С настъпването на есента природата се обагря в топли цветове, а пазарите се изпълват с изобилие от свежи сезонни продукти. Сред тях особено място заема карфиолът – зеленчук, който често подценяваме, но всъщност е истинско съкровище за здравето. Той не само е вкусен и лесен за приготвяне, но и богат на витамини, минерали и антиоксиданти, които подсилват имунната система и подготвят организма за по-студените месеци. Есента е идеалното време да включим карфиола в менюто си и да се възползваме от неговите многобройни ползи за здравето.
Сам по себе си карфиолът има мек, едва доловим сладък и ядков вкус. Това се съчетава добре с широка гама от вкусове. Ето защо ще намерите продукти на основата на карфиол навсякъде в магазина за хранителни стоки, като например пица с карфиолена кора, ориз с карфиол и дори гевреци, приготвени от брашно от карфиол. Въпреки че храни като тези може да звучат питателно, регистрираните диетолози, с които разговаряхме, казват, че това не винаги е така. „Оризът с карфиол е просто нарязан карфиол, така че е умен заместител. Но много кори и закуски на основата на карфиол са силно преработени и не предлагат същата хранителна стойност“, казва диетологът Рене Фичек.
Въпреки това, включването на зеленчука в собствените ви домашно приготвени ястия може да е от полза за здравето по много начини, включително както краткосрочни, така и дългосрочни.
Едно от хранителните вещества, които карфиолът носи на трапезата, са фибрите. Една чаша карфиол съдържа около два грама фибри, което е около 7% от препоръчителните дневни нужди.
Друга промяна, която може да забележите скоро след като започнете да ядете карфиол редовно, според диетолозите, с които разговаряхме, е по-малко колебания в енергията и настроението. Фичек обяснява, че това е така, защото консумацията на карфиол помага за поддържане на стабилни нива на кръвната захар.
4 начина, по които редовната консумация на карфиол може да повлияе на дългосрочното здраве
Включването на карфиол в диетата ви може да подпомогне дългосрочното здраве по основни начини. Ето четири основни, според регистрираните диетолози:
1. Подпомага здравето на червата
Както Уонг пояснява, макар че може да има малко неприятен период на адаптация при увеличаване на приема на карфиол (като газове или запек например), си струва в дългосрочен план. „С течение на времето фибрите, антиоксидантите и серните съединения в карфиола поддържат здравето на червата“, казва Фичек.
Регистрираният диетолог Лий Котън също казва, че редовната консумация на карфиол поддържа здравето на червата в дългосрочен план. Това е така, защото пребиотичните фибри в карфиола повишават добрите бактерии в червата. Когато червата процъфтяват с добри бактерии, цялото тяло се възползва, включително имунната система.
2. Намалява възпалението
Подобно на други зеленчуци, Котън посочва, че карфиолът е богат на антиоксиданти. Това помага за предпазване на тялото от високи нива на хронично възпаление. Когато възпалението се държи под контрол, то намалява риска от много хронични заболявания и рак.
„Съдържащите сяра съединения в карфиола действат като прекурсори на мощни антиоксиданти като глутатион, които намаляват оксидативния стрес върху организма и могат да имат положителен ефект за тези, които са изложени на риск от или в момента страдат от рак, сърдечни заболявания, астма и невродегенеративни проблеми“, казва Уонг.
3. Подпомага здравето на черния дроб
Искате да направите услуга на черния си дроб? Увеличаването на приема на карфиол е чудесен начин да го направите. Уонг казва, че съдържащите сяра съединения в карфиола могат да подпомогнат нормалната система за детоксикация на черния дроб, като помагат за елиминирането на токсините.
4. Помага за подобряване на здравето на сърцето
Котън и Фичек казват, че редовната консумация на карфиол подпомага здравето на сърцето, намалявайки риска от сърдечно-съдови заболявания. Фичек обяснява, че това се дължи на антиоксидантите в карфиола, които намаляват възпалението. Когато възпалението е намалено, това намалява риска от сърдечни заболявания, обяснява Фичек.
