Зимата често се свързва с по-топли и тежки ястия, но истинската сила на сезона се крие в свежестта на продуктите, които можем да включим в ежедневното си меню. Зимните салати са не само вкусни, но и пълни с витамини, минерали и енергия, от които тялото ни се нуждае, за да се справи със студа и по-малкото слънчева светлина. Те съчетават сезонни зеленчуци, ярки цветове и ароматни съставки, които пробуждат сетивата и правят всяко хранене празник.

Днес ви представяме три идеи за здравословни зимни салати, които ще ви помогнат да се чувствате леки, енергични и вдъхновени дори в най-студените дни:

Салата с кейл, печена тиква и нар

Необходими продукти:

150 г свеж кейл

200 г печена тиква (на кубчета)

1/2 чаша зрънца от нар

50 г натрошени орехи

50 г козе сирене (по желание)

За дресинга:

3 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. мед

Щипка сол и черен пипер

Приготвяне:

Нарежете кейла на дребно и го масажирайте с щипка сол, за да омекне. Смесете го с печената тиква, зрънцата нар и орехите. Разбийте съставките за дресинга и полейте салатата. По желание добавете козе сирене за допълнителна кремообразност.

Салата с червено цвекло, ябълки и рукола

Необходими продукти:

2 средни глави сварено червено цвекло (или печено)

1 зелена ябълка

2 шепи свежа рукола

30 г натрошено сирене фета

2 с.л. тиквени семки

За дресинга:

2 с.л. ябълков оцет

1 с.л. зехтин

1 ч.л. горчица

Щипка мед (по желание)

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете цвеклото и ябълката на тънки филийки. Смесете ги с руколата и добавете сиренето фета.

Поръсете с тиквените семки за хрупкавост. Полейте с дресинга и разбъркайте.

Салата с брюкселско зеле, сушени червени боровинки и бадеми

Необходими продукти:

200 г брюкселско зеле (сурово)

1/4 чаша сушени червени боровинки

30 г филирани бадеми (леко запечени)

30 г настърган пармезан

За дресинга:

2 с.л. портокалов сок

1 с.л. зехтин

1 ч.л. мед

1 ч.л. ябълков оцет

Щипка сол и черен пипер

Приготвяне:

Нарежете брюкселското зеле на тънки лентички. Смесете го със сушените боровинки и бадемите. Полейте с дресинга и поръсете с настъргания пармезан.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички