Киселото мляко е изключително полезна храна, богата на пробиотици, протеини, калций и други важни хранителни вещества. Но колко е здравословната дневна консумация на кисело мляко? Това, разбира се, зависи от възрастта, здравословното състояние и индивидуалните нужди на човека.
За възрастни Общоприетата препоръка е 200–400 г кисело мляко на ден, една до две кофички от 200 г. Децата могат да консумират 100–200 г кисело мляко дневно, в зависимост от възрастта им. То подпомага растежа, костната плътност и имунната система. При по-възрастните хора дневната доза може да бъде 200–300 г, тъй като млякото помага за поддържане на здрави кости и предотвратяване на остеопороза. Ако сте физически активни, можете да ядете 300–500 г на ден. Допълнителните протеини подпомагат мускулното възстановяване, а пробиотиците подобряват храносмилането.
Ето и какво ще се случи с тялото ви, ако консумирате кисело мляко всеки ден и какви са позлите за нашето здраве, които носи тази вкусна и полезна храна:
Невероятните ползи на киселото мляко
Прочети още
Виж всички

3 вкусни и нетрадиционни рецепти с агнешко 06 Май 2025

3 рецепти за свежи пролетни супи под 30 минути 03 Май 2025

6 храни, които ни зареждат с пролетна енергия 02 Май 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Люляково масло – за какво е полезно и как да си го направим
08 Май 2025С идването на май природата се събужда в своята най-поетична форма – и няма по-нежен символ на пролетта от люляка. Ароматът му е като спомен от детството, разходка в градина, обещание за нещо ново. Освен че радва сетивата, люлякът крие в себе си и лечебни
Прочети
Пролет в чиния: Вълшебните ползи на копривата
29 Април 2025С настъпването на пролетта се събуждаме не само от зимния сън, но и от дългата пауза на сезоните, която оставя своите отпечатъци върху тялото и духа ни. В този период на възраждане природата ни предлага едни от най-ценните дарове – и един от тях е коприва
Прочети
Зеленото чудо лапад и неговите страхотни ползи за здравето
17 Април 2025В сезона на пролетта природата ни подарява едно зелено съкровище – лападът. Често подценяван и дори забравян, този скромен листен зеленчук крие изключителни ползи за здравето и е истинска витаминозна бомба. Ако все още не си го включил/а в менюто си, врем
Прочети
Малки, сладки и полезни: защо да сложим пъдпъдъчи яйца на великденската трапеза
16 Април 2025Пъдпъдъчите яйца все повече набират популярност сред любителите на здравословното хранене. Макар и значително по-малки от кокошите, те са истинска хранителна съкровищница
Прочети
Шарена сол – вълшебната българска подправка с множество ползи
10 Април 2025Шарената сол е една от най-любимите и характерни подправки в българската кухня. Носи със себе си не само изключителен вкус, но и множество ползи за здравето. Въпреки че е позната в различни региони на Балканите, в България тя има своето специално място в
Прочети
Свежо, по-свежо, краставица! 5 ползи за здравето от любимия зеленчук
08 Април 2025Напоследък любимият ни свеж зеленчук получава доста време в ефир, благодарение на човек на име Логан в TikTok. Логан, който натрупва милиони гледания на видеоклиповете си за салата от краставици, не само събра лоялни последователи в TikTok, но и направи „
Прочети
Чиа с кисело мляко – защо трябва да хапваме тази закуска често
06 Април 2025Чиа семената и киселото мляко са две супер храни, които набраха популярност в последните години. В съчетание, те създават една невероятно здравословна закуска, която не само че е вкусна, но и предоставя множество ползи за здравето. Ако искате да се погриж
Прочети
Няма въведени кометари.