Ако все още не си включила червената леща в менюто си, значи изпускаш една от най-полезните и лесни за приготвяне суперхрани! Тя е нежна, вкусна и готова за минути – идеална за забързаното ежедневие. А бонусът? Тя е истинска хранителна бомба, пълна с ползи за здравето, кожата и доброто настроение.
Какво е червената леща?
Червената леща е обелената и разделена разновидност на кафявата или розова леща. За разлика от класическата кафява, тя се готви много бързо, няма нужда от накисване и придобива кремообразна текстура, което я прави чудесна за супи, пюрета и къри.
Защо е полезна червената леща?
1. Богата на растителни протеини
Чудесен източник на белтъчини за вегетарианци и хора, които искат да намалят месото в менюто си. Подходяща е и за спортно активни жени, тъй като подпомага мускулното възстановяване.
2. Фибри за добра храносмилателна система
Фибрите в червената леща подпомагат метаболизма, борят се с подуването и създават усещане за ситост. Идеална за хора, които искат да свалят килограми без да гладуват.

3. Източник на желязо и фолиева киселина
Подходяща е за жени в репродуктивна възраст, бременни и кърмещи – поддържа нивата на желязо и предпазва от анемия.
4. Без глутен и лесносмилаема
Не съдържа глутен, не дразни стомаха и е подходяща и за хора със чувствителна храносмилателна система.
Малки съвети:
1 чаша сурова червена леща = около 2,5 чаши сготвена
Готви я на слаб до среден огън, защото бързо се разварява
Подправки, които ѝ подхождат: кимион, къри, куркума, черен пипер, кориандър, джинджифил
Прочети още
Виж всички

6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин 19 Май 2025


Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Денят в цифри 21 Май 2025


123 български футболисти играят в чужбина 21 Май 2025

Рейтингът на одобрение на Тръмп падна до 42% 21 Май 2025
Свързани статии

Лимоновата кора - защо е полезна и как да я използваме
21 Май 2025Когато режем или изцеждаме лимон, често изхвърляме кората, без да се замислим, че именно тя съдържа най-ценните вещества на този слънчев плод. Лимоновата кора не само придава свеж аромат и вкус, но е и изключително полезна за здравето. В тази статия ще ра
Прочети
Дерматолозите съветват: 5 златни правила за почистване на лицето
21 Май 2025Докато може да посегнете към лек кремообразен почистващ продукт в ден без грим, по-богат балсам за почистване може да е по-подходящ в дните, в които сте носили тежък грим. Но това не е единственото златно правило, когато става въпрос за почистване.
Прочети
6 причини да пиете вода с лимон всяка сутрин
19 Май 2025Началото на деня е от решаващо значение за нашето настроение, енергия и здравословно състояние. Един прост, но изключително полезен навик е пиенето на чаша топла вода с прясно изцеден лимонов сок веднага след събуждане. Тази напитка е лесна за приготвяне,
Прочети
Не я подценявайте - 5 причини да хапвате салата Айсберг
17 Май 2025Салата Айсберг често е подценявана на фона на по-модерните си „роднини“ като рукола, кейл или спанак. Смята се за „водниста“ и с малка хранителна стойност, но това не е цялата истина. Всъщност салатата Айсберг има своите безспорни ползи и може да бъде чуд
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете хумус всеки ден?
16 Май 2025На пръв поглед изглежда скромен – просто пастет от нахут, тахан, зехтин, лимон и чесън. Но хумусът е далеч повече от това. Той е кулинарна и нутриционна звезда, която съчетава вкус, полезност и лекота в една лъжица. Ако досега сте го възприемали като гарн
Прочети
Яж това всеки ден и виж как се променя тялото ти – тайната се крие в неочакван суперплод!
15 Май 2025Звучи като магия, нали? Малките червени плодчета, познати като годжи бери, вече години наред владеят света на здравословното хранене. Но какво точно ги прави толкова специални? Дали наистина топят мазнини, подмладяват кожата и ни пазят от болести — или то
Прочети
Тиквичката - зеленчукът на лятото, който ни носи много ползи
14 Май 2025С настъпването на топлите месеци все по-често по пазарите и трапезите ни се появява един от най-леките и универсални зеленчуци – тиквичката. Със своя нежен вкус, ниска калорийност и богатство от витамини, тя заслужено носи титлата „зеленчук на лятото“. .
Прочети
Няма въведени кометари.