ви се наложи да обяснявате на никого защо не сте си поръчали пица. Готови ли сте? Нека започнем!

Печени пилешки гърди със зеленчуци

Това ястие е идеално за вечеря, когато искате нещо бързо, здравословно и засищащо. Пилешките гърди са с ниско съдържание на въглехидрати, а зеленчуците добавят витамини и минерали.

Нужни продукти:

2 бр. пилешки гърди

1 ч.л. зехтин

1 ч.л. розмарин (сух или пресен)

1 ч.л. чесън на прах

1 ч.л. сол

Черен пипер на вкус

1 ч. ч. броколи

1 ч. ч. чушки (по избор)

1 ч. ч. тиквички

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 200°C. Подгответе пилешките гърди, като ги овкусите със зехтин, розмарин, чесън на прах, сол и черен пипер. Поставете ги в тавичка за печене и около тях наредете нарязаните на парчета броколи, чушки и тиквички. Печете за около 25-30 минути, докато пилешкото стане златисто и добре изпечено. Сервирайте топло и се насладете на вкусната и здравословна вечеря!

Салата с риба тон и авокадо

Ако искате нещо леко и свежо, тази салата е перфектен избор. Комбинацията от риба тон и авокадо е не само вкусна, но и много полезна благодарение на здравословните мазнини и протеини.

Съставки:

1 консерва риба тон в собствен сос

1 авокадо

1 ч.ч. смесени зелени салати (рукола, спанак, айсберг)

1/2 червен лук

1/2 ч.ч. краставица

1 ч.л. зехтин

1 ч.л. балсамов оцет

Сол и пипер на вкус

Инструкции:

Отцедете рибата тон и я поставете в купа. Нарежете авокадото, краставицата и червения лук на малки парчета. В голяма купа комбинирайте рибата тон, зелените салати, авокадото, краставицата и лука. Подправете със зехтин, балсамов оцет, сол и пипер. Разбъркайте добре и сервирайте веднага.

Пържени скариди с лимоново масло и чесън

Тази рецепта е чудесен избор, когато искате нещо леко, но все пак специално и много вкусно. Скаридите са с ниско съдържание на въглехидрати и перфектно се комбинират с ароматите на чесън и лимон.

Съставки:

300 г скариди (обелени и почистени)

2 с.л. зехтин

3 скилидки чесън (смачкани)

Сок от 1 лимон

1 ч.л. сушен риган

Сол и черен пипер на вкус

1 с.л. пресен магданоз (нарязан)

1 ч.л. лимонова кора (по желание)

Инструкции:

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Добавете чесъна и го запържете за около 1 минута, докато започне да ухае. Поставете скаридите в тигана и ги гответе за 2-3 минути от всяка страна, докато станат розови и сготвени. Полейте с лимоновия сок и добавете сушен риган. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Прехвърлете в чиния и поръсете с пресен магданоз и лимонова кора (по желание). Сервирайте веднага и се насладете на тези сочни и ароматни скариди.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички