Лятото е сезонът на свежите плодове, ярките вкусове и леките десерти. Ако искате да се насладите на сладко, без да прекалявате със захарта, тези три рецепти са идеални за горещите дни.
1. Парфе с ягоди и киви
Съставки:
200 г ягоди
2 кивита
200 г обезмаслено кисело мляко
1 ч.л. мед (по желание)
2 с.л. овесени ядки
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите и кивито на малки кубчета. В стъклени чаши редувайте слоеве кисело мляко, плодове и овесени ядки. По желание добавете малко мед за допълнителна сладост. Оставете за 10–15 минути в хладилника преди сервиране.
Съвет: За по-интересен вкус можете да добавите няколко листенца пресен мента.
2. Печени праскови с рикота и мед
Съставки:
4 зрели праскови
100 г рикота
1 ч.л. мед
1/2 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
Разрежете прасковите на половинки и премахнете костилките. Смесете рикотата с меда и канелата. Напълнете половинките праскови с рикотена смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 10–12 минути.
Съвет: Сервирайте леко топли с малко натрошени бадеми за хрупкавост.
3. Ледени боровинкови блокчета
Съставки:
150 г боровинки
200 мл натурален плодов сок (напр. ябълка или грейпфрут)
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. мед (по желание)
Начин на приготвяне:
Смесете боровинките, плодовия сок, лимоновия сок и меда в блендер. Разпределете сместа в форми за лед или силиконови формички за сладолед. Замразете за поне 3–4 часа.
Съвет: Можете да добавите малко пресен босилек или мента за свеж аромат.
Прочети още
Виж всички
Вкусът на една епоха: Кои са били любимите ястия на княз Борис I 25 Ноември 2025
Бобът - зимното богатство с десетки ползи за здравето 24 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Имате ли добре развита емоционална интелигентност? 26 Ноември 2025
Цитат на деня 26 Ноември 2025
Няма въведени кометари.