Канелените рулца – ароматното вълшебство, което превръща всеки дом в уютна пекарна. Със своите пухкави слоеве, наситен аромат на канела и сладост, която носи удоволствие, тези печива са истинско кулинарно съвършенство. Вариациите на класическите рулца са безброй – от традиционните с ванилова глазура до по-иновативни варианти с крем сирене, орехи или дори шоколад. Независимо дали сте опитен кулинар или просто търсите начин да впечатлите близките си, канелените рулца са сигурен начин да внесете усмивки и ароматна наслада в деня си.
Днес ви показваме три рецепти за канелени рулца, а вие се пригответе да се насладите на този уютен десерт, който винаги предизвиква усещане за топлина и радост:
Класически канелени рулца с ванилова глазура

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
7 г суха мая (или 20 г прясна)
250 мл топло мляко
60 г захар
80 г разтопено масло
1 яйце
Щипка сол
За пълнежа:
100 г кафява захар
2 с.л. канела
60 г разтопено масло
За глазурата:
120 г пудра захар
2 с.л. мляко
1 ч.л. ванилов екстракт
Инструкции:
Смесете маята със затоплено мляко и захар. Оставете я да шупне. Смесете брашното със солта и добавете яйцето, разтопеното масло и маята. Омесете меко тесто и го оставете да втаса за 1 час. Разточете тестото на правоъгълник, намажете го с масло и поръсете със смес от кафява захар и канела. Навийте на руло и нарежете на парчета с дебелина около 3 см. Подредете ги в тава и оставете да втасат още 20 минути. Печете на 180°C за 20-25 минути. Готовите рулца покрийте с глазура.
Канелени рулца с крема сирене и орехи

Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно
10 г суха мая
200 мл топло мляко
50 г захар
2 яйца
80 г масло
Щипка сол
За пълнежа:
100 г кафява захар
2 с.л. канела
50 г разтопено масло
100 г смлени орехи
За глазурата:
150 г крем сирене
80 г пудра захар
50 г меко масло
1 ч.л. ванилия
Инструкции:
Пригответе тестото както при класическата рецепта и го оставете да втаса. След като тестото втаса, разточете го, намажете с масло, поръсете със сместа от кафява захар, канела и орехи. Оформете рулца, наредете ги в тава и оставете да втасат още 30 минути. Печете на 180°C за 20-25 минути. За глазурата разбийте крем сиренето с пудрата захар, маслото и ванилията и нанесете върху охладените рулца.
Шоколадови канелени рулца

Необходими продукти:
За тестото:
400 г брашно
7 г суха мая
250 мл топло мляко
50 г захар
50 г какао
1 яйце
50 г масло
Щипка сол
За пълнежа:
80 г кафява захар
2 с.л. канела
50 г разтопено масло
100 г настърган черен шоколад
За глазурата:
120 г пудра захар
3 с.л. какао
2 с.л. мляко
50 г разтопен шоколад
Инструкции:
Смесете топлото мляко, маята и захарта и оставете да шупне. Смесете сухите съставки (брашно, какао, сол) и добавете яйцето, маслото и маята. Замесете тестото и го оставете да втаса. Разточете тестото, намажете с масло, поръсете със смес от кафява захар, канела и настърган шоколад. Оформете рулца, наредете ги в тава и оставете да втасат още 20 минути. Печете на 180°C за 20 минути. След като изстинат, покрийте с глазура от пудра захар, какао и разтопен шоколад.
Прочети още
Виж всички

6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин 19 Май 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички

Цитат на деня 21 Май 2025

Добрият продуктов дизайн е повече от естетика 21 Май 2025

Свързани статии

Тази закуска само с 3 съставки топи мазнините и дава енергия за целия ден
20 Май 2025Когато търсим здравословна и лесна за приготвяне закуска, често се сблъскваме с рецепти, които изискват много време и сложни продукти. Но какво ще кажеш за нещо супер просто, което същевременно топи мазнините и зарежда тялото с енергия за часове? Представ
Прочети
Миш-маш - вкусната му история + класическа рецепта
09 Май 2025Миш-машът е едно от най-обичаните и традиционни ястия в българската кухня, което често се свързва с летните месеци и изобилието на пресни зеленчуци. Макар и да изглежда като проста комбинация от домати, чушки, яйца и други продукти, историята на миш-маша
Прочети
Люляково масло – за какво е полезно и как да си го направим
08 Май 2025С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни
Прочети
Тайната на френските пекари: Най-добрата рецепта за кроасани
26 Април 2025Има нещо вълшебно в уханието на прясно изпечен кроасан. Хрупкав отвън, въздушен и маслен отвътре – този френски шедьовър на тестеното изкуство е много повече от закуска. Той е ритуал. Емоция. Малко бягство до Париж, дори и само за една сутрин. ...
Прочети
Мусака – вкусната ѝ история + класическа рецепта
22 Април 2025Когато чуем думата „мусака“, в съзнанието ни веднага изниква ароматна тавичка, пълна с апетитни пластове от картофи, кайма и пухкава заливка, златисто изпечена до съвършенство. Това ястие е толкова обичано в българската кухня, че често го смятаме за нещо
Прочети
Рецепта за дубайски козунак – източна приказка на великденската трапеза
18 Април 2025Великден без козунак? Невъзможно! Но тази година можеш да внесеш екзотична нотка в традиционната си трапеза с нещо ново и изкушаващо – дубайски козунак. Това не е просто козунак, а ароматен празник за сетивата, който съчетава ориенталски вкусове, фина сла
Прочети
Вкусните тайни на българските пърленки: Традиция, аромат и хрупкаво съвършенство
14 Април 2025Когато говорим за българската кухня, сред скарата, баницата и шопската салата, има едно съкровище, което винаги предизвиква апетит и усмивка – пърленката. Гореща, уханна, пухкава отвътре и леко хрупкава отвън, тя е не просто хляб, а магия, която съчетава
Прочети
Няма въведени кометари.