Алабашът е зеленчук от семейство Кръстоцветни, към което принадлежат и броколите, карфиолът и зелето. Макар често да остава подценяван, този кръгъл, сочен и леко сладък зеленчук е истински източник на витамини, минерали и антиоксиданти.
Сезонът на алабаша е от април до октомври, като има както пролетни, така и есенни сортове, които узряват през различни периоди. През тези месеци е най-свеж и наличен, но се внася и от други страни като Италия и Испания през останалите сезони, което го прави достъпен почти през цялата година.
Алабашът е изключително нискокалоричен – в 100 грама има едва около 25–30 калории, но същевременно е богат на:
► Витамин C – подсилва имунната система и подобрява усвояването на желязото;
► Витамини от група B – подпомагат нервната система и енергийния метаболизъм;
► Калий – регулира кръвното налягане и водно-солевия баланс;
► Фибри – подобряват храносмилането и поддържат усещането за ситост;
► Антоцианини и глюкозинолати – мощни антиоксиданти с противоракови свойства.
Ето и какви са невероятните ползи за здравето от редовната му консумация:
5 невероятни ползи за здравето от консумацията на алабаш
Как да го включим в менюто си?
Алабашът е изключително универсален:
► Суров – настърган в салати, с малко лимон и зехтин;
► Задушен – в комбинация с моркови и целина;
► Печен – като гарнитура към месо или риба;
► Пюре – алтернатива на картофено пюре с по-малко въглехидрати.
► Дори листата му са ядливи и богати на хранителни вещества – можете да ги добавяте към супи или смутита.
Алабашът е не само вкусен, но и изключително полезен зеленчук, който заслужава по-често място на трапезата ни. С ниско съдържание на калории, висока хранителна стойност и доказани ползи за сърцето, имунитета и кожата, той е истински супергерой в нашата кухня.
Прочети още
Виж всички
7 зимни плода, които ще ви помогнат в борбата с килограмите 13 Декември 2025
5 български суперхрани, които всички трябва да имаме у дома 11 Декември 2025
Помело - подценяваният цар на цитрусите 11 Декември 2025
3 вкусни и лесни рецепти за зимна запеканка с карфиол 11 Декември 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Как да говорите с авторитет? 17 Декември 2025
Цитат на деня 17 Декември 2025
Няма въведени кометари.