В сезона на пролетта природата ни подарява едно зелено съкровище – лападът. Често подценяван и дори забравян, този скромен листен зеленчук крие изключителни ползи за здравето и е истинска витаминозна бомба. Ако все още не си го включил/а в менюто си, време е да дадеш шанс на това "зелено чудо".

Богатство от хранителни вещества

Лападът (Rumex patientia) е листен зеленчук от семейството на киселеца. Съдържа желязо – ценно за хора с анемия или умора, витамин С – засилва имунната система, витамин А и бета-каротин – за добро зрение и здрава кожа, магнезий и калий – за нервната система и сърцето, фибри – подобряват храносмилането.

Ползи за здравето

1. Подкрепя имунната система

Благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, лападът укрепва защитните сили на организма и помага в борбата с вируси и настинки.

2. Срещу анемия и умора

Желязото в лапада подпомага образуването на червени кръвни клетки и е особено полезен за хора, които страдат от анемия или често се чувстват изтощени.

3. Пречиства организма

Лападът има леко диуретично и детоксикиращо действие. Подпомага черния дроб и бъбреците, като извежда натрупаните токсини от тялото.

4. Подобрява храносмилането

Благодарение на фибрите и органичните киселини, лападът стимулира перисталтиката и е идеален за хора с лениви черва.

5. Красота отвътре навън

Витамин А и антиоксидантите правят кожата по-сияйна, а косата по-здрава. Лападът е природен съюзник на красотата.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички