В сезона на пролетта природата ни подарява едно зелено съкровище – лападът. Често подценяван и дори забравян, този скромен листен зеленчук крие изключителни ползи за здравето и е истинска витаминозна бомба. Ако все още не си го включил/а в менюто си, време е да дадеш шанс на това "зелено чудо".
Богатство от хранителни вещества
Лападът (Rumex patientia) е листен зеленчук от семейството на киселеца. Съдържа желязо – ценно за хора с анемия или умора, витамин С – засилва имунната система, витамин А и бета-каротин – за добро зрение и здрава кожа, магнезий и калий – за нервната система и сърцето, фибри – подобряват храносмилането.
Ползи за здравето
1. Подкрепя имунната система
Благодарение на високото съдържание на витамин С и антиоксиданти, лападът укрепва защитните сили на организма и помага в борбата с вируси и настинки.
2. Срещу анемия и умора
Желязото в лапада подпомага образуването на червени кръвни клетки и е особено полезен за хора, които страдат от анемия или често се чувстват изтощени.
3. Пречиства организма
Лападът има леко диуретично и детоксикиращо действие. Подпомага черния дроб и бъбреците, като извежда натрупаните токсини от тялото.
4. Подобрява храносмилането
Благодарение на фибрите и органичните киселини, лападът стимулира перисталтиката и е идеален за хора с лениви черва.
5. Красота отвътре навън
Витамин А и антиоксидантите правят кожата по-сияйна, а косата по-здрава. Лападът е природен съюзник на красотата.
Прочети още
Виж всички
Бърза рецепта за содена питка за Бъдни вечер 23 Декември 2025
Нетрадиционни постни рецепти за Бъдни вечер 23 Декември 2025
3 лесни рецепти за вкусни коледни сладки 22 Декември 2025
3 напитки с аромат на Коледа 22 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Как философията може да помогне в борбата с бърнаута 24 Декември 2025
Цитат на деня 24 Декември 2025
Няма въведени кометари.