Домашната гранола е чудесна и здравословна опция за закуска, която съчетава вкус и полезни хранителни вещества. Когато я приготвяме у дома, сами определяме съставките ѝ и е лесно да я адаптираме спрямо личните си предпочитания и диетични нужди.
Гранолата може да бъде основна част от здравословния начин на живот. Съставена от натурални съставки, тя предлага многобройни ползи за здравето и е лесна за приготвяне. Ето защо днес ви даваме идея как да приготвите гранола у дома по рецептата на нутрициониста и специалист по здравословно хранене Маги Пашова!
За портокалова гранола ще са ви необходими:
- 2 чаши фини овесени ядки
- 1/4 чаша сусам
- 1/4 чаша натрошени бадеми
- 1/4 чаша натрошени лешници
- 1/4 чаша натрошени орехи
- 2 с.л. кокосово масло
- 1 ч.л. канела
- сок от 1 портокал

Начин на приготвяне:
- 1. Загрейте фурната на 160°С и пригответе широка тава, застлана с хартия за печене.
- 2. Разтопете кокосовото масло и смесете всички продукти в купа. Разбъркайте добре.
- 3. Разстелете сместа на тънък пласт в тавата.
- 4. Печете около 20-25 минути, като разбърквате от време на време. Гранолата е готова, когато добие златисто-кехлибарен цвят. При изваждане от фурната може все още да е леко влажна, но след като изстине, ще е напълно суха, съветва Маги Пашова.
- 5. Изчакайте да се охлади напълно, преди да я пресипете в буркан или кутия за съхранение.
Тази портокалова гранола е перфектната вкусна и здравословна закуска! Сутрин само смесете 1 чаша кисело мляко с няколко супени лъжици гранола, гарнирайте с плодове по избор, а може и малко мед за повече сладост.
Представяме ви и няколко здравословни ползи от домашно приготвената гранола:
6 ползи за здравето от домашната гранола
Прочети още
Виж всички



Как да почистите вкъщи само за 15 минути 04 Май 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 21 Май 2025

Добрият продуктов дизайн е повече от естетика 21 Май 2025

Свързани статии

Тази закуска само с 3 съставки топи мазнините и дава енергия за целия ден
20 Май 2025Когато търсим здравословна и лесна за приготвяне закуска, често се сблъскваме с рецепти, които изискват много време и сложни продукти. Но какво ще кажеш за нещо супер просто, което същевременно топи мазнините и зарежда тялото с енергия за часове? Представ
Прочети
Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
Миш-маш - вкусната му история + класическа рецепта
09 Май 2025Миш-машът е едно от най-обичаните и традиционни ястия в българската кухня, което често се свързва с летните месеци и изобилието на пресни зеленчуци. Макар и да изглежда като проста комбинация от домати, чушки, яйца и други продукти, историята на миш-маша
Прочети
Люляково масло – за какво е полезно и как да си го направим
08 Май 2025С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни
Прочети
Най-полезните храни, богати на витамин D
28 Април 2025Храните, които са богати на витамин D, са от съществено значение за здравословното хранене. Мастноразтворимото хранително вещество, което се произвежда от телата ни, когато се абсорбира от слънчева светлина или се намира в храната и добавките
Прочети
Тайната на френските пекари: Най-добрата рецепта за кроасани
26 Април 2025Има нещо вълшебно в уханието на прясно изпечен кроасан. Хрупкав отвън, въздушен и маслен отвътре – този френски шедьовър на тестеното изкуство е много повече от закуска. Той е ритуал. Емоция. Малко бягство до Париж, дори и само за една сутрин. ...
Прочети
Няма въведени кометари.