Бъдни вечер е един от най-почитаните и важни празници у нас, когато цялото семейство се събира около масата, за да се наслади на постни ястия, символизиращи възраждането и благоденствието. Тази вечер е време за размисъл и уединение, но и за обогатяване на вкусовете с разнообразни постни ястия, които са много вкусни, а могат да бъдат и изненадващи!

Ако искате да разнообразите традиционната трапеза за Бъдни вече и да внесете нещо ново, без да нарушавате духа на празника, предлагаме ви няколко нетрадиционни постни рецепти, които ще добавят свежест и кулинарна изненада към вашата вечеря:

Постни пълнени чушки с киноа и зеленчуци

Необходими продукти:

6 червени чушки

1 чаша киноа

1 морков

1 глава лук

2 скилидки чесън

1 чаша консервирани домати или доматено пюре

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кимион

1 ч.л. чили на прах

3 с.л. зехтин

Сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Започнете с приготвянето на киноата според указанията на опаковката. Нарежете лука и чесъна на ситно, моркова настържете. В тиган с малко зехтин запържете лука и чесъна до златисто, добавете моркова и подправките (куркума, кимион, чили) и гответе още 5 минути. Добавете консервираните домати или доматеното пюре и оставете сместа да се задушава за 10 минути. Смесете киноата със зеленчуковата смес и напълнете изрязаните и изчистени чушки с тази смес. Подредете чушките в тава, покрийте с алуминиево фолио и печете на 180 градуса за около 30 минути.

Постен хумус с червено цвекло и орехи

Необходими продукти:

1 чаша сварени нахут

1 сварено червено цвекло

3 с.л. тахан

2 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

2 скилидки чесън

Сол и черен пипер на вкус

1/4 чаша орехи (за украса)

Начин на приготвяне:

В блендер или кухненски робот поставете свареното цвекло, нахут, тахан, чесън и лимонов сок. Смелете всичко до хомогенна смес, като добавяте зехтина постепенно, докато постигнете желаната консистенция. Добавете сол и черен пипер на вкус. За украса нарежете орехите на дребно и ги поръсете върху готовия хумус.

Постна баклава с орехи и мед

Необходими продукти:

200 г кори за баклава

150 г смлени орехи

100 г смлени бадеми

100 г фъстъци

1 ч.л. канела

100 г захар

100 мл зехтин или растително масло

150 мл мед

Начин на приготвяне:

Нарежете ядките на ситно или ги смелете, след което ги смесете с канелата и захарта. Разстелете корите за баклава, като всяка от тях намазвате с малко зехтин или растително масло. Поставете част от ядковата смес върху първите кори и ги навийте на руло. Повторете процеса, докато свършат корите. Подредете рулцата в тава и ги нарежете на парчета. Печете баклавата в предварително загрята фурна на 180°C за 30-35 минути, докато стане златиста и хрупкава. След като баклавата изстине, залейте я с меда, който сте затоплили леко.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички