Спомняте ли си, когато брюкселското зеле беше модерно? Ресторантите го сервираха изключително хрупкаво с бекон, полято с балсамова глазура или печено със зехтин, кленов сироп и черен пипер. Въпреки че много ресторанти все още сервират кръстоцветния зеленчук, той е загубил част от модерната си привлекателност. Може би дори сте забравили за него.
Или може би избягвате да ядете брюкселско зеле, защото ви причинява газове или храносмилателен дискомфорт, нещо, което е често срещано след консумация на такъв богат на фибри зеленчук. Освен ако не страдате от определено стомашно-чревно заболяване, регистрираните диетолози казват, че си струва да включите брюкселското зеле в диетата си заради полезните начини, по които то може да повлияе на здравето.
Диетолозите разкриват точно какви са тези ползи (и как да се наслаждавате на брюкселското зеле, като избягвате газовите последици).
Как да избегнете газове или храносмилателни проблеми от брюкселско зеле
Маги Михалчик, регистриран диетолог, казва, че има основателна причина брюкселското зеле да е известно с това, че причинява газове и подуване на корема. Тя обяснява, че това се дължи на захарта, която зеленчукът съдържа, наречена рафиноза.
„Телата ни не могат напълно да усвоят рафинозата, така че когато тя достигне дебелото черво, чревните бактерии я разграждат [чрез ферментация]. Този процес на ферментация води до газове и подуване на корема“, обяснява тя.
Освен това Михалчик казва, че брюкселското зеле е с високо съдържание на фибри. Така че, ако не сте свикнали да приемате много фибри, това може да претовари храносмилателната система, което води до газове и подуване на корема.
„Ако не сте свикнали да консумирате здравословно количество фибри, тялото ви може да не е подготвено да се справи напълно с натоварването с фибри наведнъж, което води до образуване на неприятно количество газове“, казва Мишел Дудаш, регистриран диетолог и автор на „Средиземноморската готварска книга с ниско съдържание на въглехидрати“.
Какво можете да направите, за да сведете до минимум неприятните странични ефекти? Ако не сте свикнали да консумирате много фибри, Дудаш препоръчва бавно увеличаване на приема им за продължителен период от време - ползите за здравето определено ще си заслужават!
И двамата диетолози също така казват, че готвенето на брюкселско зеле може да намали всички неприятни последици от консумацията му. Вместо да се яде сурово, Дудаш препоръчва варене, готвене на пара, сотиране или печене.
4 начина, по които редовната консумация на брюкселско зеле може да повлияе на здравето
Редовната консумация на брюкселско зеле може да повлияе на здравето както краткосрочно, така и дългосрочно. Ето четири промени, които можете да очаквате да изпитате, според двамата диетолози:
4 ползи за здравето от редовната консумация на брюкселско зеле
Имайки предвид всичко това, сега – когато брюкселското зеле е в сезон – е идеалният момент да намерите нови начини да го включите в диетата си. Ако не сте свикнали да ядете много храни, богати на фибри, започнете само с малка порция брюкселско зеле, като постепенно я увеличавате с течение на времето. Ползите ще си заслужават!
Прочети още
Виж всички
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки 03 Ноември 2025
Топли супи за студени дни: 4 рецепти за интересни крем супи 01 Ноември 2025
Малки, но с голяма сила: 5 причини да хапваш редовно тиквени семки 31 Октомври 2025
Коментари
Още от мрежата
Виж всички
Обирът в Лувъра: Дело на дребни престъпници 03 Ноември 2025
Свързани статии
Шафраново лате - новата мания в света на здравословните напитки
03 Ноември 2025Златисто, ароматно и Instagram-достойно — шафрановото лате е новият хит в света на здравословните напитки. То вече измества мачата и куркумата от челните позиции в менюто на модерните кафетерии и обещава не само уникален вкус, но и редица ползи за тялото
Прочети
Малки, но с голяма сила: 5 причини да хапваш редовно тиквени семки
31 Октомври 2025Тиквените семки – малки, но изключително хранителни – са едно от най-подценяваните природни съкровища. Те не само придават вкус и хрупкавост на ястията, но и осигуряват изобилие от витамини, минерали и антиоксиданти, които подпомагат здравето на цялото тя
Прочети
Как всъщност действа протеинът на прах и безопасен ли е?
30 Октомври 2025Протеинът на прах е сред най-популярните хранителни добавки днес. Той се използва както от професионални спортисти, така и от хора, които просто искат да поддържат добра форма или да се възстановят по-бързо след тренировка. Но какво всъщност пра...
Прочети
Диетолозите разкриха: ето кой сорт тиква е най-полезен за здравето
29 Октомври 2025Ако се отправите към фермерския пазар или магазина за хранителни стоки по всяко време сега и до края на зимата, вероятно ще видите един зеленчук на преден план: тиквата! Мускатна тиква, тиква тип „спагети“, тиква тип „кабоча“ и тиква тип „акорн“ са в сезо
Прочети
Крушите - суперплодът, който прави чудеса
22 Октомври 2025Крушите, тези сладки и сочни плодове, които обикновено се свързват с есенния сезон, не са просто вкусна част от хранителния ни режим. Те са истински суперхрани, които притежават редица здравословни ползи, които често остават незабелязани. Когато става въп
Прочети
„Златото на есента“: 7 невероятни ползи от дюлите, за които никой не говори
15 Октомври 2025Сезонът ухае на печени ябълки, чай с канела и... дюли. Онези скромни, леко груби плодове, които често подминаваме на пазара, всъщност са истинско съкровище за здравето. ...
Прочети
Нар – червеното съкровище на есента с невероятни ползи за здравето
10 Октомври 2025Нарът, наричан още „плодът на живота“, е не само изключително вкусен, но и богат на хранителни вещества, които допринасят за здравето и дълголетието. В продължение на хилядолетия този плод е бил символ на плодородие, сила и изцеление в различни култури.
Прочети
Няма въведени кометари.