Авокадото варира по вкус от богат, ядков и маслен (като обикновения Хас) до мек и освежаващ (като Бейкън или Зутано), с текстури, вариращи от кремообразни и богати до по-твърди и по-малко воднисти.

Популярните видове авокадо включват тъмнокожия, популярен Хас с ядков вкус, тънкокожия Фуерте с маслен вкус и голямото, кремообразно авокадо Рийд.

Наред с тях има и някои по-рядко срещани видове авокадо, които също имат какво да предложат. Различните вкусови качества означават, че различните сортове авокадо варират в практическите си приложения в кулинарията.

Често срещани видове авокадо и техните вкусове

Хас - Най-разпространеният сорт авокадо, разпознаваем по тъмната си, камъчеста кожа. Когато узрее, има богат, кремообразен и леко ядков плод.

Фуерте - Този сорт авокадо има гладка, тънка зелена кожа и маслен, мек вкус. Остава зелен дори когато узрее, което го прави идеален за салати с авокадо.

Бейкън - С гладка, зелена кожа, авокадото бейкън е по-леко и по-меко от Хас, с леко водниста текстура и нежен вкус, което го прави идеално за салати и домашно гуакамоле. 

Рийд - Голямо и кръгло с дебела кожа, авокадото Рийд е кремообразно, богато и леко ядково, отлично за разядки с авокадо.

Пинкертън - Удължен сорт авокадо с гладка, зелена кора, кремообразна текстура и мек, ядков вкус с малка семка. Подходящо за десерти с авокадо.

Джем - Роднина на Хас, авокадото Джем има дебела, лесна за белене кора, богат, ядков вкус и подобна текстура на Хас.

Зутано - Този вид авокадо се характеризира с тънка, лъскава кора и лек, освежаващ вкус, често с овална форма и твърд плод за салати.

По-рядко срещани видове авокадо

Агнешки Хас - Подобен на Хас, но по-голям и по-здрав, с дебела, тъмна кора и мек, сладък вкус.

Гуен - Сорт, подобен на Хас по вкус и текстура, но по-голям, с дебела зелена кора и маслен вкус.

Мексикански - Есеннозрящ сорт с тънка, тъмна кора, малки плодове и богат вкус с високо съдържание на масло. 

Шарвил - Австралийско авокадо с груба, зелена кора и жълт плод, който е много мазен и има наситен вкус. 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички