С настъпването на пролетта се събуждат не само природата и животът около нас, но и нашето желание за леки и свежи ястия. Пролетта е сезонът на изобилието от пресни зеленчуци и плодове, които могат да се използват за приготвянето на вкусни и здравословни постни ястия. 

Ето три идеи за вкусни и свежи постни рецепти, които ще ви вдъхновят да се наслаждавате на сезона, и ще ви улеснят в изготвянето на меню, ако спазвате великденските пости:

Салата с нахут и авокадо

Необходими продукти:

Авокадо - 1 бр.

Чери домати - 300 гр

Магданоз - половин връзка 

Нахут - около 100 гр 

Лимонов сок на вкус

Зехтин

Сол на вкус 

Начин на приготвяне: 

Тази бърза и питателна салата е и много лесна за приготвяне - просто нарязвате всички продукти и овкусявате с лимонов сок, зехтин, сол и магданоз! Ако не държите да е постно, може да добавите и малко сирене, но винаги може да го замените с алтернативен веган вариант.

Супа от грах и мента

Пролетта е перфектният сезон за свежи супи, а супата от грах и мента е лека, но много вкусна и ароматна. Ментата добавя свежест и изключителен вкус на тази супа.

Необходими продукти:

500 г замразен или пресен грах

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 картоф

Прясна мента

Зеленчуков бульон

Сол и пипер

Начин на приготвяне:

Загрейте малко зехтин в тенджера и запържете лука и чесъна. Добавете граха и картофа, нарязан на кубчета. Залейте с зеленчуковия бульон и варете до омекване на картофите и граха. Пасирайте супата с блендер, добавете свежа мента и подправете със сол и пипер. Сервирайте топла или студена. 

Мляко с ориз и кокос

Да, знаем, че си говорим за постни рецепти, така че не прибързвайте с възмущението! Млякото тук е кокосово и ви обещаваме, че ще се влюбите в тази веган алтернатива на любимия ни десерт от детството! 

Необходими продукти:

Кокосово мляко - 1 консерва (400 мл)

Ориз басмати - 120 гр

Ванилия - 1 бр. 

Захар - 5-6 с.л. (или на вкус)

Кокосови стърготини

Начин на приготвяне: 

Измийте добре ориза и след това го сипете в тенджера заедно с кокосовото мляко и го оставете да се вари на котлона. След като оризът поеме част от течността, добавете захарта и ванилията. Свалете от котлона преди оризът да е поел цялата течност - докато изстива, десертът ще се сгъсти. Разсипете в купички и поръсете с кокосови стърготини. 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички