Напоследък любимият ни свеж зеленчук получава доста време в ефир, благодарение на човек на име Логан в TikTok. Логан, който натрупва милиони гледания на видеоклиповете си за салата от краставици, не само събра лоялни последователи в TikTok, но и направи своята „вайръл салата от краставици“ супер популярна в Google.
Прокламирайки, че „краставиците са начин на живот“, Логан създава лесни рецепти с краставици в един съд – включително смес от кимчи и неговите „емблематични“ сьомга, крема сирене и краставица, които изглеждат (и се усещат) много по-привлекателно, отколкото звучат.
@logagm The iconic salmon cream cheese bagel cucumber salad hehe
♬ original sound - Logan
Журналистката Луси Партингтън споделя мнението си за тази тенденция пред “Vogue”: „Знам, че салатите с краставици вече са много популярни в азиатската кухня, но харесвам очарователния начин, по който Лоугън обяснява как се правят“, казва тя. „Те са наистина лесни, здравословни и правят хубава промяна от обикновените салати. Краставицата е евтина и весела и не е нужно да инвестирате много пари в съставки, за да опитате една от тези рецепти – имах повечето в шкафа си. Освен това е доста различно и ново да правите и ядете нещо в буркан. Вие буквално го разклащате, за да го приготвите.“
Ползите за здравето от краставицата
Салатата с краставици може да има своята слава в момента, но зеленчукът като цяло е пълен с ползи за здравето. „Това е разкрасителната храна „яжте водата си“, която ще подхрани червата ви“, съгласява се специалистът по здравословно хранене Джесика Шанд. „Често не получава признанието, което заслужава, вероятно поради изтънчения си вкус и факта, че е нещо като основна салата от старата школа. Но това е наистина прекрасна почистваща козметична храна, която да добавите към ястията си през лятото.“
От хранителна гледна точка краставицата е 95% вода, така че е супер хидратираща и чудесна за всички аспекти на вашето здраве – включително кожата ви. „Харесва ми да мисля за краставиците като за чудесен начин да изядете водата си, но с всички допълнителни предимства на съдържанието на разтворими фибри за подхранване на храносмилателния тракт, което помага за промиването на системата от токсини, предотвратявайки запека и създавайки по-малко киселинна среда в чревния микробиом“, казва тя.
Богат на хранителни вещества като витамини K, B и C, както и минерали като мед, фосфор, калий и магнезий, вие се възползвате от около 2 гр фибри за всеки 300 гр краставица, която консумирате.
Не белете кората, защото това е един от най-богатите източници на силициев диоксид – минерал, който активира ензимите, участващи в производството на колаген, за да поддържа кожата еластична и здрава. „И на всичкото отгоре, краставиците също са заредени с фитохимикали, като лигнани, флавоноиди и тритерпени, които помагат на тялото при възпаления“, добавя Шанд.
Как да ядем краставица
Един от най-лесните зеленчуци за добавяне към чинията ви, краставицата си пасва с повечето храни. Разбира се, на страницата на Логан има изобилие от идеи за краставици (някои работят по-добре от други), но Шанд също е намерила скорошен фаворит в една от най-новите си рецепти за хормонален баланс.
„Моята сусамова соева сьомга включва салата от пресни краставици, която напълно издига ястието“, казва тя. „Хрупкавата свежа краставица работи толкова перфектно като контраст със солените азиатски вкусове на богатата на омега 3 сьомга, добавяйки фибри, хидратация и мощни растителни хранителни вещества.“
Урокът? Пропуснете краставицата на свой риск. „Това е толкова универсален зеленчук, за който тялото ви ще ви благодари.“
Прочети още
Виж всички
 
					
					
				
 
					
					Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки 03 Ноември 2025
 
					
					
				
 
					
					
				Коментари
Още от мрежата
Виж всички
 
					
				
 
					
				
 
					Биткойнът достигна двуседмично дъно 04 Ноември 2025
 
					
				Свързани статии
				
				Невидимият убиец на майчинството: Скритото биологично насилие над жените
04 Ноември 2025Представи си да се бориш за най-голямата мечта – да имаш дете – и някакъв невидим враг да ти я отнема, без изобщо да знаеш. Това не е сюжет на трилър, а реалност, разкрита от последно научно изследване. Виновниците? PFAS – така наречените „вечни химикали“
Прочети
				
				Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки
03 Ноември 2025Златисто, ароматно и Instagram-достойно — шафрановото лате е новият хит в света на здравословните напитки. То вече измества мачата и куркумата от челните позиции в менюто на модерните кафетерии и обещава не само уникален вкус, но и редица ползи за тялото
Прочети
				
				Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете брюкселско зеле всеки ден
03 Ноември 2025Спомняте ли си, когато брюкселското зеле беше модерно? Ресторантите го сервираха изключително хрупкаво с бекон, полято с балсамова глазура или печено със зехтин, кленов сироп и черен пипер. Въпреки че много ресторанти все още сервират кръстоцветния зеленч
Прочети
				
				Малки, но с голяма сила: 5 причини да хапваш редовно тиквени семки
31 Октомври 2025Тиквените семки – малки, но изключително хранителни – са едно от най-подценяваните природни съкровища. Те не само придават вкус и хрупкавост на ястията, но и осигуряват изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето на цялото тя
Прочети
				
				Как всъщност действа протеинът на прах и безопасен ли е?
30 Октомври 2025Протеинът на прах е сред най-популярните хранителни добавки днес. Той се използва както от професионални спортисти, така и от хора, които просто искат да поддържат добра форма или да се възстановят по-бързо след тренировка. Но какво всъщност пра...
Прочети
				
				Диетолозите разкриха: ето кой сорт тиква е най-полезен за здравето
29 Октомври 2025Ако се отправите към фермерския пазар или магазина за хранителни стоки по всяко време сега и до края на зимата, вероятно ще видите един зеленчук на преден план: тиквата! Мускатна тиква, тиква тип „спагети“, тиква тип „кабоча“ и тиква тип „акорн“ са в сезо
Прочети
				
				Крушите - суперплодът, който прави чудеса
22 Октомври 2025Крушите, тези сладки и сочни плодове, които обикновено се свързват с есенния сезон, не са просто вкусна част от хранителния ни режим. Те са истински суперхрани, които притежават редица здравословни ползи, които често остават незабелязани. Когато става въп
Прочети
			
Няма въведени кометари.