Според популярното разбиране, плодовете и зеленчуците са полезни във всякакви количества и комбинации, но всъщност това твърдение е добре да се преосмисли. Комбинациите между плодовете и зеленчуците, както и с други храни, е нужно да се контролира, защото може да възникнат храносмилателни проблеми, подуване, газове и разстроен стомах.
Порцията витамини, които тялото получава от консумацията на плодове и зеленчуци е необходима и ще бъде ефикасна, ако се предвиди кои от тях са приятелски настроени едни към други.

Правила за комбиниране на зеленчуци
Различните зеленчуци се усвояват от различни части на храносмилателния тракт. Според състава и степента на усвояването, те се делят на три групи:
► Зелени зеленчуци и билки без скорбяла - краставици, броколи, спанак, маруля, зелен лук, магданоз, копър, репички, чесън, домат, зеле, брюкселско зеле, кресон, целина и други. Лесно се комбинират с всякакви други зеленчуци и протеини, както и с мазни храни.
► Полунишестени или умерено нишестени - цвекло, патладжани, тиквички, моркови, ряпа, чушки, тиква. Тези зеленчуци правят добър тандем с всякакви други зеленчуци, но не и с животински протеини. Не се комбинират с мляко и плодове.
► Нишестени зеленчуци и бобови култури - картофи, кестени, царевица, сладки картофи, артишок, боб, соя, грах, леща. Те вървят добре с предишните групи и с мазнини. Не трябва да се комбинират едни нишестени зеленчуци с други. Нишестето пречи и забавя усвояването на протеина. Не вярват добре и с въглехидрати.

Правила за комбиниране на плодове
Плодовете също се делят на три групи:
► Сладки плодове - банани, грозде, смокини, сушени плодове. Бързо се разграждат и усвояват, затова е добре да се консумират между храненията, а не в комбинация с други храни.
► Полукиселинни - ябълка, праскова, слива, кайсия, круша, нектарина, ягода, боровинка, диня. Добре си партнират с кисели и сладки плодове и с някои протеинови и млечни продукти. Не бива да се комбинират с нишестени храни, варива, гъби, яйца, риба. Изключение на боровинките, динята, пъпешът, прасковата и гроздето, които бързо се разграждат и трябва да се ядат отделно.
► Кисели плодове - череша, киви, портокал, лимон, грейпфрут, нар, червена боровинка, касис, някои сортове ябълки, грозде, сливи, круши. Тези плодове се комбинират добре с ферментирали млечни храни, ядки и билки. Не вървят с животински протеин, зеленчуци и нишестени храни.
Прочети още
Виж всички
С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte 07 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден 06 Октомври 2025

Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете тиква всеки ден 03 Октомври 2025

Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Гръцките пчелари се оплакват от игра с качеството на техния продукт 07 Октомври 2025
Свързани статии

Какво ще се случи с тялото ни, ако хапваме мед и канела всеки ден
06 Октомври 2025Комбинацията от мед и канела е популярна както в народната медицина, така и в съвременните диетични практики. Тези два природни продукта се смятат за мощни природни „суперсъставки“ заради своите антиоксидантни, противовъзпалителни и имуностимулиращи свойс...
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете тиква всеки ден
03 Октомври 2025Тиквата е не само вкусна и универсална съставка в готвенето, но и истинска „суперхрана“. Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, редовната консумация на тиква може да има множество положителни ефекти върху здравето. Ето какво може да се случи, ако в
Прочети
Есен 2025: Диетата с тиква, за която всички говорят
01 Октомври 2025Дали има храна, която да ни напомня повече за есента от тиквата? Оказва се, че есенният зеленчук е не само вкусен и ароматен, но и идеален за отслабване. Това твърди Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по ди
Прочети
5 есенни храни, които действат като естествен антидепресант
29 Септември 2025Есента носи уют и красиви цветове, но често идват и мрачни дни, спад в енергията и т.нар. „сезонна тъга“. Добрата новина? Храната може да бъде твой естествен съюзник в борбата с лошото настроение. ...
Прочети
Черното злато за жените: Ето какво прави една лъжица черен сусам на ден
26 Септември 2025Черният сусам от векове е ценен не само като подправка, но и като мощен източник на хранителни вещества. В традиционната китайска и аюрведична медицина той се счита за „еликсир на младостта“ и особено за жените играе важна роля в поддържането на здравето,
Прочети
Хуск - естественият приятел на храносмилането, който ни носи много ползи
24 Септември 2025В последните години все повече хора търсят природни решения за по-добро здраве и хуска (псилиум) се нарежда сред най-популярните суперхрани. Това са обвивките на семената на растението индийски живовляк (Plantago ovata), познати със своето високо съдържан
Прочети
Зелена магия: 6 страхотни ползи от пиенето на матча
21 Септември 2025Матчата не е просто поредната instagrammable напитка. Да, фотогенична е. Зелена е. И изглежда супер здравословно. Истината е, че наистина е полезна и трябва да обмислите да я включите в менюто си с напитки. ...
Прочети
Няма въведени кометари.