Зимата не би била същата без уханието на печива, което изпълва дома с топлина и уют. Нищо не казва „домашен комфорт“ така, както вкусът на пай с ябълки и канела – класика, която носи спомени от детството и усещане за празнична магия. Представете си: хрупкава златиста коричка, сочна плънка от сладки ябълки, щипка канела и малко ванилия, които се смесват, за да създадат перфектната хармония на вкусове.
Този пай не е просто десерт – той е преживяване. Той е времето, което отделяте, за да замесите тестото с любов, и удоволствието, което изпитвате, докато го сервирате на семейството или приятелите си с чаша горещ чай или кафе. Ако искате да направите зимните си вечери по-сладки и специални, тази рецепта е точно за вас:
Необходими продукти
За тестото:
250 г брашно
150 г студено масло
50 г захар
Щипка сол
2-3 с.л. студена вода
За плънката:
5-6 средно големи ябълки (за предпочитане кисели сортове)
100 г захар
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. брашно или царевично нишесте
50 г масло (за допълнителен аромат)

Начин на приготвяне
Подготовка на тестото:
В голяма купа смесете брашното, захарта и щипката сол. Нарежете студеното масло на малки кубчета и го втрийте в брашното, докато се образуват трохи. Постепенно добавяйте студената вода, докато получите гладко тесто. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за около 30 минути.
Приготвяне на плънката:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Смесете ги със захарта, канелата, индийското орехче, лимоновия сок и брашното/нишестето. Разбъркайте добре и оставете настрана, за да се смесят вкусовете.
Сглобяване на пая:
Разточете половината тесто на тънък кръг и го поставете в тава за пай. Изсипете ябълковата плънка, като разпределите равномерно. Добавете парченца масло върху ябълките. Разточете останалата част от тестото и покрийте пая, като запечатате краищата. Можете да направите красива решетка за по-ефектен вид. Направете няколко малки разреза на повърхността, за да може парата да излиза по време на печенето.

Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Печете пая около 45-50 минути или докато коричката стане златистокафява. Поднесете пая топъл, с топка ванилов сладолед или лъжица сметана за истински гурме изживяване.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

7 ползи от канелата - любимата коледна подправка
17 Декември 2024Канелата е не просто ароматна подправка, която придава уют на топлите напитки и сладкиши през зимата – тя е истинска природна съкровищница, пълна с полезни вещества. Известна от хиляди години заради своите лечебни свойства, канелата намира приложение какт...
Прочети
Няма въведени кометари.