Чията (Salvia hispanica) е малко семе, което набира популярност в здравословните среди през последните години. Смятана за супер храна, чията е богата на омега-3 мастни киселини, антиоксиданти, фибри и протеини, и често е включвана в различни диети и здравословни рецепти. Но както всяка храна, тя има своите тъмни страни, за които не винаги се говори. Ето какви са потенциалните рискове и за какво да внимаваме при употребата на чия:
1. Проблеми с храносмилането
Едно от основните предимства на чията е високото съдържание на фибри, което може да бъде както благоприятно, така и проблематично. Прекомерната консумация на фибри, особено ако не сте свикнали с тях, може да доведе до стомашни проблеми като подуване на корема, газове и дори запек. Тъй като чията абсорбира голямо количество вода, ако не се накисне правилно преди ядене, тя може да причини дехидратация и да натоварва стомашно-чревния тракт.
Какво да направим: Ако решите да добавите чия към диетата си, започнете с малки количества и я накисвайте в течност (вода, мляко или растително мляко), за да я омекотите. По този начин ще се избегне натоварване на храносмилателната система.
Вижте за какво още трябва да внимаваме при консумацията на чия:
Тъмната страна на чията - има ли за какво да се притесняваме?
Прочети още
Виж всички
6 храни, които детоксикират тялото ни 11 Март 2025


6 невероятни ползи от хапването на шамфъстък 05 Март 2025

Свежо и полезно: 3 идеи за постни пролетни рецепти 05 Март 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Денят в цифри 11 Март 2025
Свързани статии

3 лесни и бързи закуски с чиа за здравословен старт на деня
15 Януари 2025Семената ит чиа са една от най-полезните супер храни, които можете да добавите към сутрешното си меню. Те са богати на фибри, омега-3 мастни киселини, протеини и антиоксиданти, което ги прави идеални за енергичен старт на деня. Ето три рецепти за лес...
Прочети
Няма въведени кометари.