Фибрите в карфиола също го правят здравословна за сърцето храна. Научните изследвания показват, че диетата с високо съдържание на фибри (която може да включва карфиол) намалява риска от сърдечни заболявания, като предотвратява повишаването на LDL холестерола и кръвното налягане.
Има много ползи от включването на карфиол в диетата ви. Независимо дали го консумирате печен и подправен с любимите си подправки, включвате го в супите си, пасирате го, за да направите нисковъглехидратно картофено пюре или по друг изобретателен начин, консумацията му ще бъде от полза за тялото ви както сега, така и в дългосрочен план.
Ето и 5 идеи как да го включите в менюто си:
5 идеи как да включим карфиол в менюто си
Прочети още
Виж всички
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук 07 Ноември 2025
4 есенни смутита, които дават сила и енергия 07 Ноември 2025
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците 06 Ноември 2025
Коментари
Искам да благодаря на д-р Апата, човекът, който ми помогна да оправя брака си и да накарам съпруга ми да ме обича повече. Ако имате някакъв брачен проблем, можете да се свържете директно с него на имейл: drapata4@gmail.com. Можете също да му изпратите съобщение чрез WhatsApp/Viber на този номер (+447307347648). Той е правилният човек, който да ви помогне с вашия брачен проблем. Желая ви всичко най-добро
Още от мрежата
Виж всички
Истинската причина вашият екип да се съпротивлява на промяната 08 Ноември 2025
Цитат на деня 08 Ноември 2025
Преживяванията продават 08 Ноември 2025
На днешната дата, 8 ноември. Архангеловден 08 Ноември 2025
Свързани статии
4 есенни смутита, които дават сила и енергия
07 Ноември 2025С настъпването на есента дните стават по-къси, а енергията ни често намалява. Добрата новина? Природата ни поднася изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, които можем да превърнем в питателни и вкусни смутита. Те са богати на витамини, фибри и антиоксида
Прочети
За повече магнезий, експертите препоръчват този листен зеленчук
07 Ноември 2025Все по-често чуваме за значението на магнезия. Наред с много други неща, този жизненоважен минерал помага за намаляване на възпаленията, подобряване на съня и дори за възстановяването на ДНК. „Магнезият участва в множество физиологични функции на организм
Прочети
Алабашът – скритият супергерой сред зеленчуците
06 Ноември 2025Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Прочети
Хапчето за спешна контрацепция вече е безплатно в аптеките в Англия
05 Ноември 2025Хиляди жени в Англия вече ще могат да получат безплатно хапчето за спешна контрацепция (т.нар. morning after pill) от аптеките, като част от реформата на правителството в рамките на NHS (Националната здравна служба), която цели да осигури повече здравни у
Прочети
Невидимият убиец на майчинството: Скритото биологично насилие над жените
04 Ноември 2025Представи си да се бориш за най-голямата мечта – да имаш дете – и някакъв невидим враг да ти я отнема, без изобщо да знаеш. Това не е сюжет на трилър, а реалност, разкрита от последно научно изследване. Виновниците? PFAS – така наречените „вечни химикали“
Прочети
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки
03 Ноември 2025Златисто, ароматно и Instagram-достойно — шафрановото лате е новият хит в света на здравословните напитки. То вече измества мачата и куркумата от челните позиции в менюто на модерните кафетерии и обещава не само уникален вкус, но и редица ползи за тялото
Прочети
Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете брюкселско зеле всеки ден
03 Ноември 2025Спомняте ли си, когато брюкселското зеле беше модерно? Ресторантите го сервираха изключително хрупкаво с бекон, полято с балсамова глазура или печено със зехтин, кленов сироп и черен пипер. Въпреки че много ресторанти все още сервират кръстоцветния зеленч
Прочети