Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сладост и малко лукс от пустинята.
Нямаше как след дубайския шоколад, дубайските торти, понички, бисквити и мъфини, да не дойде ред и на дубайския козунак. Както вече се досещате, той се прави с паста от шамфъстък и кадаиф и носи изкусителния вкус на ориента.
Ако за празничните дни имате време и искате да експериментирате с малко по-нетрадиционен козунак - ето и рецептата:
Необходими продукти:
За дубайския козунак:
600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах
150 гр. масло
За пълнежа:
50 гр. кадаиф
20 гр. сусамова паста
50 гр. паста от шам фъстък
щипка сол
Начин на приготвяне:
В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре. Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час. Разделете тестото на формички, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.
Смесете кадаифа с пастата от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол. Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и пастата от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.
Прочети още
Виж всички
4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома 12 Октомври 2025

Учени съветват: Спрете да ядете доматите и краставиците така! 11 Октомври 2025

5 изкусителни есенни рецепти с тиква 11 Октомври 2025

Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето 10 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Времето: Облачно и ветровито 12 Октомври 2025


Цитат на деня 12 Октомври 2025
Свързани статии

С аромат на есен: Рецепта за любимото Pumpkin Spice Latte
07 Октомври 2025С настъпването на есента нещо магично се случва с ароматите около нас – топли подправки, канела, карамел и, разбира се, тиква! Нищо не създава по-добро настроение през прохладните дни от класическото тиквено лате – кремообразна напитка с деликатен вкус на
Прочети
Ароматна закуска: Няколко трика за перфектни пържени филийки
13 Септември 2025Ароматни, златисти и с неустоимо хрупкава коричка — пържените филийки са класическа закуска, която обичаме от детството. Но какво отличава перфектната пържена филийка от обикновената? С няколко лесни трика и малко внимание към детайлите, можете да приготв
Прочети
Как да си направим шипкова вода и за какво е полезна?
08 Септември 2025Шипката е известна със своите изключителни здравословни свойства. Богата на витамин C, антиоксиданти и минерали, тя може да се превърне в ценна напитка за всеки ден. Шипковата вода е леко кисела, ароматна и освежаваща, като същевременно поддържа имунната
Прочети
Какво е лунно мляко и защо всички искат да го пият?
26 Август 2025В последните години социалните мрежи буквално бълват снимки на блестящи, цветни напитки с мистериозното име „лунно мляко“. От инфлуенсъри до холивудски звезди – всички говорят за него и за невероятния релаксиращ ефект, който уж има. Но какво всъщност е лу
Прочети
Яйца “Бенедикт” - вкусната им история + класическа рецепта
24 Август 2025Яйца Бенедикт са едно от най-известните и обичани ястия в световната кухня, символизиращи изтънченост и елегантност, съчетани с богат вкус и текстури. Това изключително ястие е истинска класика в американската и британската кухня и често присъства в менют
Прочети
Естествен източник на колаген: Как да си направите костен бульон, който подмладява кожата
11 Август 2025Колагенът е суперзвездата на здравата и млада кожа, но знаехте ли, че най-добрият начин да си го набавите е… от бульон? Да, точно така! Костният бульон е истински еликсир за кожата, който подхранва и подмладява от вътре навън. ...
Прочети
Гръцката салата Дакос – вкусната й история + класическа рецепта
26 Юли 2025Дакос (на гръцки: ντάκος) е една от най-емблематичните критски салати, която съчетава простота и богатство на вкусове. Тази лека и свежа лятна храна идва от остров Крит и е част от прочутата критска диета – символ на средиземноморското хранене, известно с
Прочети
Няма въведени кометари.