Кестените са изключително полезни, вкусни и подходящи за студения сезон. Тогава имунната система е доста отслабена, а кестените, благодарение на минерали и витамини, които съдържат, са добър избор за преодоляване на умората, за засилване на паметта, за лечение дори на болезнена и обилна менструация и хемороиди.
В Япония и Китай, те са една от най-използваните култури, доста повече отколкото картофи и всички останали видове ядки. За разлика от тях, кестените имат два пъти повече нишесте, освен това са изключително богати на фосфор, калий, витамин С, В1, В2, А и други.
Доста калорични са заради голямото количество въглехидрати, които съдържат, но пък имат ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на фибри, в сравнение с други видове ядки. Рецептите с кестени са на голяма почит.
Съществуват няколко вида кестени, които доста се различават значително по вкус, но пък имат почти еднакво количество полезни вещества. Съдържат голямо количество минерални соли, което ги прави много полезни, но освен плодът кестен, полза има и от дървото, листата и цветята на кестена. Има доста идеи с кестени в полезната за мнозина от нас народната медицина, които съдържат кестен и могат да облекчат различни видове болежки.
Листата, семената, цветовете - могат да бъдат използвани за здравословни ползи и са чудесен лек за редица заболявания – болки в краката, подути глезени и не на последно място проблеми с наднормено тегло. Благодарение на съставката аексин, кестенът може да ви помогне да се преборите с излишните килограми.
Аексинът може да бъде от полза при задържането на вода в организма. Благодарение на количеството лицетин, което съдържат, кестените помагат за преодоляване на стрес.
Чудесен избор са за хора, които изразходват физическа енергия и се препоръчват при стомашно-чревни разстройства. Ако страдате от разширени вени също можете да се обърнете към полезните кестени за помощ – укрепват стените на венозните съдове.
Прочети още
Виж всичкиЗимни супергерои: 8 полезни свойства на мандарините 20 Ноември 2024
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 19 Ноември 2024
Пухкаво вълшебство: 3 ароматни рецепти за канелени рулца 15 Ноември 2024
3 любими уютни брънч места в София 14 Ноември 2024
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиЦитат на деня 22 Ноември 2024
Статуквото срещу иновацията – уроци за „мениджъра на промяната“ 22 Ноември 2024
На днешната дата, 22 ноември. Рождениците днес 22 Ноември 2024
Свързани статии
Зимни супергерои: 8 полезни свойства на мандарините
20 Ноември 2024Мандарините! Малките, слънчеви топчета, които пристигат в зимния сезон с ярки оранжеви цветове и неповторим аромат. Те са като малки дарове от тропическите земи, които ни напомнят, че зимата може да бъде свежа и пълна с прекрасни вкусове. ...
ПрочетиОбичан и мразен: Какво да правим с глутена?
13 Ноември 2024Темата за глутена в храненето е една от най-дискутираните в последните години, пораждайки разнопосочни мнения, диети и митове. Но колко вреден е глутенът всъщност? Дали изключването му от менюто е необходимост или просто модна тенденция? ...
ПрочетиЗелена магия: 6 страхотни ползи от пиенето на матча
24 Октомври 2024Матчата не е просто поредната instagrammable напитка. Да, фотогенична е. Зелена е. И изглежда супер здравословно. Истината е, че наистина е полезна и трябва да обмислите да я включите в менюто си с напитки. ...
ПрочетиЕсенна диета с тиква
04 Октомври 2024Дали има храна, която да ни напомня повече за есента от тиквата? Оказва се, че есенният зеленчук е не само вкусен и ароматен, но и идеален за отслабване. Това твърди Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по ди
ПрочетиИзненадващите ползи от фастинга
30 Септември 2024Фастингът може да бъде проследен от древни времена, когато въздържането от консумация на храна в продължение на няколко дни е била основна част от много религиозни и културни практики. В много части на света все още се пости по тези причини. Но ...
ПрочетиНе изхвърляйте банановите кори - ето 4 неща, които можете да направите с тях
30 Септември 2024Бананите са сред любимите плодове на малки и големи. Те съдържат основни хранителни вещества и са много полезни за храносмилането, сърцето и бъбреците. Те са добър източник на редица витамини и минерали, особено на калий, витамин В6 и витамин С. ...
Прочети
Няма въведени кометари.