Мусаката е едно от най-любимите ястие на българите. Заливката за мусака е може би най-важната част от това вкусно ястие. Но за жалост, на нея се обръща по-малко внимание, отколкото трябва. В следващите редове ще ви разкрием как се прави пухкава и плътна заливка за мусака.
Какви продукти са нужни? Ще ви трябват:
4 яйца;
250 грама кисело мляко;
1/2 ч.л. сода;
1 супена лъжица брашно;
малко сол;
Как се приготвя заливка за мусака?
Първо се разбиват яйцата. Отделно в киселото мляко се слага содата и се разбърква, докато содата шупне. След това млечната смес се прибавя към яйцата и отново се разбива. Накрая се добавят брашното и солта. Разбърква се, докато се получи хомогенна смес. Много е важно всички продукти, които използвате, да са на стайна температура. Повечето домакини използват само яйца и кисело мляко за направата на заливката за мусака. Но в този случай тя не става пухкава. Нещото, което прави заливката за мусака пухкава, е содата. Има рецепти, в които заливката се прави и с прясно мляко. Но е най-добре да се използва кисело мляко, защото прави заливката за мусака по-плътна и това си личи, когато режете мусаката. Важно е също да знаете кога да залеете мусаката. След като картофите са запечени (ако правите мусаката на фурна) или когато са сварени (ако правите варена мусака), тогава се слага заливката. След като тя се сложи, мусаката се пече не повече от 15-20 минути.
Прочети още
Виж всички
5 топли супи за студени есенни вечери 27 Октомври 2025
10 богати на вода храни за борба с дехидратацията 27 Октомври 2025
Три вкусни рецепти за здравословни картофи на фурна 26 Октомври 2025
5 кулинарни грешки, които тайно саботират диетата ти 25 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Венецуела прекрати енергийните си споразумения с Тринидад и Тобаго 28 Октомври 2025
КТ "Подкрепа" предлага промени в данъчната и осигурителната система 28 Октомври 2025
Свързани статии
Как да се справим със сухия въздух у дома
27 Октомври 2025Времето навън става все по-студено, което означава, че вкъщи пускаме всякакви видове отопление, проветряваме по-малко, а това неминуемо води до изсушаване на въздуха. ...
Прочети
5 малки детайла, които карат дома ти да изглежда като луксозен хотел
18 Октомври 2025Ако искаш да придаваш на дома си усещане за лукс и елегантност, не е нужно да правиш големи и скъпи промени. Понякога малките детайли могат да имат огромно значение и да преобразят интериора, придавайки му шикозен и стилен вид, сякаш живееш в петзвезден х
Прочети
Тайната за най-ароматната и вкусна печена тиква
17 Октомври 2025Есента ухае на дим, канела и… тиква. Малко неща могат да се сравнят с аромата на печена тиква, който изпълва дома и създава уют в студените дни. Но как да направите тиквата наистина ароматна, сладка и карамелизирана, така че да се топи в устата? Ето някол
Прочети
Ароматна закуска: Няколко трика за перфектни пържени филийки
13 Септември 2025Ароматни, златисти и с неустоимо хрупкава коричка — пържените филийки са класическа закуска, която обичаме от детството. Но какво отличава перфектната пържена филийка от обикновената? С няколко лесни трика и малко внимание към детайлите, можете да приготв
Прочети
10 тайни за красота, които гримьорите не искат да знаеш – №7 е направо шокираща!
05 Септември 2025Мислиш си, че знаеш всички трикове от света на красотата? Помисли пак! Ето 10 тайни, които гримьорите пазят за себе си… поне досега. Приготви се за изненади – №7 наистина ще те остави без думи! ...
Прочети
Как правилно да нанасяме парфюм: тайните на професионалистите
01 Септември 2025Много хора нанасят парфюма си неправилно – пръскат облак във въздуха и минават през него или търкат китките си една в друга. Това не само намалява трайността на аромата, но и променя неговия характер. За да разберем как да извлечем максимума от любимите с
Прочети
Тайните на перфектния и пухкав домашен кекс
31 Август 2025Кой не обожава аромата на прясно изпечен домашен кекс, който разнася топлината на уютната атмосфера у дома? Перфектният и пухкав кекс е не само вкусен десерт, но и истинско удоволствие за сетивата. Всеки, който е опитвал да го приготви, знае, че не е...
Прочети
Няма въведени кометари.