Зимата не би била същата без уханието на печива, което изпълва дома с топлина и уют. Нищо не казва „домашен комфорт“ така, както вкусът на пай с ябълки и канела – класика, която носи спомени от детството и усещане за празнична магия. Представете си: хрупкава златиста коричка, сочна плънка от сладки ябълки, щипка канела и малко ванилия, които се смесват, за да създадат перфектната хармония на вкусове.
Този пай не е просто десерт – той е преживяване. Той е времето, което отделяте, за да замесите тестото с любов, и удоволствието, което изпитвате, докато го сервирате на семейството или приятелите си с чаша горещ чай или кафе. Ако искате да направите зимните си вечери по-сладки и специални, тази рецепта е точно за вас:
Необходими продукти
За тестото:
250 г брашно
150 г студено масло
50 г захар
Щипка сол
2-3 с.л. студена вода
За плънката:
5-6 средно големи ябълки (за предпочитане кисели сортове)
100 г захар
1 ч.л. канела
Щипка индийско орехче
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. брашно или царевично нишесте
50 г масло (за допълнителен аромат)
Начин на приготвяне
Подготовка на тестото:
В голяма купа смесете брашното, захарта и щипката сол. Нарежете студеното масло на малки кубчета и го втрийте в брашното, докато се образуват трохи. Постепенно добавяйте студената вода, докато получите гладко тесто. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за около 30 минути.
Приготвяне на плънката:
Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Смесете ги със захарта, канелата, индийското орехче, лимоновия сок и брашното/нишестето. Разбъркайте добре и оставете настрана, за да се смесят вкусовете.
Сглобяване на пая:
Разточете половината тесто на тънък кръг и го поставете в тава за пай. Изсипете ябълковата плънка, като разпределите равномерно. Добавете парченца масло върху ябълките. Разточете останалата част от тестото и покрийте пая, като запечатате краищата. Можете да направите красива решетка за по-ефектен вид. Направете няколко малки разреза на повърхността, за да може парата да излиза по време на печенето.
Печене:
Загрейте фурната на 180°C. Печете пая около 45-50 минути или докато коричката стане златистокафява. Поднесете пая топъл, с топка ванилов сладолед или лъжица сметана за истински гурме изживяване.
Прочети още
Виж всичкиОризът и картофите – врагове или приятели? 04 Февруари 2025
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем авокадо всеки ден? 03 Февруари 2025
Вкус като на кино: рецепти от любими филми 31 Януари 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всичкиДрамата с митата е с висок залог за автопроизводителите в САЩ 05 Февруари 2025
Зеленски каза, че би се съгласил на директни преговори с Путин 05 Февруари 2025
Бизнес перспективи: Какво вещае бъдещето за ESG политиките? 05 Февруари 2025
Война на изтощение и дезертьорства измъчват украинската армия 05 Февруари 2025
Свързани статии
7 ползи от канелата - любимата коледна подправка
17 Декември 2024Канелата е не просто ароматна подправка, която придава уют на топлите напитки и сладкиши през зимата – тя е истинска природна съкровищница, пълна с полезни вещества. Известна от хиляди години заради своите лечебни свойства, канелата намира приложение какт...
Прочети
Няма въведени кометари.