Още от детството ни учат, че супата е неразделна част от здравословното хранене. „Как може без течност?“, казваха нашите майки и баби, уверявайки ни, че без купа горещ бульон стомахът просто ще откаже да работи. Съвременните диетолози обаче виждат ситуацията по различен начин. Все по-често можем да чуем мнението, че супата не е съществен елемент от диетата, а понякога дори е надценено ястие.
Загуба на витамини по време на готвене
Първият аргумент срещу супата е съмнителната ѝ хранителна стойност. При продължително готвене се унищожават важни витамини, особено витамин С и аскорбинова киселина. Ако в супата се използват замразени зеленчуци, ситуацията се влошава още повече - повечето от микроелементите вече са загубени по време на предварителната обработка.
Има обаче някои нюанси: например витамините от група В, съдържащи се в зърнените храни, се запазват по време на готвене, а бета-каротинът от морковите или тиквата дори се усвоява по-добре. Това обаче не прави супата пълноценен източник на всички необходими вещества.
Чувството за ситост е мимолетно
Супата може да бъде вкусна, но е малко вероятно да засити за дълго време. Особено ако е лек зеленчуков вариант или бульон. Няколко часа след такъв обяд искате да ядете отново. В резултат на това човек започва да хапва по-често или да яде по-засищаща вечеря, което може да повлияе негативно на теглото и цялостното благосъстояние.
За правилното хранене тялото се нуждае от протеини, мазнини и въглехидрати. А супата често е бедна на тези хранителни вещества, ако не я допълвате с други ястия.
Вредни добавки в купените от магазина супи
Ако ще ядете супа, то само домашно приготвена. Купените от магазина варианти често съдържат сгъстители, излишна сол и натриев глутамат - всичко това прави вкуса по-ярък, но ползата от такова ястие е малка. И дори у дома е важно да не се прекалява с подправките и подобрителите на вкуса. Натуралните продукти са основното ръководство при приготвянето на здравословна супа.
Не всички супи са еднакво диетични
Супа не винаги означава „нискокалорична“. Кремообразните супи, супите с масло, тлъсто месо или изобилието от картофи могат лесно да достигнат 500-600 калории на порция. Това очевидно не е вариантът, който ще ви помогне да отслабнете.
Ако следите фигурата си, по-добре е да изберете леки зеленчукови супи без пържене и мазни добавки и да следите състава особено внимателно.
Монотонност на диетата
Един от „минусите“ на супите е, че рядко се приготвят в еднократно количество. Като правило, това е цяла тенджера, предназначена за няколко дни. В резултат на това обедната диета става монотонна. А тялото ни, подобно на вкусовите рецептори, се нуждае от разнообразие. Много по-здравословно е да готвим на порции и да редуваме ястията ежедневно.
Извод: да ядем или да не ядем?
Супата не е враг, но не е и супергерой. Тя не бива да се превръща в основата на диетата и със сигурност не е задължително да бъде в ежедневното меню. Ако я обичате, яжте я, но не забравяйте за баланса. Следете състава, избягвайте химикали и мазни добавки и допълвайте супата с други здравословни продукти. Въпросът за здравето не е в самата супа, а в това как, с какво и защо я ядете.
Прочети още
Виж всички
Вкусът на една епоха: Кои са били любимите ястия на княз Борис I 25 Ноември 2025
Бобът - зимното богатство с десетки ползи за здравето 24 Ноември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Няма въведени кометари.