Есента носи със себе си аромата на узрели плодове, топлите цветове на листата и онова особено чувство на уют у дома. Това е сезонът, в който търсим сгряващи, сърцати ястия, които не само хранят тялото, но и глезят душата.

Няма нищо по-хубаво от това да се потопим в традиционната българска кухня, която е пълна с вкусове и аромати, предавани от поколение на поколение. От ароматни супи до богати гювечи и сладки изкушения с тиква — есента е идеалното време да съживим родните рецепти и да ги споделим с близките.

В следващите редове ще ви предложим няколко класически есенни ястия, които ще внесат топлина и уют на масата ви, както едно време в българските домове:

Гювеч

Спокойно можем да наречен гювеча есен в гърне. Както знаете, гювечът е традиционно българско ястие, което определено е било създадено за есенният сезон. В рецептите за гювеч присъстват патладжан, картофи, лук, домати, моркови, чушки. В комбинация с месо по ваш избор и ароматни подправки, гювечът се превръща в един истински есенен пир, който си заслужава да бъде приготвен.

Капама

Това ястие е от онези, които обикновено приготвяме в по-студено време и по време на празници, но есента е също много подходящо време за неговото приготвяне. Както знаете, капамата се приготвя от кисело зеле, различни видове меса, вино и ароматни подправки. Това ястие е идеално за студените есенни вечери.

Сарми с кисело зеле 

Да, знаем, че сармите с кисело зеле се правят през зимата и на Бъдни вечер и Коледа, но нищо не пречи да си направите една "репетиция" за тях през есента.

Мусака

Също си заслужава да бъде приготвена през есента. Комбинацията от картофи, кайма или кълцано месо е идеална, както през цялата година, така и през есента, защото можете да замените картофите с патладжан или тиквички за още по-наситен есенен вкус на вашата богата мусака.

Боб чорба

Първото предложение за чорба, която задължително трябва да си направите през есента е българската боб чорба. Тя е любима на много българи и може да се хапва както през есента, така и по всяко време на годината.

Супа от леща

Тази супа е идеална за есенните дни и вечери, защото се приготвя бързо и освен това е изключително засищаща.

Крем супа от тиква

Както знаете, тиквата е изключително полезна и нискокалорична. В последно време кремсупата от тиква се превърна в истински хит между ястията през есента и хората много често започнаха да я консумират. И има защо. Освен, че е много вкусна, тя е и своеобрзна витаминозна бомба.

Прочети още

Виж всички

Още от мрежата

Виж всички