Картофеното пюре изглежда като едно от най-лесните ястия – сваряваш картофите, намачкваш ги, добавяш малко мляко и масло и… готово! Но истината е, че между "става за ядене" и "уау, това е кадифено удоволствие в чиния" има огромна разлика. Ето кои са най-честите грешки, които развалят така обичаното картофено пюре:
1. Използвате грешния сорт картофи
Не всеки вид картофи е подходящ за пюре. Трябва да изберете този сорт, който е с по-високо съдържание на нишесте, защото с него пюрето ви ще стане пухкаво и гладко. Освен това то ще се овкуси и ароматизира по-лесно. В никакъв случай не вземайте червени или бели сортове, защото с тях може лесно да получите не картофено пюре, а ужасната картофена паста.
2. Не солите водата
Процесът на овкусяване на картофеното пюре започва още от варенето на картофите. Когато картофите се варят, гранулите на нишестето в тях набъбват и абсорбират вода и ако сте добавили - сол. Така няма да е необходимо да добавяте много в края на процеса и вашето пюре ще бъде добре овкусено.
3. Пускате картофите в гореща вода
Правилното варене е да пуснете картофите в студена вода, да ги посолите, загрявате ги до завиране и след това намалявате температурата на котлона. В противен случай, ако ги пуснете в гореща вода, те ще се сварят неравномерно - външността ще се разпадне, а вътрешността ще е сурова.
4. Добавяте овкусителите направо от хладилника
Оставете маслото да стане със стайна температура, преди да го разтопите в горещите картофи. Така то ще се абсорбира по-лесно и по-добре.
5. Прекалена обработка на картофите
Когато картофите се пюрират, нишестето се освобождава. Колкото повече обработвате картофите, толкова повече нишесте се освобождава. Когато твърде много нишесте се освободи, картофите стават лепкави и непривлекателни. Не трябва да ги обработвате с миксер или пасатор, защото този метод е твърде агресивен и крайният ефект не е добър.
6. Приготвяте ги прекалено рано, преди да ги сервирате
Престояването на пюрето в хладилник, особено за по-дълъг период от време, не е добра идея. По този начин то ще придобие вкус, наподобяващ картон, който няма да е приятен за никого.
Прочети още
Виж всички
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 01 Ноември 2025
Малки, но с голяма сила: 5 причини да хапваш редовно тиквени семки 31 Октомври 2025
Как всъщност действа протеинът на прах и безопасен ли е? 30 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Цитат на деня 03 Ноември 2025
На днешната дата, 3 ноември. Ден на българския художник 03 Ноември 2025
Все по-малко хора търсят убежище в Германия 02 Ноември 2025
Свързани статии
5 кулинарни грешки, които тайно саботират диетата ти
25 Октомври 2025Диетите често са свързани с ограничаване на калориите и поддържане на здравословни навици. Но понякога неусетно правим кулинарни грешки, които могат да се окажат сериозни пречки за постигането на желаните резултати. Тези малки, на пръв поглед незначителни
Прочети
Най-честите грешки, които допускаме при правенето на палачинки (и как да ги избегнем)
18 Октомври 2025Правенето на палачинки изглежда като най-лесната кулинарна задача на света, нали? Смесваш няколко съставки, загряваш тигана, сипваш тестото и след минута-две пред теб стои съвършената златиста палачинка, готова да бъде намазана с шоколад, мед или сладко.
Прочети
Мразиш работата си, но не можеш да я напуснеш? 20 начина да я обикнеш малко повече
08 Октомври 2025Чувстваш ли се така, сякаш всяка сутрин алармата ти е личен враг, а кафето е единственото, което те спасява? Ако офис столът ти има форма на облак от страдание, а имейлите ти изглеждат като безкрайна черна дупка, не си сам/а. Добрата новина? Не е нужно да
Прочети
Чести грешки, които допускаме при приготвяне на баница
05 Октомври 2025Ах, баницата! Онова традиционно ястие, което всяка българка трябва да може да готви. Любимото ни нещо от детството и повод за гордост пред чужденците. ...
Прочети
Душевна умора: 3 знака, че душата ви има нужда от нови сили
05 Октомври 2025В забързаното ежедневие често се грижим за тялото и ума си, но пренебрегваме най-дълбоката част от нас – душата. Духовната умора не се проявява като физическа изтощеност, а като усещане за вътрешна празнота, липса на мотивация и загуба на връзка със самит
Прочети
Как да изберем правилното месо за всяко ястие?
19 Септември 2025Когато готвим, изборът на подходящото месо е ключът към вкусно, сочно и балансирано ястие. Често се случва да купим „каквото има“, но истината е, че всеки вид месо и всяка част от него имат своите особености. Ако ги познаваме, ще можем да извлечем максиму
Прочети
10 грешки, които туристите правят в Италия (и как да ги избегнете)
16 Септември 2025Италия – страната на виното, пастата, изкуството и безкрайното очарование! Независимо дали се разхождате из римските руини, наслаждавате се на залеза над Тоскана или се изгубвате в малките улички на Венеция, Италия предлага преживявания, които остават за
Прочети
Няма въведени кометари.