С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“.
Лека и диетична храна
Тиквичките съдържат над 90% вода, което ги прави изключително хидратираща и нискокалорична храна – идеална за горещите летни дни и за хора, които следят теглото си. В 100 грама сурова тиквичка има едва около 17 калории. Благодарение на това, те са чудесен избор за диетични режими.
Богат източник на хранителни вещества
Тиквичките са отличен източник на:
- Витамини A, C и B-комплекс, които подпомагат имунната система и кожата;
- Минерали като калий, магнезий и манган, важни за здравето на сърцето, мускулите и костите;
- Фибри, които улесняват храносмилането и създават усещане за ситост.

Ползи за здравето
Редовната консумация на тиквички може да помогне:
- Да се регулира кръвното налягане, благодарение на високото съдържание на калий;
- Да се намалят възпаленията в организма;
- Да се подобри работата на храносмилателната система;
- Да се поддържа здравословен холестерол;
- Да се поддържа здравето на очите, благодарение на съдържанието на лутеин и зеаксантин.
Гъвкавост в кухнята
Тиквичките се приготвят лесно и могат да бъдат включени в най-разнообразни рецепти – печени, варени, пържени, на скара или дори сурови в салати. Те са чудесна основа за кюфтета, пюрета, крем супи, лазаня, киш, както и за здравословни десерти.

Как да изберем и съхраняваме тиквички?
При покупка търсете твърди, свежи тиквички със светла, гладка кора. Избягвайте прекалено големите, тъй като те може да са воднисти или с по-едри семки. Съхранявайте ги в хладилник до седмица, като най-добре е да не се мият предварително, за да не се развалят бързо.
Прочети още
Виж всички

Една нация под властта на протеина 11 Юни 2025

Тайната на перфектното тесто за пица 08 Юни 2025

Три изкусителни и много лесни рецепти с череши 07 Юни 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

10 причини да правите секс сутрин (още утре сутрин)
16 Юни 2025Ако сутрините ви досега са започвали само с аларма, кафе и бърз поглед към имейлите – време е за промяна. Учените, психолозите и самият живот доказват, че сутрешният секс не е просто приятно начало на деня – той е истинска инвестиция в здравето, връзката
Прочети
Сладки, вкусни и много здравословни: 6 ползи от черешите
06 Юни 2025С настъпването на лятото пазарите се изпълват с един от най-обичаните сезонни плодове – черешите. Освен че са изключително вкусни, сочни и ароматни, тези малки червени съкровища предлагат изненадващо много ползи за здравето. Богати на витамини, антиоксида
Прочети
Патладжанът – лилавото злато на лятото: Ползи за здравето и вдъхновение за кухнята
02 Юни 2025Патладжанът, наричан още „син домат“, често се появява в лятното меню, но рядко осъзнаваме колко всъщност е ценен за здравето ни. Зад лъскавата му лилава обвивка се крие богатство от хранителни вещества, антиоксиданти и възможности за кулинарно вдъхновени
Прочети
Какво ще се случи с тялото ни, ако ядем киноа всеки ден?
27 Май 2025В последните години киноата се превърна в истинска звезда на здравословното хранене. С нейната богата хранителна стойност и многобройни ползи за здравето, тя заема все по-централно място в менюто на хората, които се стремят към по-добър начин на живот. Но
Прочети
Защо всички говорят за магията на пролетния бъз?
26 Май 2025Пролетният бъз (Sambucus nigra) е едно от най-обичаните растения в българската природа — символ на обновление, свежест и здраве. Със своите бели пухкави цветове и нежна ароматна свежест, той не само радва окото, но и крие в себе си множество вълшебни лече
Прочети
Червената леща – защо е толкова полезна и как да я готвим?
25 Май 2025Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с полз
Прочети
Чай от копър – защо е толкова полезен през пролетта?
23 Май 2025С настъпването на пролетта природата се пробужда, а тялото ни започва да се освобождава от натрупаните през зимата токсини и тежести. Това е идеалният момент да му помогнем с природни средства – и един от най-ефективните и достъпни варианти е чаят от копъ
Прочети
Няма въведени кометари.