Тиквата е не само вкусна и универсална съставка в готвенето, но и истинска „суперхрана“. Богата на витамини, минерали и антиоксиданти, редовната консумация на тиква може да има множество положителни ефекти върху здравето. Ето какво може да се случи, ако включите тиквата в ежедневното си меню.
1. Подобряване на зрението
Тиквата е отличен източник на бета-каротин – антиоксидант, който тялото преобразува във витамин А. Този витамин е жизненоважен за здравето на очите, помага за предотвратяване на нощната слепота и поддържа зрението остро.

2. Подсилване на имунната система
Богатата комбинация от витамин С, бета-каротин и цинк в тиквата подпомага имунната система. Редовната консумация може да помогне на организма да се бори по-ефективно с настинки и инфекции.
3. Подпомага храносмилането
Тиквата съдържа голямо количество фибри, които подпомагат перисталтиката на червата и предотвратяват запек. Освен това, фибрите подпомагат усещането за ситост, което може да е полезно за контрол на теглото.

4. Поддържане на здравето на сърцето
Калият и магнезият в тиквата играят важна роля за поддържане на нормално кръвно налягане и здравословна сърдечно-съдова система. Антиоксидантите в тиквата също помагат за намаляване на възпаленията и предпазват сърцето.
5. Подобряване на кожата
Витамин А и витамин С в тиквата подпомагат здравата кожа. Те стимулират производството на колаген и помагат за бързото възстановяване на кожата, като същевременно предпазват от преждевременно стареене.
6. Поддържа здравословно тегло
Тиквата е нискокалорична, но за сметка на това засищаща. Комбинацията от вода и фибри помага за контрола на апетита, което я прави отличен избор за хора, които искат да поддържат или намалят теглото си.
Прочети още
Виж всички

Есен 2025: Диетата с тиква, за която всички говорят 01 Октомври 2025

4 вкусни рецепти за витаминозни есенни салати 30 Септември 2025

5 есенни храни, които действат като естествен антидепресант 29 Септември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички



Свързани статии

Есен 2025: Диетата с тиква, за която всички говорят
01 Октомври 2025Дали има храна, която да ни напомня повече за есента от тиквата? Оказва се, че есенният зеленчук е не само вкусен и ароматен, но и идеален за отслабване. Това твърди Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по ди
Прочети
Черното злато за жените: Ето какво прави една лъжица черен сусам на ден
26 Септември 2025Черният сусам от векове е ценен не само като подправка, но и като мощен източник на хранителни вещества. В традиционната китайска и аюрведична медицина той се счита за „еликсир на младостта“ и особено за жените играе важна роля в поддържането на здравето,
Прочети
Хуск - естественият приятел на храносмилането, който ни носи много ползи
24 Септември 2025В последните години все повече хора търсят природни решения за по-добро здраве и хуска (псилиум) се нарежда сред най-популярните суперхрани. Това са обвивките на семената на растението индийски живовляк (Plantago ovata), познати със своето високо съдържан
Прочети
Зелена магия: 6 страхотни ползи от пиенето на матча
21 Септември 2025Матчата не е просто поредната instagrammable напитка. Да, фотогенична е. Зелена е. И изглежда супер здравословно. Истината е, че наистина е полезна и трябва да обмислите да я включите в менюто си с напитки. ...
Прочети
Вълшебната орхидея и защо трябва да я има във всеки дом
14 Септември 2025Орхидеята – това нежно цвете, което съчетава елегантност, магия и изисканост, е много повече от просто растение. Смятана за символ на любовта, красотата и изтънчеността, орхидеята има място във всеки дом. Независимо дали сте почитатели на флоралната естет
Прочети
Как да съхраним максимално полезните вещества в плодовете и зеленчуците
10 Септември 2025Плодовете и зеленчуците са източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето и имунната система. Но знаете ли, че начинът, по който ги съхраняваме и приготвяме, може да повлияе значително на количеството полезни вещества в тях? Ето...
Прочети
Яжте по шепа грозде на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви
09 Септември 2025Малките лъскави зърна грозде неслучайно са почитани още от древни времена – от трапезите на фараоните в Египет до легендите за бог Дионис. Днес те са достъпни за всеки от нас, но често ги възприемаме просто като вкусен плод или част от десерт. Истината е,
Прочети
Няма въведени кометари.