Картофеното пюре изглежда като едно от най-лесните ястия – сваряваш картофите, намачкваш ги, добавяш малко мляко и масло и… готово! Но истината е, че между "става за ядене" и "уау, това е кадифено удоволствие в чиния" има огромна разлика. Ето кои са най-честите грешки, които развалят така обичаното картофено пюре:

1. Използвате грешния сорт картофи

Не всеки вид картофи е подходящ за пюре. Трябва да изберете този сорт, който е с по-високо съдържание на нишесте, защото с него пюрето ви ще стане пухкаво и гладко. Освен това то ще се овкуси и ароматизира по-лесно. В никакъв случай не вземайте червени или бели сортове, защото с тях може лесно да получите не картофено пюре, а ужасната картофена паста.

2. Не солите водата

Процесът на овкусяване на картофеното пюре започва още от варенето на картофите. Когато картофите се варят, гранулите на нишестето в тях набъбват и абсорбират вода и ако сте добавили - сол. Така няма да е необходимо да добавяте много в края на процеса и вашето пюре ще бъде добре овкусено. 

3. Пускате картофите в гореща вода 

Правилното варене е да пуснете картофите в студена вода, да ги посолите, загрявате ги до завиране и след това намалявате температурата на котлона. В противен случай, ако ги пуснете в гореща вода, те ще се сварят неравномерно - външността ще се разпадне, а вътрешността ще е сурова.

4. Добавяте овкусителите направо от хладилника

Оставете маслото да стане със стайна температура, преди да го разтопите в горещите картофи. Така то ще се абсорбира по-лесно и по-добре. 

5. Прекалена обработка на картофите 

Когато картофите се пюрират, нишестето се освобождава. Колкото повече обработвате картофите, толкова повече нишесте се освобождава. Когато твърде много нишесте се освободи, картофите стават лепкави и непривлекателни. Не трябва да ги обработвате с миксер или пасатор, защото този метод е твърде агресивен и крайният ефект не е добър.

6. Приготвяте ги прекалено рано, преди да ги сервирате

Престояването на пюрето в хладилник, особено за по-дълъг период от време, не е добра идея. По този начин то ще придобие вкус, наподобяващ картон, който няма да е приятен за никого. 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички