Канелените рулца – ароматното вълшебство, което превръща всеки дом в уютна пекарна. Със своите пухкави слоеве, наситен аромат на канела и сладост, която носи удоволствие, тези печива са истинско кулинарно съвършенство. Вариациите на класическите рулца са безброй – от традиционните с ванилова глазура до по-иновативни варианти с крем сирене, орехи или дори шоколад. Независимо дали сте опитен кулинар или просто търсите начин да впечатлите близките си, канелените рулца са сигурен начин да внесете усмивки и ароматна наслада в деня си.

Днес ви показваме три рецепти за канелени рулца, а вие се пригответе да се насладите на този уютен десерт, който винаги предизвиква усещане за топлина и радост:

Класически канелени рулца с ванилова глазура

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно

7 г суха мая (или 20 г прясна)

250 мл топло мляко

60 г захар

80 г разтопено масло

1 яйце

Щипка сол

За пълнежа:

100 г кафява захар

2 с.л. канела

60 г разтопено масло

За глазурата:

120 г пудра захар

2 с.л. мляко

1 ч.л. ванилов екстракт

Инструкции:

Смесете маята със затоплено мляко и захар. Оставете я да шупне. Смесете брашното със солта и добавете яйцето, разтопеното масло и маята. Омесете меко тесто и го оставете да втаса за 1 час. Разточете тестото на правоъгълник, намажете го с масло и поръсете със смес от кафява захар и канела. Навийте на руло и нарежете на парчета с дебелина около 3 см. Подредете ги в тава и оставете да втасат още 20 минути. Печете на 180°C за 20-25 минути. Готовите рулца покрийте с глазура.

Канелени рулца с крема сирене и орехи

Необходими продукти:

За тестото:

500 г брашно

10 г суха мая

200 мл топло мляко

50 г захар

2 яйца

80 г масло

Щипка сол

За пълнежа:

100 г кафява захар

2 с.л. канела

50 г разтопено масло

100 г смлени орехи

За глазурата:

150 г крем сирене

80 г пудра захар

50 г меко масло

1 ч.л. ванилия

Инструкции:

Пригответе тестото както при класическата рецепта и го оставете да втаса. След като тестото втаса, разточете го, намажете с масло, поръсете със сместа от кафява захар, канела и орехи. Оформете рулца, наредете ги в тава и оставете да втасат още 30 минути. Печете на 180°C за 20-25 минути. За глазурата разбийте крем сиренето с пудрата захар, маслото и ванилията и нанесете върху охладените рулца.

Шоколадови канелени рулца

Необходими продукти:

За тестото:

400 г брашно

7 г суха мая

250 мл топло мляко

50 г захар

50 г какао

1 яйце

50 г масло

Щипка сол

За пълнежа:

80 г кафява захар

2 с.л. канела

50 г разтопено масло

100 г настърган черен шоколад

За глазурата:

120 г пудра захар

3 с.л. какао

2 с.л. мляко

50 г разтопен шоколад

Инструкции:

Смесете топлото мляко, маята и захарта и оставете да шупне. Смесете сухите съставки (брашно, какао, сол) и добавете яйцето, маслото и маята. Замесете тестото и го оставете да втаса. Разточете тестото, намажете с масло, поръсете със смес от кафява захар, канела и настърган шоколад. Оформете рулца, наредете ги в тава и оставете да втасат още 20 минути. Печете на 180°C за 20 минути. След като изстинат, покрийте с глазура от пудра захар, какао и разтопен шоколад.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички