Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сладост и малко лукс от пустинята.

Нямаше как след дубайския шоколад, дубайските торти, понички, бисквити и мъфини, да не дойде ред и на дубайския козунак. Както вече се досещате, той се прави с паста от шамфъстък и кадаиф и носи изкусителния вкус на ориента.

Ако за празничните дни имате време и искате да експериментирате с малко по-нетрадиционен козунак - ето и рецептата:

Необходими продукти:

За дубайския козунак:

600 гр. бяло брашно
300 мл прясно мляко 
10 гр. суха мая
50 гр. захар
50 гр. какао на прах 
150 гр. масло

За пълнежа:

50 гр. кадаиф
20 гр. сусамова паста
50 гр. паста от шам фъстък
щипка сол

Начин на приготвяне:

В топло, но не горещо мляко разтворете маята, 1 с.л. захар и малко брашно. Разбъркайте добре и оставете на топло за около 30 минути, за да се активира маята. Междувременно в купа разбийте яйцата със захарта, добавете какаото и маслото. Разбъркайте добре. Към половината от пресятото брашно добавете сместа с яйца и какао. Омесете тестото, покрийте с кърпа и оставете да втаса за около 40 минути. Когато тестото е готово, омесете го още веднъж и го оставете да втаса за 1 час. Разделете тестото на формички, оставете да втаса още 30 минути, а след това изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20-25 минути.

Смесете кадаифа с пастата от шам фъстък, сусамовата паста и щипка сол. Когато козунаците изстинат, напълнете ги със сместа от кадаифа и пастата от шамфъстък, използвайки сладкарски пош. Ако е необходимо, изрежете леко центъра на козунаците, но не изхвърляйте "капачето" – използвайте го за покритие. По желание, украсете с разтопен шоколад, паста от шамфъстък или поръсете с натрошени ядки.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички