Кестените са изключително полезни, вкусни и подходящи за студения сезон. Тогава имунната система е доста отслабена, а кестените, благодарение на минерали и витамини, които съдържат, са добър избор за преодоляване на умората, за засилване на паметта, за лечение дори на болезнена и обилна менструация и хемороиди.
В Япония и Китай, те са една от най-използваните култури, доста повече отколкото картофи и всички останали видове ядки. За разлика от тях, кестените имат два пъти повече нишесте, освен това са изключително богати на фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и други.
Доста калорични са заради голямото количество въглехидрати, които съдържат, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, в сравнение с други видове ядки. Рецептите с кестени са на голяма почит.

Съществуват няколко вида кестени, които доста се различават значително по вкус, но пък имат почти еднакво количество полезни вещества. Съдържат голямо количество минерални соли, което ги прави много полезни, но освен плодът кестен, полза има и от дървото, листата и цветята на кестена. Има доста идеи с кестени в полезната за мнозина от нас народната медицина, които съдържат кестен и могат да облекчат различни видове болежки.
Листата, семената, цветовете - могат да бъдат използвани за здравословни ползи и са чудесен лек за редица заболявания – болки в краката, подути глезени и не на последно място проблеми с наднормено тегло. Благодарение на съставката аексин, кестенът може да ви помогне да се преборите с излишните килограми.

Аексинът може да бъде от полза при задържането на вода в организма. Благодарение на количеството лицетин, което съдържат, кестените помагат за преодоляване на стрес.
Чудесен избор са за хора, които изразходват физическа енергия и се препоръчват при стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от разширени вени също можете да се обърнете към полезните кестени за помощ – укрепват стените на венозните съдове.
Прочети още
Виж всички
За баланс и лекота - диета след Великден 24 Април 2025



Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Съюз вместо конкуренция 25 Април 2025

Цитат на деня 25 Април 2025


На днешната дата, 25 април. Рождениците днес 25 Април 2025
Свързани статии

Зеленото чудо лапад и неговите страхотни ползи за здравето
17 Април 2025В сезона на пролетта природата ни подарява едно зелено съкровище – лападът. Често подценяван и дори забравян, този скромен листен зеленчук крие изключителни ползи за здравето и е истинска витаминозна бомба. Ако все още не си го включил/а в менюто си, врем
Прочети
Малки, сладки и полезни: защо да сложим пъдпъдъчи яйца на великденската трапеза
16 Април 2025Пъдпъдъчите яйца все повече набират популярност сред любителите на здравословното хранене. Макар и значително по-малки от кокошите, те са истинска хранителна съкровищница
Прочети
Шарена сол – вълшебната българска подправка с множество ползи
10 Април 2025Шарената сол е една от най-любимите и характерни подправки в българската кухня. Носи със себе си не само изключителен вкус, но и множество ползи за здравето. Въпреки че е позната в различни региони на Балканите, в България тя има своето специално място в
Прочети
Свежо, по-свежо, краставица! 5 ползи за здравето от любимия зеленчук
08 Април 2025Напоследък любимият ни свеж зеленчук получава доста време в ефир, благодарение на човек на име Логан в TikTok. Логан, който натрупва милиони гледания на видеоклиповете си за салата от краставици, не само събра лоялни последователи в TikTok, но и направи „
Прочети
Чиа с кисело мляко – защо трябва да хапваме тази закуска често
06 Април 2025Чиа семената и киселото мляко са две супер храни, които набраха популярност в последните години. В съчетание, те създават една невероятно здравословна закуска, която не само че е вкусна, но и предоставя множество ползи за здравето. Ако искате да се погриж
Прочети
Ароматно и полезно – какви подправки трябва да има на масата ни всеки ден
04 Април 2025Подправките не са просто добавки към ястията – те са ароматни съкровища, които не само подобряват вкуса на храната, но и носят редица ползи за здравето. От древни времена те са използвани не само в кулинарията, но и в медицината, козметиката и дори ритуал
Прочети
Зелена или червена чушка – коя е по-полезна и за какво?
03 Април 2025Чушките са една от най-обичаните и широко употребявани зеленчуци в кухнята на почти всяка страна. Те са част от семейство "Паслънови" и съществуват в различни цветове – зелени, червени, жълти, оранжеви и дори лилави. Въпреки че всички те са вкусни и полез
Прочети
Няма въведени кометари.