Не всички тенденции в TikTok са създадени еднакви, но най-накрая имаме една, която е едновременно одобрена от лекари и лесна за приготвяне у дома: вода от семена от чиа. През последните години малките семена са еволюирали далеч отвъд саксиите от 70-те години, за да се превърнат в една от най-популярните здравословни храни в света.

Но преди да се потопим в най-новия начин за консумация на семена от чиа, малко предистория: тези черни семена са част от семейството на ментата. „Семената от чиа са хранителна сила“, казва Анна Емануел, водещ лекар по интегративна медицина в калифорнийския уелнес център Love.Life. „Те насърчават храносмилателното и сърдечното здраве, подпомагат контрола на теглото и помагат за балансиране на нивата на кръвната захар.“ Проучванията показват, че човек може да извлече всички тези ползи, като просто консумира една или две супени лъжици дневно.

Те също така са изключително универсални. „Семената от чиа могат да се консумират като пудинг, да се смесват в смутита, да се поръсват върху кисело мляко или салати или да се използват като сгъстител в печени изделия“, споделя д-р Емануел. Въпреки че няма недостиг на кулинарни възможности, най-простата форма може би е най-добрата: смесването на няколко супени лъжици семена от чиа с вода е най-лесният начин да получите всички невероятни ползи.

И така, какво получавате, като изпиете чаша вода с чиа? Много повече, отколкото бихте си помислили - и то само от 240 мл! 

Първо, това са омега-3 мастните киселини, които са известни като „добри“ мазнини. Тялото ни не произвежда естествено омега-3 мастни киселини, така че трябва да намерите храни, които ги съдържат, ако искате привидно безкрайните ползи, които включват подпомагане на здравето на сърцето, мозъка, ставите и очите, както и подкрепа на имунната система и облекчаване на тревожността и депресията.

Семената от чиа също са изненадващо добър източник на протеини. Две супени лъжици семена от чиа съдържат около пет грама протеин, което ги прави изненадващо богати на протеини, предвид размера им.

И накрая, семената от чиа са чудесен източник на фибри. Проучванията показват, че 95% от хората имат недостиг на фибри – препоръчва се здрав възрастен да консумира около 30 грама на ден – а две супени лъжици семена от чиа съдържат една трета от дневната ви цел.

Но да се върнем към водата с чиа. Д-р Емануел казва, че това всъщност е брилянтен трик за засилване на всички ползи. „Накисването на семена от чиа ги прави по-лесни за смилане от организма и подобрява усвояването на хранителните вещества. За разлика от ленените семена, семената от чиа не е необходимо да се смилат, за да бъдат по-бионалични. Важно е обаче да се отбележи, че когато сухите семена от чиа се срещнат с течност, те се разширяват значително – над 10 пъти първоначалния си размер. Консумацията им сухи може да причини храносмилателен дискомфорт, когато се разширят, и дори може да причини дразнене или запушване на хранопровода или стомаха. Поради тази причина е най-добре да консумирате семена от чиа или накиснати, или с много течност.“

„Когато се опитах да си направя собствена вода от семена от чиа, бързо разбрах, че постигането на това съотношение течност-семена е по-трудно, отколкото си мислите“, разказва редакторът на Vogue Марго Анбуба. „Твърде малко вода и ще получите слуз (която изглежда сякаш в нея плуват милиони попови лъжички). Твърде много вода и довършването на чашата е задача за целия ден. Това определено е и задача, свързана с уелнес, която трябва да се изпълнява у дома, тъй като непрекъснато намирах семена от чиа, заседнали в зъбите ми - така че дръжте конец за зъби под ръка. В крайна сметка реших, че висока чаша, пълна с около две лъжици семена от чиа, енергично (и имам предвид наистина енергично) разбъркани, е най-добрият начин да им се насладя.“

Водата от семена от чиа е лесен начин да увеличите приема на фибри, протеини и омега-3 мастни киселини (все модни думи за уелнес!), а освен това идва и с допълнителна хидратация. За тези, които мразят да пият вода, д-р Емануел предлага да добавите резен лимон или друг пресен плод. Наздраве! 

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички