Лятото е сезонът на свежите плодове, ярките вкусове и леките десерти. Ако искате да се насладите на сладко, без да прекалявате със захарта, тези три рецепти са идеални за горещите дни.

1. Парфе с ягоди и киви

Съставки:

200 г ягоди

2 кивита

200 г обезмаслено кисело мляко

1 ч.л. мед (по желание)

2 с.л. овесени ядки

Начин на приготвяне:

Нарежете ягодите и кивито на малки кубчета. В стъклени чаши редувайте слоеве кисело мляко, плодове и овесени ядки. По желание добавете малко мед за допълнителна сладост. Оставете за 10–15 минути в хладилника преди сервиране.

Съвет: За по-интересен вкус можете да добавите няколко листенца пресен мента.

2. Печени праскови с рикота и мед

Съставки:

4 зрели праскови

100 г рикота

1 ч.л. мед

1/2 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Разрежете прасковите на половинки и премахнете костилките. Смесете рикотата с меда и канелата. Напълнете половинките праскови с рикотена смес. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за 10–12 минути.

Съвет: Сервирайте леко топли с малко натрошени бадеми за хрупкавост.

3. Ледени боровинкови блокчета

Съставки:

150 г боровинки

200 мл натурален плодов сок (напр. ябълка или грейпфрут)

1 ч.л. лимонов сок

1 ч.л. мед (по желание)

Начин на приготвяне:

Смесете боровинките, плодовия сок, лимоновия сок и меда в блендер. Разпределете сместа в форми за лед или силиконови формички за сладолед. Замразете за поне 3–4 часа.

Съвет: Можете да добавите малко пресен босилек или мента за свеж аромат.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички