Бъдни вечер е един от най-почитаните и важни празници у нас, когато цялото семейство се събира около масата, за да се наслади на постни ястия, символизиращи възраждането и благоденствието. Тази вечер е време за размисъл и уединение, но и за обогатяване на вкусовете с разнообразни постни ястия, които са много вкусни, а могат да бъдат и изненадващи!
Ако искате да разнообразите традиционната трапеза за Бъдни вече и да внесете нещо ново, без да нарушавате духа на празника, предлагаме ви няколко нетрадиционни постни рецепти, които ще добавят свежест и кулинарна изненада към вашата вечеря:
Постни пълнени чушки с киноа и зеленчуци
Необходими продукти:
6 червени чушки
1 чаша киноа
1 морков
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 чаша консервирани домати или доматено пюре
1 ч.л. куркума
1 ч.л. кимион
1 ч.л. чили на прах
3 с.л. зехтин
Сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Започнете с приготвянето на киноата според указанията на опаковката. Нарежете лука и чесъна на ситно, моркова настържете. В тиган с малко зехтин запържете лука и чесъна до златисто, добавете моркова и подправките (куркума, кимион, чили) и гответе още 5 минути. Добавете консервираните домати или доматеното пюре и оставете сместа да се задушава за 10 минути. Смесете киноата със зеленчуковата смес и напълнете изрязаните и изчистени чушки с тази смес. Подредете чушките в тава, покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса за около 30 минути.
Постен хумус с червено цвекло и орехи
Необходими продукти:
1 чаша сварени нахут
1 сварено червено цвекло
3 с.л. тахан
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
2 скилидки чесън
Сол и черен пипер на вкус
1/4 чаша орехи (за украса)
Начин на приготвяне:
В блендер или кухненски робот поставете свареното цвекло, нахут, тахан, чесън и лимонов сок. Смелете всичко до хомогенна смес, като добавяте зехтина постепенно, докато постигнете желаната консистенция. Добавете сол и черен пипер на вкус. За украса нарежете орехите на дребно и ги поръсете върху готовия хумус.
Постна баклава с орехи и мед
Необходими продукти:
200 г кори за баклава
150 г смлени орехи
100 г смлени бадеми
100 г фъстъци
1 ч.л. канела
100 г захар
100 мл зехтин или растително масло
150 мл мед
Начин на приготвяне:
Нарежете ядките на ситно или ги смелете, след което ги смесете с канелата и захарта. Разстелете корите за баклава, като всяка от тях намазвате с малко зехтин или растително масло. Поставете част от ядковата смес върху първите кори и ги навийте на руло. Повторете процеса, докато свършат корите. Подредете рулцата в тава и ги нарежете на парчета. Печете баклавата в предварително загрята фурна на 180°C за 30-35 минути, докато стане златиста и хрупкава. След като баклавата изстине, залейте я с меда, който сте затоплили леко.
Прочети още
Виж всички3 лесни рецепти за вкусни коледни сладки 19 Декември 2024
Помело - подценяваният цар на цитрусите 18 Декември 2024
7 ползи от канелата - любимата коледна подправка 17 Декември 2024
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиНСИ: Жилищата у нас поскъпнали с 16,5% за година 26 Декември 2024
Свързани статии
Модерен прочит: Три нетрадиционни рецепти за сарми
25 Ноември 2024Сармите са едно от любимите традиционни ястия в българската кухня, които обикновено свързваме със зимните празници и уютните семейни вечери. Макар че най-често ги приготвяме с кисело зеле, кайма и ориз, има множество варианти, които пренасят това ястие в ...
Прочети
Няма въведени кометари.