С настъпването на есента природата се обагря в топли цветове, а пазарите се изпълват с изобилие от свежи сезонни продукти. Сред тях особено място заема карфиолът – зеленчук, който често подценяваме, но всъщност е истинско съкровище за здравето. Той не само е вкусен и лесен за приготвяне, но и богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които подсилват имунната система и подготвят организма за по-студените месеци. Есента е идеалното време да включим карфиола в менюто си и да се възползваме от неговите многобройни ползи за здравето.

Сам по себе си карфиолът има мек, едва доловим сладък и ядков вкус. Това се съчетава добре с широка гама от вкусове. Ето защо ще намерите продукти на основата на карфиол навсякъде в магазина за хранителни стоки, като например пица с карфиолена кора, ориз с карфиол и дори гевреци, приготвени от брашно от карфиол. Въпреки че храни като тези може да звучат питателно, регистрираните диетолози, с които разговаряхме, казват, че това не винаги е така. „Оризът с карфиол е просто нарязан карфиол, така че е умен заместител. Но много кори и закуски на основата на карфиол са силно преработени и не предлагат същата хранителна стойност“, казва диетологът Рене Фичек.

Въпреки това, включването на зеленчука в собствените ви домашно приготвени ястия може да е от полза за здравето по много начини, включително както краткосрочни, така и дългосрочни.

Едно от хранителните вещества, които карфиолът носи на трапезата, са фибрите. Една чаша карфиол съдържа около два грама фибри, което е около 7% от препоръчителните дневни нужди.

Друга промяна, която може да забележите скоро след като започнете да ядете карфиол редовно, според диетолозите, с които разговаряхме, е по-малко колебания в енергията и настроението. Фичек обяснява, че това е така, защото консумацията на карфиол помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.

4 начина, по които редовната консумация на карфиол може да повлияе на дългосрочното здраве

Включването на карфиол в диетата ви може да подпомогне дългосрочното здраве по основни начини. Ето четири основни, според регистрираните диетолози:

1. Подпомага здравето на червата

Както Уонг пояснява, макар че може да има малко неприятен период на адаптация при увеличаване на приема на карфиол (като газове или запек например), си струва в дългосрочен план. „С течение на времето фибрите, антиоксидантите и серните съединения в карфиола поддържат здравето на червата“, казва Фичек.

Регистрираният диетолог Лий Котън също казва, че редовната консумация на карфиол поддържа здравето на червата в дългосрочен план. Това е така, защото пребиотичните фибри в карфиола повишават добрите бактерии в червата. Когато червата процъфтяват с добри бактерии, цялото тяло се възползва, включително имунната система.

2. Намалява възпалението

Подобно на други зеленчуци, Котън посочва, че карфиолът е богат на антиоксиданти. Това помага за предпазване на тялото от високи нива на хронично възпаление. Когато възпалението се държи под контрол, то намалява риска от много хронични заболявания и рак.

„Съдържащите сяра съединения в карфиола действат като прекурсори на мощни антиоксиданти като глутатион, които намаляват оксидативния стрес върху организма и могат да имат положителен ефект за тези, които са изложени на риск от или в момента страдат от рак, сърдечни заболявания, астма и невродегенеративни проблеми“, казва Уонг.

3. Подпомага здравето на черния дроб

Искате да направите услуга на черния си дроб? Увеличаването на приема на карфиол е чудесен начин да го направите. Уонг казва, че съдържащите сяра съединения в карфиола могат да подпомогнат нормалната система за детоксикация на черния дроб, като помагат за елиминирането на токсините.

4. Помага за подобряване на здравето на сърцето

Котън и Фичек казват, че редовната консумация на карфиол подпомага здравето на сърцето, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Фичек обяснява, че това се дължи на антиоксидантите в карфиола, които намаляват възпалението. Когато възпалението е намалено, това намалява риска от сърдечни заболявания, обяснява Фичек.

Фибрите в карфиола също го правят здравословна за сърцето храна. Научните изследвания показват, че диетата с високо съдържание на фибри (която може да включва карфиол) намалява риска от сърдечни заболявания, като предотвратява повишаването на LDL холестерола и кръвното налягане.

Има много ползи от включването на карфиол в диетата ви. Независимо дали го консумирате печен и подправен с любимите си подправки, включвате го в супите си, пасирате го, за да направите нисковъглехидратно картофено пюре или по друг изобретателен начин, консумацията му ще бъде от полза за тялото ви както сега, така и в дългосрочен план. 

Ето и 5 идеи как да го включите в менюто си: 

5 идеи как да включим карфиол в менюто си

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички