С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“.

Лека и диетична храна

Тиквичките съдържат над 90% вода, което ги прави изключително хидратираща и нискокалорична храна – идеална за горещите летни дни и за хора, които следят теглото си. В 100 грама сурова тиквичка има едва около 17 калории. Благодарение на това, те са чудесен избор за диетични режими.

Богат източник на хранителни вещества

Тиквичките са отличен източник на:

- Витамини A, C и B-комплекс, които подпомагат имунната система и кожата;

- Минерали като калий, магнезий и манган, важни за здравето на сърцето, мускулите и костите;

- Фибри, които улесняват храносмилането и създават усещане за ситост.

Ползи за здравето

Редовната консумация на тиквички може да помогне:

- Да се регулира кръвното налягане, благодарение на високото съдържание на калий;

- Да се намалят възпаленията в организма;

- Да се подобри работата на храносмилателната система;

- Да се поддържа здравословен холестерол;

- Да се поддържа здравето на очите, благодарение на съдържанието на лутеин и зеаксантин.

Гъвкавост в кухнята

Тиквичките се приготвят лесно и могат да бъдат включени в най-разнообразни рецепти – печени, варени, пържени, на скара или дори сурови в салати. Те са чудесна основа за кюфтета, пюрета, крем супи, лазаня, киш, както и за здравословни десерти.

Как да изберем и съхраняваме тиквички?

При покупка търсете твърди, свежи тиквички със светла, гладка кора. Избягвайте прекалено големите, тъй като те може да са воднисти или с по-едри семки. Съхранявайте ги в хладилник до седмица, като най-добре е да не се мият предварително, за да не се развалят бързо.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички