Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сладост и малко лукс от пустинята.
Нямаше как след дубайския шоколад, дубайските торти, понички, бисквити и мъфини, да не дойде ред и на дубайския козунак. Както вече се досещате, той се прави с паста от шамфъстък и кадаиф и носи изкусителния вкус на ориента.
Ако за празничните дни имате време и искате да експериментирате с малко по-нетрадиционен козунак - ето и рецептата:
Необходими продукти:
За дубайския козунак:
600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах
150 гр. масло
За пълнежа:
50 гр. кадаиф
20 гр. сусамова паста
50 гр. паста от шам фъстък
щипка сол
Начин на приготвяне:
В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре. Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час. Разделете тестото на формички, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
Смесете кадаифа с пастата от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол. Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и пастата от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.
Прочети още
Виж всички

Тайните съставки на идеалния великденски козунак 17 Април 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Вкусните тайни на българските пърленки: Традиция, аромат и хрупкаво съвършенство
14 Април 2025Когато говорим за българската кухня, сред скарата, баницата и шопската салата, има едно съкровище, което винаги предизвиква апетит и усмивка – пърленката. Гореща, уханна, пухкава отвътре и леко хрупкава отвън, тя е не просто хляб, а магия, която съчетава
Прочети
Вкусът на детството: Класическа рецепта за любимите фунийки
13 Април 2025Сладките фунийки са едно от онези класически лакомства, които събуждат носталгията по детството. Те често се свързват с празнични моменти, бабини рецепти и сладките ухания, които изпълват дома. В миналото тези хрупкави и ароматни десерти са били неизменна
Прочети
Свежо, по-свежо, краставица! 5 ползи за здравето от любимия зеленчук
08 Април 2025Напоследък любимият ни свеж зеленчук получава доста време в ефир, благодарение на човек на име Логан в TikTok. Логан, който натрупва милиони гледания на видеоклиповете си за салата от краставици, не само събра лоялни последователи в TikTok, но и направи „
Прочети
Kак да си направим домашна гранола
05 Април 2025Домашната гранола е чудесна и здравословна опция за закуска, която съчетава вкус и полезни хранителни вещества. Когато я приготвяме у дома, сами определяме съставките ѝ и е лесно да я адаптираме спрямо личните си предпочитания и диетични нужди.
Прочети
Паста с червено вино? Да, моля!
02 Април 2025Да използваме вино, докато готвим, не е нещо ново (да, понякога го слагаме и в храната), но италианците винаги намират начин да ни изненадат и да погъделичкат небцето ни.
Прочети
Яйца “Бенедикт” - вкусната им история + класическа рецепта
22 Март 2025Яйца Бенедикт са едно от най-известните и обичани ястия в световната кухня, символизиращи изтънченост и елегантност, съчетани с богат вкус и текстури. Това изключително ястие е истинска класика в американската и британската кухня и често присъства в менют
Прочети
Да си оближеш пръстите: ето как да „поправите“ десерта на Рейчъл с яйчен крем и говеждо!
16 Март 2025Помните ли епизода на „Приятели“ “The One Where Ross Got High”, в който Рейчъл решава да приготви култовия си десерт за Деня на благодарността? Накрая рецептата се оказа уникална комбинация от яйчен крем, сладко и… говеждо. ...
Прочети
Няма въведени кометари.