Зимата не би била същата без уханието на печива, което изпълва дома с топлина и уют. Нищо не казва „домашен комфорт“ така, както вкусът на пай с ябълки и канела – класика, която носи спомени от детството и усещане за празнична магия. Представете си: хрупкава златиста коричка, сочна плънка от сладки ябълки, щипка канела и малко ванилия, които се смесват, за да създадат перфектната хармония на вкусове.

Този пай не е просто десерт – той е преживяване. Той е времето, което отделяте, за да замесите тестото с любов, и удоволствието, което изпитвате, докато го сервирате на семейството или приятелите си с чаша горещ чай или кафе. Ако искате да направите зимните си вечери по-сладки и специални, тази рецепта е точно за вас:

Необходими продукти

За тестото:

250 г брашно

150 г студено масло

50 г захар

Щипка сол

2-3 с.л. студена вода

За плънката:

5-6 средно големи ябълки (за предпочитане кисели сортове)

100 г захар

1 ч.л. канела

Щипка индийско орехче

1 с.л. лимонов сок

2 с.л. брашно или царевично нишесте

50 г масло (за допълнителен аромат)

Начин на приготвяне

Подготовка на тестото:

В голяма купа смесете брашното, захарта и щипката сол. Нарежете студеното масло на малки кубчета и го втрийте в брашното, докато се образуват трохи. Постепенно добавяйте студената вода, докато получите гладко тесто. Завийте тестото във фолио и го оставете в хладилника за около 30 минути.

Приготвяне на плънката:

Обелете и нарежете ябълките на тънки резени. Смесете ги със захарта, канелата, индийското орехче, лимоновия сок и брашното/нишестето. Разбъркайте добре и оставете настрана, за да се смесят вкусовете.

Сглобяване на пая:

Разточете половината тесто на тънък кръг и го поставете в тава за пай. Изсипете ябълковата плънка, като разпределите равномерно. Добавете парченца масло върху ябълките. Разточете останалата част от тестото и покрийте пая, като запечатате краищата. Можете да направите красива решетка за по-ефектен вид. Направете няколко малки разреза на повърхността, за да може парата да излиза по време на печенето.

Печене:

Загрейте фурната на 180°C. Печете пая около 45-50 минути или докато коричката стане златистокафява. Поднесете пая топъл, с топка ванилов сладолед или лъжица сметана за истински гурме изживяване.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички