Зимата често се свързва с по-топли и тежки ястия, но истинската сила на сезона се крие в свежестта на продуктите, които можем да включим в ежедневното си меню. Зимните салати са не само вкусни, но и пълни с витамини, минерали и енергия, от които тялото ни се нуждае, за да се справи със студа и по-малкото слънчева светлина. Те съчетават сезонни зеленчуци, ярки цветове и ароматни съставки, които пробуждат сетивата и правят всяко хранене празник.
Днес ви представяме три идеи за здравословни зимни салати, които ще ви помогнат да се чувствате леки, енергични и вдъхновени дори в най-студените дни:
Салата с кейл, печена тиква и нар

Необходими продукти:
150 г свеж кейл
200 г печена тиква (на кубчета)
1/2 чаша зрънца от нар
50 г натрошени орехи
50 г козе сирене (по желание)
За дресинга:
3 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. мед
Щипка сол и черен пипер
Приготвяне:
Нарежете кейла на дребно и го масажирайте с щипка сол, за да омекне. Смесете го с печената тиква, зрънцата нар и орехите. Разбийте съставките за дресинга и полейте салатата. По желание добавете козе сирене за допълнителна кремообразност.
Салата с червено цвекло, ябълки и рукола

Необходими продукти:
2 средни глави сварено червено цвекло (или печено)
1 зелена ябълка
2 шепи свежа рукола
30 г натрошено сирене фета
2 с.л. тиквени семки
За дресинга:
2 с.л. ябълков оцет
1 с.л. зехтин
1 ч.л. горчица
Щипка мед (по желание)
Сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:
Нарежете цвеклото и ябълката на тънки филийки. Смесете ги с руколата и добавете сиренето фета.
Поръсете с тиквените семки за хрупкавост. Полейте с дресинга и разбъркайте.
Салата с брюкселско зеле, сушени червени боровинки и бадеми

Необходими продукти:
200 г брюкселско зеле (сурово)
1/4 чаша сушени червени боровинки
30 г филирани бадеми (леко запечени)
30 г настърган пармезан
За дресинга:
2 с.л. портокалов сок
1 с.л. зехтин
1 ч.л. мед
1 ч.л. ябълков оцет
Щипка сол и черен пипер
Приготвяне:
Нарежете брюкселското зеле на тънки лентички. Смесете го със сушените боровинки и бадемите. Полейте с дресинга и поръсете с настъргания пармезан.
Прочети още
Виж всички



Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 07 Юни 2025


Свързани статии

4 лесни и бързи неща, които да сготвим за филмова вечер у дома
01 Юни 2025Планирате уютна филмова вечер у дома с приятели, семейството или сами? Тогава освен добър филм, имате нужда и от вкусна храна, която да допълни преживяването. Забравете за сложните рецепти и дългото готвене – тук ще ви предложим няколко лесни и бързи идеи
Прочети
Подценявана, но изключително вкусна и полезна: защо и как да включите рикота в менюто си
18 Май 2025Вкусно и универсално прясно сирене, то е и невероятно недооценена здравословна храна. Когато вземете предвид хранителните свойства на рикотата, ще откриете, че е едно от най-здравословните сирена, които можете да ядете.
Прочети
Сладко без угризения: 3 рецепти за десерти без захар, но с много вкус
11 Май 2025Обичаш десерти, но искаш да се грижиш за себе си, без да правиш компромис с вкуса? Добрата новина е, че сладкото удоволствие може да бъде и здравословно. Представяме ти три лесни рецепти без рафинирана захар и брашно – пълни с естествена сладост, хранител
Прочети
3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко
06 Май 2025Агнешкото месо често се свързва с празничната трапеза – печено с картофи, дроб сърма и традиционни подправки. Но защо да не го погледнем с нови очи? Агнешкото има нежен вкус и аромат, който се съчетава чудесно с разнообразие от кухни – от Близкия изток до
Прочети
3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути
03 Май 2025Пролетта е тук и с нея идва желанието за по-леки, свежи и ароматни ястия. След тежките зимни гозби, супата се връща на сцената в нова, пролетна роля — пълна с билки, зелении и настроение. А най-хубавото? Всяка от тези три рецепти отнема по-малко от 30 мин
Прочети
Сладки изкушения за мързеливите дни – 3 бързи рецепти за десерти
27 Април 2025Има дни, в които не ни се прави абсолютно нищо… освен да си доставим малко сладко удоволствие. За такива моменти ти представяме три бързи, лесни и мнооого вкусни десерта, които ще приготвиш за под 15 минути, без грам напрежение. Перфектни за филмови вечер
Прочети
Как да използваме останалия козунак – 3 сладки идеи
20 Април 2025След Великден трапезата често остава пълна с лакомства, а най-честият герой сред тях е… козунакът. Колкото и да е вкусен, в един момент омръзва в класическия си вид. Вместо да го оставим да изсъхне или (не дай Боже!) да го изхвърлим, нека му дадем втори ж
Прочети
Няма въведени кометари.