Оризът – проста съставка, но често предизвикателство в кухнята. Един път е лепкав, друг път – сух или безвкусен. Всички сме се сблъсквали с това. Но истината е, че с няколко малки трика и една тайна съставка, можете да превърнете обикновения ориз в ароматно, пухкаво удоволствие, което се топи в устата и пасва на всяко ястие.

Основни правила за перфектен ориз

Преди да разкрием "тайната", е добре да отбележим няколко златни принципа:

Изплакване на ориза – винаги изплаквайте зърната поне 2-3 пъти, докато водата стане бистра. Това премахва излишното нишесте, което го прави лепкав.

Съотношение вода:ориз – най-често 2:1 за бял ориз, 2.5:1 за кафяв, но винаги проверявайте на опаковката.

Не разбърквайте по време на варене – така не се начупват зърната и се запазва структурата.

Оставете да "почине" – след като махнете от котлона, покрийте с капак и оставете ориза да постои 10 минути, за да "доузрее".

Тайната съставка: малко масло... и още нещо

Да, маслото (или гхи) е основната тайна – не само за вкус, но и за текстура. Една супена лъжица масло, добавена в тенджерата преди варенето, обгръща зърната и ги предпазва от слепване, като същевременно придава кадифен, нежен вкус.

Но има и още:

Други малки тайни за голям ефект:

Няколко капки лимонов сок – прави ориза по-бял, свеж и подпомага "отварянето" на зърната.

Дафинов лист или кардамон – за аромат, особено при ориенталски ястия.

Половин кубче пилешки или зеленчуков бульон – за вкус, ако оризът е гарнитура.

Лъжица кисело мляко (да, сериозно!) – при някои индийски рецепти това е трик за мекота и лек кисел акцент.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички